18/11/2009 13:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κρούσματα ανυπακοής στον ισραηλινό στρατόΟ πρωθυπουργός του Ισραήλ, εξέφρασε την ανησυχία του χθες, εξαιτίας μιας ανταρσίας από μέρους κάποιων στρατιωτών που εκδηλώθηκαν υπέρ του αμφιλεγόμενου εποικιστικού προγράμματος. «Η ασφάλεια και η ύπαρξη του Ισραήλ, βασίζονται στις ένοπλες δυνάμεις. Αν υπάρχει ανυπακοή, θα καταρρεύσει η πολιτεία. Δεν υπάρχει χώρος για ανυπακοή», δήλωσε. Το περιστατικό που συνέβη χθες, αφορά μια ομάδα στρατιωτών που αντέδρασε στη κατεδάφιση ενός οικιστικού σταθμού-φυλακίου στη δυτική όχθη.  Δυο στρατιώτες αρνήθηκαν να υπακούσουν σε διαταγή, που αφορούσε στη διασφάλιση εκ μέρους τους της τοποθεσίας στην οποία  είχαν ανεγερθεί κάποια κτίσματα χωρίς άδεια από τη κυβέρνηση, και τα οποία κατεδάφισε συνεργείο της αστυνομίας. Η ενέργειά τους αυτή, ώθησε 15 δεξιούς βουλευτές, να προτείνουν νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα απαγορεύεται η χρήση στρατιωτών για την απομάκρυνση Εβραίων εποίκων από τις κατεχόμενες περιοχές. Ο αρχηγός του στρατού, αντιστράτηγος Gabi Ashkenazi δεσμεύτηκε να τιμωρήσει παραδειγματικά τους ανυπάκουους  στρατιώτες, υπακούοντας στα κελεύσματα του τύπου, που φωνάζουν για «τερματισμό της αναρχίας». Ο εκπρόσωπος του στρατού, έριξε τους τόνους λέγοντας πως «δεν υπάρχει κάποιο κύμα πολιτικής διαμαρτυρίας που να διαπερνά το στρατό, και το  όλο θέμα είναι υπό έλεγχο».

Υπάρχουν πολλές ιδεολογικές διαφορές στο Ισραήλ όσον αφορά στο μέλλον των 500.000 Εβραίων που ζουν ανάμεσα σε 5.7 εκατομμύρια Παλαιστινίων στη δυτική όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που καταλήφθηκε από τους Ισραηλινούς μετά το πόλεμο του 1967. Ο Ισραηλινός στρατός, στον οποίο υπηρετούν αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των 18, έχει μείνει έως σήμερα εκτός πολιτικών διαφορών. Αυτοί που καλούνται να υπηρετήσουν στις πολιτικά εύφλεκτες  περιοχές της Γάζας κλπ. είναι προσεκτικά επιλεγμένοι.

Η τελευταία αυτή ανταρσία ήρθε μετά από μια παρόμοια, που έγινε τον περασμένο μήνα από κάποιους νεοσύλλεκτους, που στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας τους, κραύγασαν συνθήματα υπέρ της εποίκισης της δυτικής όχθης, όπου οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν να δημιουργήσουν το κράτος τους. Οι συγκεκριμένοι στρατιώτες τιμωρήθηκαν με 20ήμερη φυλάκιση, ωθώντας τον στρατιωτικό δημοσιογράφο Alex Fishman της πιο μεγάλης σε κυκλοφορία εφημερίδας Yedioth Ahronoth, να γράψει «…δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες μέσα στις τάξεις του στρατού…οι στρατιώτες τιμωρήθηκαν με μόνο μερικές ημέρες κράτησης, σαν να υπέπεσαν σε κάποια τροχαία παράβαση…».

 Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 18/11/2009 15:10:15

  Εντελώς άστοχο και "ανισόρροπο" δημοσίευμα.
  Οι "ανάποδες" ανυπακοές???
  (αυτές των Ισραηλινών με λίγη τσίπα δηλαδή που αρνούνται να σφάζουν παιδάκια)
  που είναι παληκάρια του ρώϋτερς?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.