#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/09/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κυρώσεις στις απείθαρχες χώρες» απαιτεί τώρα το ΒερολίνοΤην αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στις χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα και δεν συμμορφώνονται απαιτεί το Βερολίνο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στο Συμβούλιο Υπουργών για τον καθορισμό των δαπανών της Ε.Ε. την περίοδο 2014-2020.

Οι ακραίες γερμανικές θέσεις έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία των περισσότερων χωρών-μελών, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τη γεφύρωση των διαφωνιών. Άλλωστε, το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί οδήγησε τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι στη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 22 και 23 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2014-2020 πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι το τέλος τους έτους.

Το έγγραφο των Γερμανών φέρει τον τίτλο «Περισσότερη ανάπτυξη με ορθολογικότερες δαπάνες: τέσσερις προκλήσεις» και καθορίζει τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν τα κράτη-μέλη, προκειμένου να επωφεληθούν κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Ειδικότερα, το Βερολίνο ζητάει την κατάργηση της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών, η οποία επιτρέπει προσωρινά την αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης από το 75% στο 95% για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Από το μέτρο αυτό επωφελούνται σήμερα η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Ουγγαρία. Οπως αναφέρει το γερμανικό κείμενο, η Ε.Ε. πρέπει να επιστρέψει στο καθεστώς που ίσχυε πριν από την κρίση.

Η γερμανική κυβέρνηση ζητά επίσης την επέκταση των κυρώσεων εναντίον των κρατών-μελών με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, εάν ένα κράτος-μέλος εμφανίζει έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ και δεν λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα συμμόρφωσης, μπορεί να ανασταλεί προσωρινά η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Συνοχής. Το Βερολίνο θέλει την επέκταση του μέτρου σε όλα τα κοινοτικά ταμεία (Κοινωνικό, Περιφερειακό, έργα υποδομής στη γεωργία), σε μια περίοδο που 19 κράτη-μέλη βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Απαιτεί επίσης να αντικατασταθούν οι χρηματοδοτήσεις σε ορισμένους τομείς με δάνεια και αφού προηγουμένως γίνεται ενδελεχής ανάλυση των κινδύνων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

(από τον Ελεύθερο Τύπο")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 11/09/2012 08:25:14

  Τόσο πολύ θέλει να μας βοηθήσει η Μέρκελ; Ευχαρίστούμε για την αγάπη της αλλά δε θέλουμε άλλη. Μας έσκασε...

 2. franc avatar
  franc 11/09/2012 10:57:52

  Και μετά τις κυρώσεις τί? Θα εκδιώκονται απο το Ευρώ? Μα αυτό το απαγορεύουν οι Γερμανοί (και οι Τραπεζίτες) δια ροπάλου, ακόμα κι αν η παραβίαση ξεπερνάει και το 100% του τεθέντος ορίου!!!

 3. blue nile avatar
  blue nile 11/09/2012 11:43:15

  Μια χώρα μπορεί να έχει δημοσιονομικά προβλήματα από δικά της λάθη, εμείς έχουμε κάνει αρκετά τέτοια, οπότε μπορεί να υποστηριχθεί ότι φταίει αλλά μπορούν αυτά τα προβλήματα να έχουν προκύψει από μια παγκόσμια Κρίση όπως αυτή του 2008.
  Θαυμάστε τώρα σοφία.
  Μόλις ένα κράτος είναι κολλημένο στο τοίχο από δημοσιονομικά προβλήματα που προκύπτουν είτε από δικά του λάθη είτε από διεθνείς συγκυρίες, θα πηγαίνουν οι φωστήρες της Μέρκελ και θα επιβάλουν κυρώσεις.
  Που θα επιδεινώνουν το πρόβλημα του κράτους...
  Για να το αποτελειώνουν....
  Ερώτηση προς Μέρκελ και λοιπούς χουλιγκάνους της δημοσιονομικής ορθότητας.
  Γιατί η ίδια η Γερμανία μόλις ζορίστηκε δεν τήρησε καμιά από τις δεσμεύσεις του Μάαστριχ;
  Και το έλλειμμα πέρασε το 3% και το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ πέρασε το 60%...
  Τέλος πάντων...
  Από τις αρχές της δεκαετίας του 90΄είχε φανεί ότι η το εθνικό σχέδιο της Γερμανίας ήταν η παραγωγή επιθετικών πλεονασμάτων και μέσω αυτών η άσκηση μιας επεκτατικής οικονομικής πολιτικής που στους στόχους της συμπεριελάμβανε την δορυφοροποίηση των χωρών της περιφέρειας και την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε zollverein, ζώνη επέκτασης της ελεύθερης διακίνησης των γερμανικών προϊόντων.
  Που με την προσθήκη ενός κολοβού ευρώ (το οποίο ένωσε νομισματικά αλλά όχι δημοσιονομικά και άρα κατέστησε αδύνατες της απαραίτητες κεφαλαιακές ροές από τις χώρες που ευνοούνται από την ένωση στις λοιπές) πήρε ως κερασάκι στην τούρτα την εξαφάνιση του ανταγωνισμού που προέκυπτε για τα γερμανικά προϊόντα, από την υποτίμηση των νομισμάτων των ανταγωνιστικών χωρών. Υποτίμηση που λειτουργούσε ως σανίδα σωτηρίας στις πιο αδύνατες οικονομίες.
  Παράδειγμα πρώτο. Πριν από το ευρώ κάθε φορά που η Ιταλία διαπίστωνε ότι η Φίατ δεν πουλά πολλά φιατάκια έκανε μια υποτίμηση με συνέπεια τα ιταλικά αυτοκίνητα να φτηναίνουν στην Γερμανία και τις άλλες χώρες ενώ τα γερμανικά αυτοκίνητα ακρίβυναν στην Ιταλία.
  Παράδειγμα δεύτερο.
  Πριν το ευρώ η Ελλάδα πουλούσε ζάχαρη στη χοντρική 50 δραχμές το κιλό (φερειπείν). Η Γερμανία πουλούσε με ένα μάρκο και κάτι. Ήταν λογικό ο υπόλοιπος κόσμος να αγοράζει ελληνική ζάχαρη που με τις ισοτιμίες του έβγαινε πιο φτηνή.
  Μετά το ευρώ η Γερμανία ξεπετάχτηκε ως πρώτη εξαγωγική χώρα της ευρωζώνης σε ζάχαρη. Γιατί στην Ελλάδα με το ευρώ τα παραγωγικά κόστη της ζάχαρης ανέβηκαν.
  (Βέβαια στην ευρωζώνη ισχύει μια προκαθόριση των παραγομένων προϊόντων ανά κράτος αλλά αυτό δεν είναι θέμα της παρούσης σχολιογραφίας).
  Τα παραπάνω δύο παραδείγματα δείχνουν πως κρατιόταν κάποιες ισορροπίες που στην μετά ευρώ εποχή γκρεμίστηκαν σε όφελος της Γερμανίας.
  Για να λειτουργήσει σωστά η ευρωζώνη έπρεπε όπως αναφέρθηκε παραπάνω το ευρώ να μην είναι κολοβό.
  Να προβλέπει δηλαδή την χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων από τις πλεονασματικές στις ελλειμματικές χώρες.
  Πχ αυτή η παλιοSiemens αν δεν έχει κερδίσει υπέρογκα ποσά από τη χώρα μας.
  Για τα νόμιμα μιλάμε...για τα παράνομα δεν είδαμε δεν ακούσαμε...
  Δεν θα μπορούσε να της επιβληθεί να κάνει δυο μεγάλες παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα με σκοπό να τονώσει εδώ την απασχόληση;
  Kαι ας της στοίχιζε κάτι παραπάνω από το να της έκανε στην Τουρκία.
  Όμως πια μετά και από αυτή την πρόταση φαίνεται καθαρά ότι η Γερμανία δεν θέλει την επίλυση του Ευρωπαϊκού προβλήματος.
  Που πλέον φαίνεται φανερά ότι θα δυναμιτίσει την παγκόσμια οικονομία.
  Θέλει μέσω της όσο το δυνατόν διαιώνισης του να κρύβει το πραγματικό πρόβλημα.
  Την χρεωκοπία των γερμανικών τραπεζών που ποτέ δεν μπόρεσαν να γεμίσουν τα άδεια ταμεία που τους άφησε το κραχ του 2008 .
  Και προσπαθούν τώρα να κρύψουν τη γύμνια τους αφενός έχοντας γίνει πόλος έλξης λοιπών κεφαλαίων λόγω της κρισιακής αβεβαιότητας και αφετέρου φορώντας τον φερετζέ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους.
  Τα παίρνουν από τον Γερμανό φορολογούμενο όχι απ'ευθείας αλλά δια μέσω της ελληνικής δανειοδότησης. Για να μην διαμαρτύρεται ο Γερμανός για τις κακές του τράπεζες αλλά να βρίζει τους τεμπέληδες Έλληνες ...
  Τελειώνοντας γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ η πρόταση του Κέινς στο Μπρέτον Γουντς .
  Σε μια νομισματική ένωση να τιμωρούνται οι πλεονασματικές χώρες .
  Επειδή τα ελλείμματα κάποιων είναι τα πλεονάσματα κάποιων άλλων.
  Και επειδή μια νομισματική ένωση πρέπει να προάγει την ισότητα αποτελεσμάτων
  Σας κούφανε ε;
  Πως θα γίνει αυτό;
  Να πάει η Γερμανία και να δανείζεται με τα επιτόκια της Ελλάδας και το αντίστροφο.
  Οι ορθές λύσεις μόνο στα όνειρα...δυστυχώς...
  Οπότε κλείστε το μαγαζάκι του ευρώ μια ώρα αρχύτερα ...
  Και πάμε για μια νέα λατινική ένωση.
  Όλοι της (ευρωπαϊκής) γης οι κολασμένοι...
  Γιατί αν συμπορευθούμε με τους Γερμανούς θα μοιραστούμε το δικό τους πεπρωμένο.
  Που είναι να βαδίσουν εκ νέου από νίκη σε νίκη...μέχρι την τελική τους καταστροφή...

 4. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 11/09/2012 11:52:48

  Καμία χρηματοδότηση. Δεν θέλουμε άλλη, με αντάλλαγμα την υποτέλεια της χώρας. Έτσι κι αλλιώς οι κοινοτικοί πόροι διασπαθίστηκαν και έγιναν φιάλες "Τζίβας" σε κ*λόμπαρα παρέα με "προσεχώς σαράντα Βουλγάρες", ή μεταλλάχτηκαν σε υπερτιμημένες κακοτεχνίες για τους μπετατζήδες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.