#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/01/2011 15:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λαός και Στρατός εναντίον Πραιτωριανών του ΜουμπάρακΤην ώρα που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος, συγκρουόμενοι με την αστυνομία, και βάζοντας παντού φωτιές, θα περίμενε κανείς πως η εμφάνιση των αρμάτων μάχης και των στρατιωτικών δυνάμεων, θα προκαλούσε φόβο, αυτοσυγκράτηση, ή ακόμη περισσότερη βία. Κάτι τέτοιο όμως  δεν συνέβη στην Αίγυπτο.Οι θερμές σχέσεις μεταξύ διαδηλωτών και στρατού, απέδειξαν τον κεντρικό ρόλο που παίζουν οι ένοπλες δυνάμεις στην χώρα, αλλά και τον σεβασμό που απολαμβάνουν από πλευράς του λαού της. Για αυτό και η πορεία της κρίσης θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τη στάση του στρατού, ο οποίος θα πρέπει να αποκαταστήσει τη τάξη χωρίς όμως να χάσει τη δημοτικότητά του.Όπως λέει ο ειδικός αναλυτής Shibley Telhami, «Το πώς θα συμπεριφερθεί ο στρατός στους δρόμους, έχει μεγάλη σημασία. Θα είναι ένα αληθινό δίλημμα. Μπορούν να διατηρήσουν τη τάξη χωρίς να αποξενωθούν από τον λαό, τον οποίο και χρειάζονται;».

Η άνοδος του κύρους του στρατού ξεκίνησε το 1952, όταν αυτός βοήθησε στην ανατροπή του τότε βασιλιά. Η στήριξη από μέρους του της συνταγματικής δημοκρατίας, καθώς και η συμμετοχή του σε αρκετούς πολέμους, του κέρδισε το θαυμασμό του λαού της χώρας.«Υπάρχει λόγος που ο στρατός απολαμβάνει τόσου σεβασμού. Τα έχει πάει πολύ καλά έως τώρα», λέει ο αναλυτής Peter Bergen.

Στην Αίγυπτο, ο κάθε άρρεν μεταξύ 18-30 ετών, πρέπει να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία από 1 μέχρι 3 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως σχεδόν κάθε αιγυπτιακή οικογένεια σχετίζεται άμεσα με τον στρατό. Ένα από τα μεγαλύτερα συν του στρατού της Αιγύπτου, είναι πως δεν θεωρείται ως φόβητρο σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Αντιθέτως, η αστυνομία της χώρας δέχεται συχνές κριτικές, ακόμη και από το αμερικανικό State Department, για βασανιστήρια, κατάχρηση εξουσίας, και συχνή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο λαός σιχαίνεται την αστυνομία, και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για αυτό. Όλοι γνωρίζουν, πως η αστυνομία επιδίδεται σε βασανισμούς ανθρώπων, πολλές φορές χωρίς κανέναν λόγο.Αυτή η εχθρότητα εκδηλώθηκε έντονα τις τελευταίες ημέρες, όταν ομάδες διαδηλωτών πολιόρκησαν και επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα. Υπήρξαν μάλιστα πολλές ανθρώπινες απώλειες, όταν τη Παρασκευή οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο κτίριο που στεγάζει το μισητό υπουργείο Εσωτερικών, και το αρχηγείο της αστυνομίας.

Λίγα τετράγωνα όμως πιο πέρα, η ατμόσφαιρα ήταν τελείως διαφορετική, με τους διαδηλωτές να αγκαλιάζουν και να χαριεντίζονται με τους στρατιώτες. Αυτές οι εικόνες, με λαό και στρατό ενωμένο, επαναλήφθηκαν πολλές φορές σε πολλά σημεία των αιγυπτιακών πόλεων. Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν διαδηλωτές να ανεβαίνουν στα άρματα μάχης χωρίς καμιά αντίδραση από τους στρατιώτες, οι οποίοι μάλιστα, βγαίνουν φωτογραφίες αγκαλιά με τους διαδηλωτές. Στην Αλεξάνδρεια, όπου χθες  συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές, το κεντρικό σύνθημα ήταν «Λαός και στρατός μαζί, θα αλλάξουν το καθεστώς».

Πάντως θα πρέπει να θυμόμαστε πως οι διαδηλωτές απαιτούν την ανατροπή του προέδρου Mubarak, που είναι και ο ίδιος πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων,  αλλά και ήρωας πολέμου. Το περιβάλλον του αποτελείται από βετεράνους του στρατού, όπως ο πρόσφατα διορισθείς ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρώην αντιστράτηγος Omar Suleiman.

Οι ειδικοί δεν εκπλήσσονται καθόλου από αυτή την επαναπροσέγγιση του Mubarak προς τις ένοπλες δυνάμεις, αφού αναγνωρίζει πολύ καλά τη σπουδαιότητά τους στη πολιτική σκηνή της Αιγύπτου. Αυτή όμως η στάση του, δημιουργεί ένα δίλημμα για το στρατό. Θα πρέπει να στηρίξει τον πρόεδρο στον οποίο και αναφέρεται, ή τον λαό του οποίου δεν θέλει να χάσει τη στήριξη και την εύνοια;

Ο ειδικός σε θέματα στρατηγικής Andrew Pierre πιστεύει πως οι ανώτατοι αξιωματικοί θα παραμείνουν τελικά πιστοί στον πρόεδρο. Οι απλοί στρατιώτες όμως, είναι κάτι το διαφορετικό. Και η στάση τους θα παίξει μεγάλο ρόλο, ειδικά αν κληθούν να αντιμετωπίσουν βίαια τους διαδηλωτές. «Κάνουν τη θητεία τους, και δεν ξέρω αν είναι διατεθειμένοι να πυροβολήσουν τα αδέλφια τους και τους συγγενείς τους στους δρόμους»λέει, και σημειώνει πως κρίσιμος θα είναι και ο ρόλος των χαμηλόβαθμων αξιωματικών, που θα διχαστούν όσον αφορά στη αφοσίωσή τους, και που τελικά αυτοί θα κρίνουν τις εξελίξεις.

Στη διάρκεια αυτών των πρώτων ημερών της κρίσης, ο δυναμικότητας 450.000 ανδρών στρατός της χώρας προσπάθησε να τα έχει καλά τόσο με το καθεστώς όσο και με το λαό. Όμως παρόλο που ανέλαβε την αποκατάσταση της τάξης, και επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν έκανε τίποτα προκειμένου να την εφαρμόσει.

Όπως και να έχει, όλα στην Αίγυπτο θα εξαρτηθούν από τη στάση των ενόπλων δυνάμεων.

S.A.-CNN

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TED avatar
  TED 31/01/2011 15:55:37

  Μπορεί ο Αρματιστής να μας πει δυο λόγια για το τροχαίο υλικό του Αιγυπτιακού στρατού, που βλέπουμε σε τόσες φωτογραφίες;

 2. sawas avatar
  sawas 31/01/2011 16:16:42

  Strange το "bold" στην πρωτη περιπτωση ειναι δικο σου η οχι?

  Αν ναι, μακαρι να μην φτασουμε (εμεις) ως εκει!!!

 3. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 31/01/2011 16:56:13

  Σε όλες τις φωτογραφίες βλέπουμε να φιγουράρουν Μ1Α1 , Μ60 από πλευρά αρμάτων μάχης και Μ113 από ΤΟΜΠ. Όλα φυσικά δώρα των δημοκρατικών, ανθρωπιστών και φιλέσπλαχνων αμερικάνων...

  • STATHIS avatar
   STATHIS @ H pena tis orghs 31/01/2011 17:05:46

   ΔΩΡΑ ???? ΠΟΤΕ ΔΩΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΑ !!!! ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ .!!!
   *Μιά άποψη.-

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 31/01/2011 17:18:09

  Και η Κίνα ανησυχεί;

  h++p://blogs.forbes.com/gordonchang/2011/01/30/egypt-is-the-next-tunisia-what-is-the-next-egypt/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.