#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/12/2010 23:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβερνοτρομοκρατία: Ο νέος στρατηγικός στόχος των ΗΠΑΠριν από κάποια χρόνια, στη διάρκεια της προεδρίας  του George W. Bush, η Wall Street υπέστη ηλεκτρονική επίθεση,  και παρά τις εξελιγμένες άμυνες που διέθεταν οι τράπεζες, τα συστήματά τους έπεσαν. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να δοθεί έμφαση σε τρόπους προστασίας της αμερικανικής υποδομής. Τα στρατιωτικά δίκτυα όντως βελτιώθηκαν, από κει και πέρα όμως τίποτα. Η πρόσφατη περίπτωση της WikiLeaks αποδεικνύει το πόσο ευάλωτη είναι η Αμερική σε τέτοιου είδους παράνομες παρεμβάσεις.

Κάθε χρόνο οι ηλεκτρονικές επιθέσεις αυξάνονται σε αριθμό αλλά και σε ποιότητα. Υπήρχαν περιστατικά προσβολής του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, της Nasdaq, ακόμη και του Λευκού Οίκου. Το διαδίκτυο δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιείται από μερικές χιλιάδες ερευνητές, και όχι από μερικά δισεκατομμύρια χρηστών, που κανένας δεν εμπιστεύεται τον άλλον. Οι δημιουργοί του εστίασαν στην αποκέντρωση της πληροφόρησης, και όχι στην ασφάλεια. Κανένας δεν είχε φανταστεί τις σημερινές χρήσεις του ίντερνετ, που πλέον απλώνονται επί παντός επιστητού. Έτσι, αυτό εξελίχθηκε σε δίκοπο μαχαίρι. Οι υπολογιστές ελέγχουν πλέον, τα αεροπορικά ταξίδια, τους σιδηρόδρομους, τους αγωγούς, τις τράπεζες, κλπ. Μας βοηθούν στο να ζήσουμε οργανωμένα, αλλά αποτελούν εύκολο στόχο για κάθε είδους τρομοκρατική ή εγκληματική ενέργεια.Οι «κυβερνο-τρομοκράτες» μπορούν να διεισδύσουν στα διάφορα δίκτυα και να προκαλέσουν χάος.

Μια νέα σημαντική απειλή είναι και η λεγόμενη «άρνηση υπηρεσιών», που χρησιμοποιεί πλημμύρα διαδικτυακού traffic, σχεδιασμένου να προκαλέσει κατάρρευση των δικτύων. Οι χάκερς χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό, που κινητοποιεί ένα botnet, ένα ρομποτικό δίκτυο δηλαδή, όπου εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές επισκέπτονται ταυτόχρονα κάποιον ιστότοπο με αποτέλεσμα αυτός να πέσει. Πρόσφατα είδαμε και τον ιό Stuxnet εν δράσει, να προκαλεί ζημιές σε συγκεκριμένα βιομηχανικά δίκτυα.

Η Κίνα θεωρείται πρωταγωνιστής σε αυτόν τον νέου είδους ηλεκτρονικό πόλεμο. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν ιδιώτες χάκερς που επιτίθενται ευρέως στα δίκτυα της Δύσης, αντιγράφοντας και εξάγοντας τεράστιες ποσότητες πολύτιμων δεδομένων. Πιστεύεται, ότι όλα τα μυστικά των φαρμακοβιομηχανιών, της νανοτεχνολογίας, της βιο-μηχανικής, της κατασκευής όπλων, κλπ. έχουν ήδη κλαπεί από Κινέζους χάκερς και εξελίσσονται στην Κίνα, προς όφελός της.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται οπωσδήποτε να αναπτύξουν αμυντικά λογισμικά προγράμματα, έτσι ώστε να αντισταθούν στα εν λόγω malware που απειλούν την υπόστασή τους. Οι χάκερς συνεχώς εξελίσσονται και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Αμερική. Ελάχιστοι Αμερικανοί έχουν αντιληφτεί πως οι ένοπλες δυνάμεις τους βασίζονται κυρίως σε δικτυακές τεχνολογίες που είναι ευπρόσβλητες σε ηλεκτρονική επίθεση και στοχοποίηση. Αν τα συστήματα αυτά προσβληθούν ή πέσουν, η Αμερική χάνει τη στρατιωτική της υπεροπλία και τη δυνατότητα άμυνας. Αυτό που η χώρα χρειάζεται να κάνει είναι ένα νέο Manhattan Project, όπως εκείνο που οδήγησε στη κατασκευή της ατομικής βόμβας, και που πέτυχε τον τερματισμό του Β`ΠΠ. Σήμερα, η «κυβερνο-τρομοκρατία» αποτελεί εφάμιλλη απειλή με εκείνη των όπλων μαζικής καταστροφής. Μπορεί να επιφέρει το απόλυτο χάος στη χώρα. Η Αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την απειλή αυτή όπως αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας πυραυλικής επίθεσης. Θα πρέπει λοιπόν να συσταθεί μια νέα ομοσπονδιακή υπηρεσία που να είναι υπεύθυνη για την υπεράσπιση των ηλεκτρονικών της δικτύων. Δεν πρέπει να τα περιμένει όλα από τον ιδιωτικό τομέα. Η αντιμετώπιση αυτής της νέας απειλής θα πρέπει να αποτελέσει την εθνική προτεραιότητα στα αμέσως επόμενα χρόνια. Να γίνει ο νέος στρατηγικός μας στόχος.

S.A.- Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/12/2010 00:10:27

  Συμπέρασμα: Η wikileaks συνεισφέρει στην γρηγορότερη εισβολή και καθιέρωση πρακτικών Μπίγκ Μπράδερ. Στημένη η δουλειά τελικά; Ποιος ξέρει.

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ Strange Attractor 07/12/2010 03:43:12

   Μπορεί να έχει αξιόπιστες πληροφορίες ο Άλεχ Τζόουνς.

 2. Orestios avatar
  Orestios 07/12/2010 00:11:31

  cyber troops.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/12/2010 00:47:59

  2 χρόνια και κάτι, μετά από το κραχ... παμ παμ παμ-παμ, ταρα τατάμ

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 07/12/2010 01:23:48

   Και μπαμ-μπαμ-μπαμ Ομπάμα

 4. sawas avatar
  sawas 07/12/2010 01:10:36

  Αυτη η π@π@ρι@ με την κακη Κινα και καλη Αμερικη κατανταει κουραστικη.
  Λες και στη βιομηχανικη κατασκοπια η Αμερικη ειναι βρεφος απροστατευτο.....

  Στο διαταυτα, δεν υπηρχε, δεν υπαρχει και ουτε προκειται να υπαρξει ασφαλες υπολογιστης, η δικτυο.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/12/2010 01:28:10

  Να κι άλλος τζερτζελές

  China leaders ordered hacking on Google: US cable

  BEIJING -- Contacts told American diplomats that hacking attacks against Google were ordered by China's top ruling body and a senior leader demanded action after finding search results critical of him, leaked U.S. government memos show

  h++p://www.chinapost.com.tw/china/national-news/2010/12/06/282535/China-leaders.htm

  (Taiwan είναι , όχι mainland)

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 07/12/2010 01:34:58

   Και ο κ. wikileaks παραδίδεται οικιοθελώς στην αστυνομία.
   Έπρεπε να βγούν τα έγραφα πως η Κίνα κάνει επιθέσεις.

   Κλιμάκωση παρατηρώ.

   Πότε θα περάσει από τον κυβερνοχώρο στην πραγματικότητα ο πόλεμος?
   Με δημοκρατικό πρόεδρο, νομπελίστα ειρήνης?

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 07/12/2010 01:57:30

    H Κίνα παραδώθηκε ήδη?

 6. O Chazos tou Choriou avatar
  O Chazos tou Choriou 07/12/2010 01:31:26

  Αποψε το βραδυ ο Jean Luc Mélanchon στην γαλλικη τηλεοραση ελεγε...

  ΣΤΗΜΕΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ !

 7. παγωτατζής avatar
  παγωτατζής 07/12/2010 02:24:33

  Γιατί σβήστηκε τό σχόλιο;;; Γιατί;;;;

 8. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 07/12/2010 02:43:59

  Μιά υπόθεση κάνω. Το stuxnet αν μπήκε εκεί που λένε, μάλλον δεν μπήκε μέσω διαδικτύου. Μέσα σε software εταιρείας πρέπει να ήταν. Κάτι να πούμε σαν τα εν υπνώσει προγράμματα υποκλοπών της ericsson που ενεργοποιήθηκαν στην Ελλάδα.

  • sawas avatar
   sawas @ Professor Moriarty 07/12/2010 10:18:40

   μπορει και οχι

   ισως να ηταν μεσα σε ενα update-upgrade καποιου λογισμικου ...

   θα το μαθουμε μαλλον σε 10-15 χρονια....

 9. evie avatar
  evie 07/12/2010 08:57:38

  " Οι δημιουργοί του εστίασαν στην αποκέντρωση της πληροφόρησης, και όχι στην ασφάλεια. "

  Όποιο σχεδιασμό κι αν έκαναν, πάντα θα υπήρχε τρόπος παραβίασής του. Το διαδίκτυο δεν είναι άτρωτο.

 10. ORGANOMENO avatar
  ORGANOMENO 07/12/2010 12:46:27

  ΠΙΑΣΑΝΕ ΤΟΝ WIKILIEKS

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.