Κριμαία: Υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία τάχθηκε η Βουλή
06/03/2014 13:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κριμαία: Υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία τάχθηκε η Βουλή

Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ψήφισε ομόφωνα την Τρίτη υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της προσχώρησης στην Ρωσική Ομοσπονδία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA, φιλοξενώντας και το κείμενο της σχετικής απόφασης.

Συμφωνήθηκε «η ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα συνιστώσας δημοκρατίας εντός της Ρωσίας», αναφέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην απόφαση της κριμαϊκής Βουλής.

Η Κριμαία έχει περάσει ντε φάκτο στον έλεγχο της Ρωσίας από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν Ρώσοι στρατιώτες και τοπικοί φιλορώσοι πολιτοφύλακες ανέλαβαν ουσιαστικά την τήρηση της τάξης στη χερσόνησο, περιορίζοντας τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στους στρατώνες τους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η σχετική απόφαση θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου για τους πολίτες της Κριμαίας.

Στις κάλπες για το δημοψήφισμα θα υπάρχουν δυο ερωτήματα:

Το πρώτο: «Συμφωνείτε να γίνει η Κριμαία συστατικό έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;» και το δεύτερο: «Είστε υπέρ της επαναφοράς του συντάγματος της Κριμαίας του 1992;»

Σύμφωνα με το σύνταγμα του 1992, η αυτόνομη δημοκρατία είναι μέρος της Ουκρανίας, αλλά έχει σχέσεις με το Κίεβο, που ορίζονται με βάση αμοιβαίες συμφωνίες.

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας είχε οριστεί αρχικά για τις 25 Μαΐου, οπότε θα διεξάγονταν και οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, και επισπεύσθηκε αρχικά για τις 30 Μαρτίου και τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε το θέμα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του αιτήματος του κοινοβουλίου της Κριμαίας να επιτραπεί στην περιοχή αυτή να ενταχθεί στη Ρωσία, στη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε για να εξετασθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και ιδιαίτερα το αίτημα του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το RIA.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών Πάβλο Σερεμέτα υποστήριξε σήμερα ότι ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό που σχεδιάζεται από τους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας, θα ήταν παράνομο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 06/03/2014 14:15:08

  Αυτά εμείς να τα βλέπουμε που νομίζουμε ότι τα σύνορα δεν αλλάζουν. Αλλάζουν και παρα αλλάζουν. Τα σύνορα πάντα άλλαζαν και θα συνεχίσουν να αλλάζουν. Το είδαμε στην γιουγκοσλαβία, στο κόσοβο που είναι κομμάτι της ίδιας της Σερβίας, στην Κριμαία, στο Β. Ιράκ όπου ένα ημιανεξάρητο κουρδιστάν εμφανίστηκε. Την αλλαγή συνόρων μπορεί να μην την αποφύγουν χώρες όπως η ισπανία και η Αγγλία ενώ η τουρκία με το 1/3 της έκτασής της κατοικούμενο από κουρδικές πλειοψηφίες δεν θα αποφεύγει για πάντα τον διαμελισμό. Η ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού στην θράκη είναι μία καλή ιδέα.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Άπαντα Επιστάμενος 06/03/2014 14:40:17

   Tο είχε κάνει πρίν μερικά χρόνια ο μακαριστός Χριστόδουλος,με την επιδότηση του τρίτου παιδιού των χριστιανών,αλλά τον λοιδώρησαν. Εκείνος βέβαια δε μάσαγε από τέτοια...

  • Ιπτάμενο Χαλί avatar
   Ιπτάμενο Χαλί @ Άπαντα Επιστάμενος 06/03/2014 14:58:54

   Καλές ιδέες υπάρχουν πολλές, οι προτεραιότητες όμως δυστυχώς, περιορίζονται στην αντιμετώπιση των καθημερινών και των πρόσκαιρων.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Άπαντα Επιστάμενος 06/03/2014 18:52:22

   Πολύ σωστά. Μας πιπιλάνε το μυαλό οι αριστερο-φιλελέ ότι τα σύνορα δεν αλλάζουν, αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Αν πας στο Κόσσοβο, θα καταλάβεις ότι είναι πλέον ένα ανεξάρτητο κράτος, είτε η Ελλάδα το αναγνωρίζει, είτε όχι, είτε μας αρέσει είτε όχι. Προσωπικά δεν μου αρέσει που διώχθηκε ο τοπικός σερβικός πληθυσμός και ασκείται βία κατά των εναπομεινάντων Σέρβων και υπάρχει ένας τρελός εθνικισμός που μπροστά του η ΧΑ φαίνεται παιδική χαρά. Αλλή η πραγματικότητα είναι ότι βλέπεις ένα ανεξάρτητο κράτος. Η ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού στη Θράκη είναι κάτι πολύ βασικό. Θυμάμαι ότι ο τότε Συνασπισμός, όταν ο Χριστόδουλος ανακοινωσε το επίδομα στο τρίτο παιδί από χριστιανούς γονείς της Θράκης, ξεσηκώθηκε. Και δεν σκέφτηκαν το εξής, μέσα στον αντιχριστανισμό και τον ανθελληνισμό τους: Το επίδομα του Χριστόδουλου βγαίνει από τον δίσκο που περιφέρεται στους ναούς. Με ποια λογική θα χρηματοδοτούν οι χριστιανοί το 3ο (και 4ο και 5ο....) παιδί των μουσουλμάνων, που μπορεί να είναι και εύποροι και μπορεί να παίρνουν επιδόματα από την Τουρκία; Εδώ δεν μιλάμε για φιλανθωπία σε αναξιοπαθούντες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εδώ μιλάμε για μία στοχευμένη υποστήριξη του χριστιανικού πληθυσμού εκ μέρους της Εκκλησίας, λες και δεν είχε η τελευταία το δικαίωμα να φροντίζει το πλήρωμά της. Απλά, ο στόχος της Αριστεράς ήταν να κοπεί εντελώς το επίδομα, αφού ήξεραν ότι δεν θα άντεχε η Εκκλησία να χρηματοδοτεί ΚΑΙ τους μουσουλμάνους για το 3ο παιδί τους και το εγχείρημα θα κατέρρεε.

 2. Γιώργης avatar
  Γιώργης 07/03/2014 15:21:58

  Η περίπτωση της Ουκρανίας απέδειξε με τον σαφέστερο τρόπο οτι τα σύνορα, καθώς και η σφαίρα επιρροής της μιάς ή της των άλλων υπερδυνάμεων αλλάζουν πλέον με ευκολία. Καθώς η Ευρασιατική ένωση προχωράει ακάθεκτη, αρχίζει να γίνεται θελκτικώτερη, ιδιαίτερα για τους λαούς των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα απ' αυτήν, τώρα που η Ευρωπαική Ενωση μάλλον πέφτει σε μόνιμη λιτότητα και στασιμοπληθωρισμό. Κι αν, όπως φαίνεται, η Γερμανία δεν το αντιληφθεί έγκαιρα, πέρα απ' τις Ανατολικές χώρες και τα Βαλκάνια, πολύ σύντομα η Ε.Ε. θα αρχίσει να χάνει και χώρες που παραδοσιακά "Ανήκαν εις την Δύσιν"...Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα... αλλά πότε θα ...ξεπεραστεί το όριο ανοχής και αντοχής των χωρών της ΕΕ που υποφέρουν αφάνταστα απο την Γερμανική λιτότητα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.