#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/08/2013 12:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κόντρα ΔΝΤ- Γερμανίας για τον χειρισμό της κρίσηςΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε τη Γερμανία να σταματήσει να χρονοτριβεί όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης της ευρωζώνης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι η λιτότητα λειτουργεί και ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο δρόμο προς την ανάκαμψη.

Το ΔΝΤ είπε ότι το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας πρέπει να περικοπεί κατά το ήμισυ για να διορθωθούν οι ανισορροπίες Βορρά-Νότου στην ευρωζώνη και προειδοποίησε ότι η δημοσιονομική υπερβολή θα μπορούσε να διακόψει την ανάκαμψη και να δημιουργήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση σε ολόκληρη την ΟΝΕ. «Η δημοσιονομική υπεραπόδοση θα πρέπει να αποφευχθεί σταθερά», δήλωσε το Ταμείο στον ετήσιο έλεγχο της χώρας.

«Σε περίπτωση που οι προοπτικές ανάπτυξης είναι μικρότερες από το αναμενόμενο  και οι αγορές εργασίας αποδυναμωθούν, θα χρειαστεί ενεργητική δημοσιονομική πολιτική.

Ένα μεγάλο σοκ μπορεί να απαιτήσει την επίκληση της ρήτρας διαφυγής σύμφωνα με τον κανόνα του φρένου χρέους, προκειμένου να υποστηρίξει την εγχώρια δραστηριότητα και την απασχόληση », γράφει, αναφερόμενο σε μια ρήτρα του γερμανικού συντάγματος για την επιβολή μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος σε σχεδόν επίπεδα ισορροπίας μέχρι το 2016. Το ΔΝΤ δήλωσε ότι η Γερμανία είναι μόλις πάνω από το επίπεδο ύφεσης, με αύξηση μόλις 0,3% φέτος που ακολουθείται από μια στασιμότητα ιαπωνικού στυλ για το υπόλοιπο της δεκαετίας, με ανώτατο ρυθμό αύξησης το 1,3%. Η χώρα θα υπολείπεται των Ηνωμένων Πολιτειών με τη μεγαλύτερη διαφορά στη σύγχρονη ιστορία, κάθε χρόνο μέχρι το 2018.

Ενώ η γλώσσα της έκθεσης του ΔΝΤ είναι ευγενική, κρύβει μια πικρή διαμάχη μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας σχετικά με τη φύση της κακουχίας στην ΟΝΕ και το εάν η λιτότητας και η μεταρρύθμιση έχουν πραγματικά ανοίξει το δρόμο για μια βιώσιμη ανάκαμψη. Οι δυο τους έχουν συγκρουστεί σε κάθε στάδιο της κρίσης, με την Bundesbank να περιπαίζει το ΔΝΤ ως «Ταμείο Μεγιστοποίησης Πληθωρισμού» υπό τον έλεγχο κεϋνσιανών που έχουν υπερβεί την «θεσμική και νομική» τους εξουσία.

Οι επιπλήξεις έχουν εξοργίσει τα μέλη του συμβουλίου του ΔΝΤ, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από την Ασία και τη Λατινική Αμερική, που υποστηρίζουν ότι το Ταμείο κάνει τη δουλειά της Γερμανίας αντ’ αυτού. Γκρινιάζουν ότι το ΔΝΤ έχει παρασυρθεί σε κακοσχεδιασμένα πακέτα διάσωσης και ότι η μερίδα του λέοντος των πόρων του ΔΝΤ έχει  χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει το νομισματικό πείραμα των πλουσίων χωρών και δεν είναι σε θέση να τακτοποιήσει τις δικές του υποθέσεις.

Οι τελευταίες προειδοποιήσεις του ΔΝΤ ήρθαν μόλις η Ιταλία ανακοίνωσε για όγδοο τρίμηνο  πτώσης του ΑΕΠ. Ενώ η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, η παραγωγή είναι 8,8% κάτω από την εποχή αιχμής προ-Lehman και η βιομηχανική παραγωγή έχει μειωθεί κατά το ένα πέμπτο. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ευρωζώνη παραμένει ευάλωτη σε μια σειρά από κρίσεις. Κάλεσε τη Γερμανία να στηρίξει την τραπεζική ένωση και το δίχτυ ασφαλείας, προειδοποιώντας ότι οι ανησυχίες για τις τράπεζες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα νέο γύρο μετάδοσης. «Η καθυστέρηση ή παρέκκλιση από την πορεία, όπως από μια κεντρική αρχής εξυγίανσης και κοινών  μηχανισμών ασφάλισης των καταθέσεων, θα διατηρήσει μια μη ικανοποιητική κατάσταση των πραγμάτων και θα διατρέχει τον κίνδυνο  μιας ακόμα αποσταθεροποίησης». Το Βερολίνο επιμένει ότι πειθαρχικά μέτρα, όπως το «δημοσιονομικό σύμφωνο» και οι δρακόντειες περικοπές του προϋπολογισμού σε ολόκληρη την περιφέρεια της ΟΝΕ έχουν λύσει ουσιαστικά το πρόβλημα.

Ο απεσταλμένος του στο ΔΝΤ διέψευσε τις προτάσεις ότι η Γερμανία έχει παρερμηνεύσει την κρίση, γράφοντας: «Θα ήθελα να τονίσω ότι ουσιαστική πρόοδος έχει ήδη γίνει». Επέμεινε ότι η Γερμανία πρέπει να ακολουθήσει «συνετή πολιτική» και να ενεργήσει ως «άγκυρα της περιφερειακής σταθερότητας» αντί να προσπαθήσει να ξεκινήσει την ανάπτυξη με κεϋνσιανό ερέθισμα.

Το ΔΝΤ είπε ότι η ισοτιμία της Γερμανίας είναι υποτιμημένη μέχρι 10%, περίπου το ίδιο με την Κίνα, αλλά η νομισματική ένωση μπλοκάρει τον μηχανισμό διόρθωσης με την ΟΝΕ.

Η διαμάχη με τη Γερμανία  έχει και συναισθηματικό υπόβαθρο, καθώς το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη έχουν κυρίαρχο έλεγχο πάνω από το μηχανισμό της ΟΝΕ και υπαγορεύουν την αποτελεσματική πολιτική για το σύνολο του νομισματικού μπλοκ.

Οι επικριτές είπαν ότι οι συνταγές τους είναι τραγικά λανθασμένες, οδηγούν σε διπλή ύφεση και μαζική ανεργία σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη. Η λιτότητα δεν κατόρθωσε να σταθεροποιήσει την πορεία του χρέους. Η σοβαρότητα της ύφεσης έχει γίνει η κύρια αιτία του σπειροειδούς επιπέδου χρέους στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και όλο και περισσότερο στη Γαλλία.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ λένε ιδιωτικώς ότι το καθεστώς της πολιτικής επανέλαβε τα λάθη του Κανόνα Χρυσού του 1930, όταν το βάρος της προσαρμογής επιβλήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στα πιο αδύναμα κράτη. Αυτό παρέσυρε το παγκόσμιο σύστημα σταθερών ισοτιμιών σε μια συσταλτική δίνη και χρειάστηκαν πολλά χρόνια για την αποκατάστασή του. Το ΔΝΤ φαίνεται να απέχει πολύ από την πεποίθηση ότι αυτή η ζοφερή πιθανότητα σήμερα έχει αποτραπεί.

telegraph

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 07/08/2013 12:37:41

  Το ΔΝΤ ως διεθνής οργανισμός επεμβαίνει για να εξομαλύνει το εμπορικό ισοζύγιο. Αυτός είναι ο σκοπός του. Αυτό κάνει και στην περίπτωση της Ελλάδας. Το θέμα είναι ότι πλέον είμαστε μέρος της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας και όχι μια εθνική οικονομία. Επιβάλλεται επομένως η συνδρομή της ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό ακόμη και σήμερα είναι ευεργετικό για τους Έλληνες. Όσο και αν ζορίζονται οι γερμανοί θα πρέπει επιτέλους να χωνέψουν ότι ο γάμος εκτός από δικαιώματα γεννά και υποχρεώσεις.

 2. blue nile avatar
  blue nile 07/08/2013 12:46:06

  Συγχαρητήρια για την ανάρτηση.

  Η Γερμανία σε ρόλο Χούβερ και το ΔΝΤ, παρά τα οικονομικά εγκλήματα που έχει διαπράξει στο παρελθόν, σε ρόλο Ρούζβελτ.
  Η ιστορία όντως επαναλαμβάνεται ως φάρσα.

 3. Hawk avatar
  Hawk 07/08/2013 14:40:33

  Και εάν κάποια στιγμή η Γερμανία αποδεχθεί τα λάθη χειρισμών που έκανε εμείς θα αποζημιωθούμε για την ζημιά που έχουμε πάθει, ή θα γραφούν και αυτά σε πήλινες πλάκες όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο και μετά θα τις σπάσουν?

  • Black Ship avatar
   Black Ship @ Hawk 07/08/2013 14:43:35

   Θα γραφούν στο Γερμανικό χιόνι. Να μην ξοδεύονται κι όλας οι άνθρωποι!

 4. jimmy jump avatar
  jimmy jump 07/08/2013 14:59:07

  Νομίζω πως οι Γερμανοί έχουν δίκιο καθώς ένα νέο κούρεμα θα εκτοξεύσει τα spreads και θα ανοίξει πάλι η συζήτηση περί εξόδου της ελλάδας από το ευρώ.Η καλύτερη λύση είναι να δοθεί μια ισοδύναμη λύση που αντί για κούρεμα θα έχουμε παράταση αποπληρωμής των δανείων με περαιτέρω μείωση στους τόκους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.