#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/05/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κρίσιμες για την Ευρωζώνη οι εκλογές σε Ελλάδα και ΓαλλίαΤο μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, και κατ’ επέκταση στην Ε.Ε., διακυβεύεται την Κυριακή πρωτίστως στις εθνικές εκλογές και κατά δεύτερο λόγο στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Οι δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις.

Στη Γαλλία ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ θεωρείται το μεγάλο φαβορί σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον εκλεγεί, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Στην έδρα της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενη μέρα, άλλωστε ακόμη και την Τετάρτη στην «τηλεμαχία» με τον Νικολά Σαρκοζί ο Ολάντ φρόντισε να προειδοποιήσει τους εταίρους, στην ουσία το Βερολίνο, πως αν εκλεγεί, από την επόμενη μέρα κιόλας θα ξεκινήσει συζήτηση για αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική.

Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος διευκρίνισε για μία ακόμη φορά ότι δεν προτίθεται να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της διακυβερνητικής συνθήκης για τη δημοσιονομική πειθαρχία γιατί και αυτός θεωρεί την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών απολύτως αναγκαία. Ωστόσο, όπως είπε, η εξυγίανση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ακολουθούμενη σήμερα συνταγή λιτότητας, γιατί βαθαίνει την ύφεση και αυξάνει την ανεργία, ενώ, από την άλλη, δεν επιτυγχάνεται ούτε ο στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης αφού μειώνονται τα φορολογικά έσοδα.

Ο Ολάντ επανέλαβε τις θέσεις του για την επόμενη μέρα, που είναι η ενίσχυση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η έκδοση ευρωομολόγων με την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής στην ενέργεια, τις μεταφορές και τα ευρυζωνικά δίκτυα, καθώς και η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Επιπλέον άσκησε δριμύτατη κριτική για τη συμπεριφορά των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με 1% και στη συνέχεια αντί να δανείζουν τις επιχειρήσεις, αγοράζουν κρατικά ομόλογα με 5%-6%. Και γι’ αυτό θα ασκήσει πίεση ώστε η ρευστότητα να φτάσει στην πραγματική οικονομία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μέχρι τώρα έχοντας και τη στήριξη του Σαρκοζί απέρριπτε όλα τα παραπάνω, εμφανίζεται πλέον διαλλακτική, κάνει δεύτερες σκέψεις και συζητά την ανάληψη δράσης για την ανάπτυξη.

Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κ. Ολάντ τόσο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ όσο και την έκδοση ευρωομολόγων έργων.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και μια συζήτηση που ενδιαφέρει άμεσα τις μνημονιακές χώρες και αφορά σε ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου επαναφοράς του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά ένα έτος. Το επιχείρημα των μνημονιακών χωρών (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία), αλλά και της Ισπανίας είναι ότι μια μικρή παράταση του χρόνου συμμόρφωσης θα επιτρέψει στις χώρες αυτές να εφαρμόσουν μια λιγότερο βίαια δημοσιονομική προσαρμογή, εξέλιξη που θα ενισχύσει τις προσπάθειες εξόδου από την ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που προωθεί ο Ολάντ θα έχουν θετικές επιπτώσεις στην ευρωζώνη και κυρίως στις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, διότι, εκτός των συγκεκριμένων δράσεων, μια κοινή προσπάθεια με στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση θα αλλάξει και το σημερινό εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στις αγορές και την απαισιοδοξία των Ευρωπαίων πολιτών.

Του Νίκου Μπέλλου για τον Τύπο της Κυριακής

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ιεραξ avatar
  ιεραξ 05/05/2012 11:02:06

  Αποδεικνυεται αλλη μια φορα οτι συμφερον του λαου ειναι στο εσωτερικο να κυβερνα η δεξια και τους αλλους να κυβερνουν οι σοσιαλιστες. Σαμαρας λοιπον μεσα Ολαντ στη Γαλλια κλπ

 2. franc avatar
  franc 05/05/2012 11:26:37

  Πράγματι στις Γαλλικές εκλογές θα διακυβευόταν το μέλλον της ΕΕ σε περίπτωση επανεκλογής του Σαρκοζί. Ομως αυτός ο κίνδυνος μάλλον έχει εκλείψει καθώς ο Ολλάντ προηγείται σταθερά με 7-8 μονάδες και του αρκούν μόνο 2 για να νικήσει.
  Καί όπως δήλωσε απερίφραστα το ξήλωμα του καθεστώτος Τραπεζιτών-Μερκοζί αρχίζει από την Δευτέρα. Βεβαίως η πονηρή νεόπλουτη πρώην κομμουνίστρια μπροστά στην επερχόμενη και δική της ήττα από τον Γκάμπριελ, αναδιπλώνεται προσπαθώντας να περισώσει ό,τι μπορέσει για χάρη και των πλούσιων αφεντικών της. Ομως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
  Στις Ελληνικές εκλογές το σύστημα Μερκοζί θα υποστεί ακόμα μία ήττα. O Eλληνικός λα'ος θα πεί ένα ηχηρό OXI στο μνημόνιο που τον καταστρέφει ξέροντας οτι οι απειλές των Γερμανών δεν πιάνουν πλέον και δεν έχουν νόημα. Αν η Ελλάδα σχηματίσει Επαναστατική κυβέρνηση, οι Γερμανοί θα αναγκαστούν όντως να πληρώσουν το Ελληνικό χρέος αντί να κερδίζουν όπως τώρα απ τα τοκογλυφικά επιτόκια. Στην Ισπανία-Πορτογαλία-Ιρλανδία, η κατάσταση είναι τραγική και στην Ιταλία ο έτερος υπάλληλος της Goldman Sachs βλέπει τον "μύθο" του να καταρρέει . Το Βέλγιο τρίζει και η Ολλανδία έχει σοβαρό πρόβλημα.
  Αν μετα απ΄όλα αυτά η Γερμανία δεν κάνει την επιβαλλόμενη στροφή, θα βρεθεί εκτός ΕΕ. Η νέα ΕΕ που θα προκύψει θα είναι ίσως λιγώτερο ισχυρή, αλλά πολύ περισσότερο σταθερή και θα βαδίσει απρόσκοπτη προς την πλήρη ομοσπονδιοποίηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.