Κυβέρνηση ευρωζώνης ζητά ο Ολάντ
19/07/2015 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβέρνηση ευρωζώνης ζητά ο Ολάντ

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε την Κυριακή έκκληση για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης για να ανανεώσουν οι πολίτες την πίστη τους στο ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο έχει αποδυναμωθεί από την ελληνική κρίση.

Αναβιώνοντας μια ιδέα που αρχικά είχε προτείνει ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ο Ολάντ πρότεινε «μια κυβέρνηση της ευρωζώνης με ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό, καθώς και ένα κοινοβούλιο που θα διασφαλίσει τον δημοκρατικό έλεγχό της». Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης είχαν επιλέξει να προσχωρήσουν στη νομισματική ένωση, επειδή ήταν προς το συμφέρον τους και κανείς δεν είχε «αναλάβει την ευθύνη του να βγει έξω από αυτήν». «Αυτή η επιλογή απαιτεί να ενισχυθεί ο οργανισμός, μία εμπροσθοφυλακή των χωρών που θα αποφασίσουν σχετικά με αυτό», είπε.

Τα μέλη της ευρωζώνης είναι σήμερα ενωμένα σε ένα άτυπο όργανο, το Eurogroup, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών κάθε χώρας, υπό την προεδρία του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Αυτό που μας απειλεί δεν είναι μια υπέρβαση της Ευρώπης, αλλά η ανεπάρκειά της» έγραψε ο Ολάντ σε ένα άρθρο γνώμης στην εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche.

Ο Ολάντ δήλωσε ότι η Ευρώπη είχε αφήσει τα θεσμικά της όργανα να αποδυναμωθούν και παραδέχθηκε ότι τα 28 μέλη της ΕΕ «αγωνίζονται να βρουν κοινό έδαφος για να προχωρήσουν. Τα κοινοβούλια παραμένουν πολύ μακριά από τις αποφάσεις. Και οι άνθρωποι απομακρύνονται αφού τους παρακάμπτουν τόσο πολύ». Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι τα λαϊκιστικά κινήματα είχαν καταλάβει την απογοήτευση των Ευρωπαίων με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και διαφωνούν με την Ευρώπη επειδή «φοβούνται τον κόσμο, κι επειδή θέλουν οι διαιρέσεις, τα τείχη και οι φράχτες να επιστρέψουν».

reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. UncleStgm avatar
    UncleStgm 24/07/2015 17:24:43

    Μανιακή τήρηση των κανόνων ή κοινοτικοποίηση των χρεών; Πώς η Γερμανία και η Γαλλία διχάζουν τη ζώνη του ευρώ Το μέλλον της ζώνης του ευρώ: Πέντε μαθήματα από την ελληνική κρίση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.