29/09/2009 13:06
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυρώσεις εναντίον των ασφαλιστικών εταιριών που καλύπτουν τα δεξαμενόπλοια.Με αφορμή τις αποκαλύψεις για κρυφές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά και την απροθυμία που δείχνουν για τυχόν κυρώσεις εναντίον του, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, η Αμερική αποφάσισε, για πρώτη φορά, να στοχοποιήσει  τις διεθνείς ασφαλιστικές εταιρίες, που καλύπτουν τις μεταφορές πετρελαίου. Η  κίνηση αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά  τις δουλειές ομίλων όπως η Lloyd’s of London, να πλήξει την προμήθεια διυλισμένου πετρελαίου του Ιράν, και να παρακάμψει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν πως η κίνηση αυτή θα περιορίσει τη ποσότητα του πετρελαίου που ρέει προς το Ιράν, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει η  ασφάλιση των μεταφορών για τη διακίνησή του. Η εξάρτηση των Ιρανών από τις εισαγωγές βενζίνης, θεωρείται και ένα από τα  πλέον αδύναμα σημεία τους. Η προμήθεια κινεζικής βενζίνης προς τη Τεχεράνη δυσχεραίνει την όποια επιβολή μέτρων εκ μέρους της δύσης, αλλά οι κυριότερες ασφαλιστικές εταιρίες είναι ευρωπαϊκές και άρα πιο εύκολο να μπουν στο στόχαστρο. Σε περίπτωση που οι εταιρείες αυτές αποσυρθούν, απομένουν μόνο οι ασιατικές αντίστοιχες, οι οποίες όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα μεγάλα κενά που θα δημιουργηθούν στην ασφάλιση των φορτίων.

Αν και πολλοί Δυτικοί ελπίζουν στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία είναι επιφυλακτικές, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των μέτρων εναντίον του Ιράκ στη δεκαετία του 1990, που απέτυχαν να ανατρέψουν τον Saddam Hussein, ενώ από την άλλη, δημιούργησαν τα πλείστα όσα ανθρωπιστικά προβλήματα στη χώρα του.

Η σχεδιαζόμενη εκ μέρους των ΗΠΑ λήψη μέτρων εναντίον των ασφαλιστικών εταιρειών έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κογκρέσου και  έχει ως σκοπό της να βάλει στο στόχαστρο  «οποιονδήποτε δραστηριοποιείται συνεισφέροντας στη δυνατότητα του Ιράν να εισάγει διυλισμένο πετρέλαιο… ασφαλίζοντας ή χρηματοδοτώντας ή μεσολαβώντας σε τέτοιες δραστηριότητες».

Τέτοιου είδους  μέτρα μπορεί να μη μπορούν να εφαρμοστούν ή να επιβληθούν σε πρακτικό επίπεδο, αλλά όπως λένε οι νομικοί που ειδικεύονται σε ασφαλιστικά ζητήματα, και μόνο το γεγονός  ότι συζητούνται, μπορεί να  συντελέσει στο να «παγώσουν οι δραστηριότητες των ασφαλιστικών εταιρειών…».

 The Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.