#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/12/2011 15:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λετονία: η εγχείρηση του ΔΝΤ πέτυχε ο ασθενής απέθανεΤο ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι τερματίζεται με... επιτυχία το πρόγραμμα διανειοδότησης στη Λετονία με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου ύψους 1.2 δισ. ευρώ. Η χώρα θα λάβει περίπου 638 εκατ. ευρώ και θα αποχωρήσει από τη χώρα απ' όπου εγκαταστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2008. Συνολικά ΕΕ και ΔΝΤ είχαν θέσει στη διάθεση της Λετονίας δάνειο ύψους 7,5 δισ. ευρώ όμως η Ρίγα είχε αρνηθεί να λάβει αυτό το ποσό και φυσικά πήρε και το ρίσκο της αλλά και λιγότερα μέτρα.

Η τελευταία έκθεση για τη Λετονία αναφέρει ότι η οικονομία της χώρας επιστρέφει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και τα ελλείμματα.

«Υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις καθώς η οικονομική δραστηριότητα παραμένει πολύ υποτονική σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα και το ποσοστό της ανεργίας παραμένει υψηλό παρά τη μείωσή του». Το ΔΝΤ διαπιστώνει όμως ότι δυστυχώς η Λετονία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:

Η Λετονία βρέθηκε στη χειρότερη οικονομική κρίση μετά το 1929 καθώς τα προηγούμενα τρία χρόνια η συνολική υποχώρηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 25%. Η χειρότερη χρονιά για τη χώρα ήταν το 2009 όταν η ύφεση άγγιξε το 18% και η ανεργία το 20%. Αιτία αυτών ήταν η εσωτερική υποτίμηση που ακολουθήθηκε προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 10% του πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 250.000 άνθρωποι μετανάστευσαν μη αντέχοντας την ανέχεια.

Τώρα αν -τηρουμένων των αναλογιών- όλα αυτά σας θυμίζουν την Ελλάδα, μην εκπλαγείτε. Η εσωτερική υποτίμηση γίνεται ήδη, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται δραματικά, η φτώχεια έχει ενσκήψει δυναμικά και μόλις «φαγωθεί» το όποιο «λίπος» έχουν οι Ελληνες τότε θα γίνουμε... Λετονοί. Θα φύγουμε από τη χώρα μας (το κάνουμε ήδη), η ανεργία θα είναι στο ζενίθ, η ύφεση δραματική αλλά το ΔΝΤ θα μιλά για επιτυχημένο πρόγραμμα.

Οπως λέμε η εγχείρηση πέτυχε ο ασθενής απέθανε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. astrokritis avatar
  astrokritis 22/12/2011 20:51:03

  .. οι οικονομολόγοι ενός αμερικάνικου think tank ( που μου διαφεύγει αυτή την στιγμή το όνομα του , αλλά θα ψάξω να το βρω, μαζί με όλα τα άλλα απαραίτητα στοιχεία ) , έβαλαν ένα ''στοίχημα'' με μερικούς από τους οικονομολόγους του ΔΝΤ . Το αποτέλεσμα ήταν πως από τις 12ο χώρες του κόσμου που έχει ''βοηθήσει'' το ΔΝΤ , καμιά δεν κατάφερε να ορθοποδήσει , στο τέλος . Όλες είχαν προσωρινά καλά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά τους , αλλά το τίμημα για την κοινωνία και την πραγματική οικονομία ήταν πραγματικά δυσβάσταχτο , για να μην πούμε απεχθές ... Τα προγράμματα του ΔΝΤ είναι της φιλοσοφίας '' στο κάνω αυτό για να με ξαναχρειαστείς και να με ξανακαλέσεις '' ... Ας το θυμόμαστε , αυτό ....

 2. Geros avatar
  Geros 22/12/2011 22:19:05

  Δεν συμφωνώ με πολλά από τα μετρα που επιβάλει το ΔΝΤ αλλα νομίζω ότι πολύ από την κριτική που του γίνετε είναι απλοϊκή.
  1.Το ΔΝΤ δεν ανάγκασε καμια χωρα να πάρει δάνεια , αυτές ζήτησαν την βοήθεια του , είχαν δε οι κυβερνώντες κάθε δικαίωμα να διακόψουν τα προγράμματα βοηθειας οποτε αυτοί ήθελαν.
  2.Το ΔΝΤ δεν πήγε ποτε να βοηθήσει καμια χωρα με απλά μερικά προβλήματα στην οικονομία , όλες οι επεμβάσεις του ήταν σε αθενείς στο τελευταίο στάδιο.
  3. Τα μετρα όταν η οικονομία έχει τα μαύρα της τα χαλια δεν μπορούν να είναι ευχάριστα , αν δεν μας αρέσει η αλήθεια δεν μας φταίει αυτός που μας την ανακοινώνει.
  4. Οι πολιτικοί παντού έχουν την τάση να περνούν τα λεφτά και όταν έρθει ο λογαριασμός να την κοπανάνε.
  5. Το ΔΝΤ είχε αρκετές επιτυχημένες επεμβάσεις , το να λέμε ότι όλες οι χώρες κάποια στιγμή κατρακύλησαν δεν έχει νόημα και ούτε φταίει το ΔΝΤ για αυτό , είναι σαν να λέμε ότι όλοι οι άνθρωποι που μπαίνουν σε νοσοκομείο κάποια στιγμή θα πεθάνουν.

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ Geros 22/12/2011 23:39:16

   Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι ύποπτος γιατί :
   1. Εφαρμόζει ένα πρόγραμμα "εσωτερικής υποτίμησης"ίδιο σε όλους δεν μελετά καθόλου την δομή της οικονομίας μιας χώρας.
   2. Δεν παρέχει τεχνογνωσία όσον αφορά την οργάνωση του κράτους.
   3. Το πρόβλημα που εντοπίζει κάθε φορά είναι ανταγωνιστικότητας . Προσπαθεί να το λύσει με εσωτερική υποτίμηση αν και οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν υψηλότερο κόστος εργασίας. Δεν επιδοτεί την δημιουργία παραγωγής αλά μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών για να ισορροπήσει παραγωγή με κατανάλωση.

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ Γιάννης 23/12/2011 00:03:29

    Καλά νταξ, το ΔΝΤ είναι ο σατανάς, αλλά μη λέμε κι ότι νάναι, πως να επιδοτήσει την δημιουργία παραγωγής; Έχει κάνα μαγικό θησαυροφυλάκιο να σκορπάει χρήματα; Οι πόροι του είναι περιορισμένοι και διατίθενται για την κάλυψη των δανειακών αναγκών μιας χώρας που επειδή έχει χρεοκοπήσει δεν τη δανείζει κανένας για να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη. Πάντως, μέχρι στιγμής, η Λετονία καταγράφεται στις επιτυχίες του ΔΝΤ. Και για να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του Geros παραπάνω, στο ΔΝΤ πάνε όπως οι καρκινοπαθείς πάνε στον Άγιο Σάββα. Καθένας που γλυτώνει είναι μια τεράστια επιτυχία. Για όσους δεν τα καταφέρνουν, δε φταίει απαραίτητα το νοσοκομείο...

 3. ioannis33 avatar
  ioannis33 22/12/2011 23:42:22

  Γιάννη,είσαι και ο IOANNIS;αν πρόκειται για άλλον sorry αγνόησε το

 4. Geros avatar
  Geros 23/12/2011 12:55:25

  Και αφού μιλάμε για τις αποτυχίες του ΔΝΤ γιατί ξεχνάμε τους ήρωες σαν τον Viktor Orban της Ουγγαρίας ? Πανηγύριζαν εδώ γιατί βρέθηκε ένας τρελός στην Ουγγαρία. Λέγαν μάλιστα ότι ο Σαμαράς πρέπει να του μοιάσει τρομάρα τους. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι μετά που έφτυσε στα μούτρα το ΔΝΤ και τους τραπεζίτες και έβαλε επιπλέον φόρο σε τράπεζες , ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές ("τέτοιους χρειάζεται η Ελλάδα" έκραζαν οι Τσιπρες και οι με νοοτροπία Τσίπρα δεξιοί), η οικονομία πήγε κατά διαόλου , τους βάλανε στην κατηγορια σκουπίδια και τώρα παρακαλάει το ΔΝΤ για κανένα δανειάκι.
  Το ΔΝΤ δε αποχώρησε από τις συνομιλίες και τους είπε αν είσαστε καλά παιδιά θα ξανάρθω να μιλήσουμε τον Γενάρη , κάτι μου θυμίζει αυτό ... κάτι μου θυμίζει .
  Που είναι αυτοί όλοι που λέγανε ότι με εύπεπτες από τον λαό πλην ουτοπικές λογικές τύπου Orban θα βγούμε από την κρίση? Ένα σχολιάκι ?

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Geros 23/12/2011 19:21:27

   Μπα, τα ξεχάσαμε. Ώσπου να βρούμε τον επόμενο 'ήρωα" και "καλό παράδειγμα".

  • A.M. avatar
   A.M. @ Geros 23/12/2011 19:50:44

   Ενώ το ΔΝΤ πέτυχε ε;

   Και σύ που υπερασπιζόσουν την ΔΝΤ πολιτική τώρα είσαι στην από πάνω έτσι;

   Η μόνη λύση - Η ΜΟΝΗ! - για να γλυτώσει κάποιος απ τα δόντια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής ληστοσυμμορίας είναι να ΜΗΝ παίζει με τους κανόνες της, να βγεί έξω απ το σύστημα.

   Και μπορεί μεν ο «ήρωας» να απέτυχε στην Ουγγαρία αλλά στην Αργεντινή πέτυχε, καθώς και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

   Αλήθεια, γιατί δεν μελετάτε το πως γλύτωσε η Αργεντινή και φέτος έχει 8,5% ανάπτυξη παρακαλώ! εν μέσω παγκόσμιας κρίσης;
   Εννοείτα έξω απ το δντ εδώ και χρόνια.

   Αλλά βλέπεις από εκεί που την πάτησαν έμαθαν οι ληστοσυμμορίτες και στις επόμενες χώρες οργανώνουν καλύτερα το σχέδιο της ληστείας.

   Άντε , να δούμε και δώ τις «επιτυχίες» του δντ να χαρείΤε περισσότερο!

   • Geros avatar
    Geros @ A.M. 23/12/2011 23:00:37

    Το επιχείρημα σου είναι ότι η εξαθλίωση που ακολούθησε την μη εφαρμογή των μέτρων του ΔΝΤ στην Αργεντινή είναι επιτυχία ? Η πείνα και και οι επιδρομές στα supermarket είναι κατόρθωμα ? Αυτά θέλεις να δεις και εδώ?
    Ακολουθείς μια περίεργη λογική , ότι στραβό και ανάποδο το έφερε το ΔΝΤ , ότι θετικό συνέβη έγινε επειδή το ΔΝΤ έφυγε.
    Είναι λίγο πιο πολύπλοκα τα πράγματα και θα έπρεπε να το ψάξεις λίγο περισσότερο αφού βλέπω ότι σε ενδιαφέρει το θέμα .
    Το ταμείο (μαζί με την Αμερικανική τράπεζα επενδύσεων και την Παγκόσμια τράπεζα) σταμάτησε την χρηματοδότηση της χώρας αρχές Δεκέμβρη του 2001 λόγο μη εκπλήρωσης των υποσχεμένων μέτρων από την κυβέρνηση , η κρίση συνεχίστηκε και βάθυνε ακόμα περισσότερο (αν τα πράγματα πήγαιναν όπως λες εσύ θα έπρεπε να σταματήσει). Η κατάσταση της οικονομίας επανήλθε σε προ κρίσης επίπεδα το 2006 με τα επίπεδα φτώχειας να έχουν πιάσει το 2003 σχεδόν το 60% του πληθυσμού (αυτά μάλλον θες για την Ελλάδα). Η ανάκαμψη ήρθε λόγο των εξαγωγικών δυνατοτήτων της Αργεντινής και της φοβερής υποτίμησης του νομίσματος , που φυσικά έριξε τον κόσμο στην φτώχεια και στο χάσιμο των προ της κρίσης περιουσιών του.
    Συμπέρασμα : 1. Δεν ξεφορτώθηκε η Αργεντινή το ΔΝΤ αλλα το ανάποδο. 2.Η επιτυχία ήρθε όχι επειδή το ΔΝΤ έφυγε αλλα επειδή η εξαθλίωση του πληθυσμού οδήγησε σε ανταγωνιστικότητα στις εξαγωγές (το πρόγραμμα είχε φτιαχτεί για να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα χωρίς να περάσει ο λαός εξαθλίωση , στην Ελλάδα και με εξαθλίωση τα αποτελέσματα δεν θα είναι ανάλογα της Αργεντινής μια και στερούμαστε της παραγωγικής βάσης).
    Όσο για τις άλλες ... επιτυχημένες χώρες στην λατινική Αμερική σου προτείνω να πας ένα ταξιδάκι εκεί και να μοιραστείς την .... επιτυχία τους για 6 μήνες και μετά έλα να μου πεις να κάνουμε ότι αυτοί.

   • vikaki avatar
    vikaki @ A.M. 24/02/2012 23:29:06

    συγνωμη αλλα κανεις λαθος συγκρισεις.αλλο Ελλαδα αλλο Αργεντινη.Η Αργεντινη μπηκε στο ΔΝΤ και τα μετρα της ηταν αρκετα σκληρα.Υποτιμηση του πεσο,μειωσεις μισθων και παγωμα και αλλα πολλα οπως και σε μας,καταρρευση οικονομιας,ανεργεια στο 20% Η Αργεντινη ωφεληθηκε απο την υποτιμηση του νομισματος της εν ετος 2003 και παρουσιασε την ανακαμψη της σε πολλους τομεις γεωργια,βιομηχανια.Οχι εν ετος 2012,το ειπες και εσυ εμαθαν τωρα να ληστευουν.Αλλα θα χρειαστω ατελειωτες ωρες για να εξηγησουμε για την Αργεντινη και ισως και για αλλες χωρες.

 5. νικος avatar
  νικος 25/12/2011 09:43:03

  ΜΙΛΤΟΝ ΦΡΙΝΤΜΑΝ, σχολη του ΣΙΚΑΓΟ, Ολο το παραμυθι ξεκιναει απο το 1950 διαβαστε naomi kleinn μπας και ξεστραβωθειτε. Προβατα ειμαστε ολοι ρεε.
  ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ , Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ..

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ νικος 25/12/2011 10:34:53

   Πρόβατο είσαι συ που καταπίνεις ότι σου σερβίρει η κάθε αμερικανίδα αριστερή δημοσιογράφος που είναι της μόδας την τρέχουσα εβδομάδα στην αστεία ελληνική αριστερά. Αν θέλει να κάνει κριτική κανείς στη σχολή του Σικάγου, υπάρχουν έγκυροι πανεπιστημιακοί για να βασιστεί κανείς και να κάνει μια επιστημονική αντιπαράθεση. Άσχετοι στα οικονομικά όπως η Κλάιν κι ο Τσόμσκι είναι για άλλες κουβέντες.

  • Geros avatar
   Geros @ νικος 25/12/2011 12:52:34

   Εγώ φιλε Νίκο είχα την ατυχία να διαβάσω το .... μυθιστόρημα αχαλίνωτης πραγματικότητας της κυριας Kleinn και ομολογώ ότι δεν ξεστραβώθηκα , εσύ σχολη του Σικάγο έχεις διαβάσει ? Μονο αν διαβάσεις και τις δυο πλευρές θα ξέρεις τι τελικά θα σε ξεστραβώσει . Κατά την γνώμη μου το βιβλίο που αναφέρεις είναι ένα παραμύθι με κακό δράκο. Το πρόβλημα είναι ότι ο συγκεκριμένος δράκος ήταν ένας γεράκος 1,50 ύψος με ελαχιστη επιρροή στην πολιτική από τα 80' και μετά.

 6. koukos avatar
  koukos 25/12/2011 10:53:45

  Κατι που γραφτηκε πολυ πριν μας βαλουν στο ΔΝΤ
  ==
  Η λίστα των όσων μπορεί να απαιτήσει το ΔΝΤ από την Ελλάδα παρουσιάζεται πάνω κάτω ως η εξής:

  1.Πλήρης αναδόμηση στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου και εντοπίζεται ανεξέλεγκτη σπατάλη πόρων.
  2.Άρση της μονιμότητας.
  3.Εξίσωση ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με ενιαίο όριο συνταξιοδότησης τα 67.
  4.Κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Ίσως επιβιώσουν 2-3 κατηγορίες.
  5.Πλήρης κατάργηση 14ου και 13ου μισθού στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
  6.Φορολόγηση των αγροτών.
  7.Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ.
  8.Απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
  9.Επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λ.π.)
  10.Περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων
  11.Πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
  12.Ριζική αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του τρόπου λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων.
  13.Ριζική αναδιοργάνωση της Παιδείας. Προτείνονται δίδακτρα στα πανεπιστήμια με κάποια πρόβλεψη για τα χαμηλά εισοδήματα.
  14.Προτείνουν και άλλα («τεχνικής φύσεως») θέματα τα οποία θα συρρικνώσουν το Δημόσιο και θα καταστείλουν τις δημόσιες δαπάνες.
  15. Απόλυση 230.000 εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με κατάργηση θέσεων, ενοποίηση και συγχωνεύσεις οργανισμών, ΔΕΚΟ κ.λ.π.
  ===
  Υπαρχει καμμια διαφοροποιηση απο τα ανωτερω??
  Υπαρχει κατι που δεν εκανε/ζητησε το ΔοΝηΤη??

  Ολα αυτα δεν τα γνωριζε το γαπα και η συμμορια της οποιας (υποτιθεται)
  ειναι/(ηταν) προεδρος??
  Και αφου τα γνωριζε πως μπορει να πεισει ακομα και τα δικα τους "οπαδα" οτι δεν το εκαναν "εσκεμμενα" και "δολια" και "προγραμματισμενα" και .."συμφωνημενα" απο πριν??( η ταπεινοτης μου θεωρει τον γαπα και τη συμμορια "τετοια" ενοχο εσχατης προσδοσιας.) .
  Και η ποινη ειναι ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ.
  Αυτη που θα μας απαλλαξει απο αυτα τα πραμματα ΜΙΑ ΚΙ ΕΞΩ.
  Final Solution. Οριστικη λυση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.