02/11/2009 06:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κουράστηκε η Ευρώπη από τον Ομπάμα;Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, είναι τόσο αγαπητός στην Ευρώπη, που τον πρότειναν για το Νόμπελ ειρήνης, 12 μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων. Οι λόγοι για τη πρότασή του ήταν «οι μεγάλες του προσπάθειες για την ενδυνάμωση της διεθνούς διπλωματίας και της συνεργασίας των λαών». Μια δημοσκόπηση του περασμένου καλοκαιριού, βρήκε πως το 93% των Γερμανών,  το 91% των Γάλλων, και το 86% των Βρετανών, πιστεύουν πως ο Ομπάμα «θα κάνει το σωστό στα διεθνή ζητήματα». Μια μεγάλη ανατροπή δηλαδή, σε σχέση με τις αντιλήψεις των Ευρωπαίων για τη προηγούμενη αμερικανική προεδρία. Και όμως, αυτό το αποτέλεσμα ισχύει, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος έχει κάνει πολύ λιγότερα για τους Ευρωπαίους απ` ότι ο προκάτοχός του.

Παρά την επιθετική στάση του George W. Bush, που πίστευε στο «ή είσαι μαζί μου ή εναντίον μου», εν τούτοις, επιζητούσε τις συμβουλές των συμμάχων του  σε θέματα που άπτονταν του ΝΑΤΟ. Ο Ομπάμα από την άλλη,  μιλάει πολύ για τη δι-ατλαντική συμμαχία κλπ. αλλά στη πραγματικότητα αποφασίζει μόνος του, αγνοώντας τους υπόλοιπους συμμάχους, κάτι που οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να  αντιλαμβάνονται.

Ένα από τα χαρακτηριστικά των παραπάνω, είναι και η επιλογή του προέδρου στη στελέχωση της κυβέρνησής του. Υπάρχουν βεβαίως κάποιοι «ατλαντιστές», όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στρατηγός James Jones, και ο Chuck Hagel που είναι μέλος της επιτροπής συμβούλων πληροφοριών του προέδρου. Πολλές όμως θέσεις τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών. όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC), παραμένουν κενές. Πιο χαρακτηριστικά, το αρμόδιο γραφείο για την Ε.Ε. στο υπουργείο Εξωτερικών, αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής σαν καυτή πατάτα, και το χειρίζεται προσωρινά ο επικεφαλής επί θεμάτων των Βαλκανίων.

Με μια τέτοια ελλιπή στελεχιακή υποδομή, δεν αποτελεί έκπληξη, πως η επερχόμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ ΗΠΑ-Ε.Ε. δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αποδοτική. Οι όποιες προετοιμασίες μέχρι σήμερα, έχουν επικεντρωθεί σε θέματα πρωτοκόλλου  μάλλον παρά πολιτικής. Οι Ευρωπαίοι μάλιστα, παρουσιάζονται ενοχλημένοι καθώς το γεύμα εργασίας θα έχει ως οικοδεσπότη τον αντιπρόεδρο Joseph Biden, και όχι τον ίδιο τον πρόεδρο.  Επί κυβερνήσεων Bush, ο πρόεδρος ήταν πάντα ο οικοδεσπότης.

Στο θέμα του Αφγανιστάν, που όλοι συμφωνούν πως είναι το κρισιμότερο που απασχολεί τη συμμαχία, οι Ευρωπαίοι αισθάνονται ολίγον τι παραγκωνισμένοι. Είναι αγανακτισμένοι διότι «πρέπει να παρακολουθούν και να περιμένουν, να περιμένουν, να περιμένουν… μέχρι να αποφασίσει ο Ομπάμα». Όπως ανέφερε το BBC, υπάρχει διάχυτη «αγανάκτηση», που έγινε αισθητή στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία. Ακόμη και στη Βρετανία, όπου ο κόσμος λατρεύει τον Ομπάμα, η κυβέρνηση δυσανασχετεί με όλα τα πρόσφατα σήματα που εκπέμπονται από πλευράς Αμερικανών, και που μοιάζουν να δείχνουν πως η «ειδική σχέση» που υπήρχε μεταξύ ΗΠΑ-Αγγλίας, δεν υφίσταται πλέον. Όπως έχει γίνει φανερό, ο Ομπάμα δείχνει πιο ψυχραμένος με τον πιο στενό σύμμαχο της χώρας του, από ότι κανένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν.

Όσον αφορά στις σχέσεις της Αμερικής με τη Γαλλία, αυτές παρουσίασαν μια ανάκαμψη μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Nicolas Sarkozy. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες τριβές από τη  εποχή που ανέλαβε ο Ομπάμα. Οι πολιτικές του Αμερικανού προέδρου δεν είναι αυτές που ανέμενε ο Sarkozy. Υπάρχουν ήδη, αρκετές διαφωνίες. Μερικές από αυτές μπορούν κάλλιστα να αποδοθούν στη προσωπική «τσαντίλα» του Γάλλου,  που όπως λένε πάσχει από το «σύνδρομο Ομπάμα», που οφείλεται στο ότι ο Αμερικανός του κλέβει συνεχώς τη παράσταση, όπως για παράδειγμα όταν κέρδισε τις εντυπώσεις για τις παραχωρήσεις της Κίνας στη διάρκεια του G-20. Αλλά σίγουρα, κάποια αγανάκτηση είναι και δικαιολογημένη. Αξίζει να θυμηθούμε το παράπονο του Sarkozy όπως το έθεσε στον ΟΗΕ, ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα ονειρεύεται ένα κόσμο χωρίς όπλα αλλά μπροστά στα μάτια μας, δυο χώρες, ο Ιράν και η Β. Κορέα, κάνουν το ακριβώς αντίθετο». Υπάρχουν επίσης σοβαρές διαφωνίες όσον αφορά στα επίπεδα των στρατιωτικών δυνάμεων και των στρατηγικών στόχων στο Αφγανιστάν, στη τουρκική υποψηφιότητα για την Ε.Ε., και στο μέλλον του γαλλικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Αν οι δείκτες της ευρωπαϊκής αποδοχής του Ομπάμα αρχίζουν να πέφτουν, εκεί που είναι ήδη χαμηλά, είναι στην αποκαλούμενη «νέα Ευρώπη». Ενώ ο Bush είχε καταστήσει την ανατολική και τη κεντρική Ευρώπη επίκεντρο της πολιτικής του,  με την πυρηνική ομπρέλα και  την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας και της Ουκρανίας, ο διάδοχος του μοιάζει να νοιάζεται περισσότερο για τις σχέσεις με τη Ρωσία, ένα κράτος, την επιρροή του οποίου η «νέα Ευρώπη» προσπαθεί  απεγνωσμένα να αποφύγει.

Η ανατροπή των σχεδιασμών για τη πυρηνική ομπρέλα εκ μέρους του Ομπάμα, δημιούργησε αντιδράσεις στη περιοχή, και όχι τόσο για την ίδια τη πολιτική απόφαση, όσο για τον τρόπο χειρισμού της εκ μέρους του προέδρου. Όπως ανέφερε ένας Πολωνός αξιωματούχος, «το να ξυπνάς μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα τον πρόεδρο Lech Kaczynski και τον πρωθυπουργό  Tusk, που αρνήθηκε να δεχθεί το τηλεφώνημα, στην επέτειο των 70 χρόνων που η Ρωσία εισέβαλλε στη Πολωνία, είναι πολιτική ανεπάρκεια και προσβολή». Και κάποιος άλλος πρόσθεσε πως «αυτό αποδεικνύει περίτρανα, το πόσο μη σημαντική είναι η Ευρώπη για τις ΗΠΑ, παρά τα λεγόμενα του Ομπάμα».

Σίγουρα η κριτική αυτή είναι υπερβολική. Αλλά όπως έμαθε ο Bush, η αντίληψη συχνά, εύκολα  μεταμορφώνεται σε πραγματικότητα. Και πράγματι, ενώ όλοι σχεδόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχάρησαν τον Ομπάμα για την απονομή έκπληξη του βραβείου ειρήνης, ο ευρωπαϊκός τύπος έμεινε άναυδος όπως και αυτός της Αμερικής. Πολλοί πίστεψαν πως βραβεύτηκε για τους συμβολισμούς του και όχι για τις πράξεις του. Η εφημερίδα The Guardian έγραψε πως «η αλήθεια είναι πως το βραβείο του απονεμήθηκε για αυτό που δεν είναι. Δεν είναι ο George W. Bush. Ή μάλλον δεν είναι σαν αυτόν».

Θα ήταν πράγματι ειρωνικό αν οι Ευρωπαίοι άρχιζαν να αναπολούν τις παλιές καλές ημέρες με τον πρόεδρο Bush. Αλλά αυτή η νοσταλγία μάλλον δεν απέχει και πολύ.

www.foreignpolicy.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Hellenic avatar
  Hellenic 02/11/2009 10:12:47

  O Oμπαμα εκλεκτικε απο τον Αμερικανικο Λαο για να αναμορφωσει την κοινωνια, να δωσει δικαιωμα στην συμμετοχη, στα δικαιωματα των μειονοτητων, δικαιωμα στην κοινωνικη ασφαλιση, στην πολιτικη διαβουλευση, γενικως να δωσει ενα νεο νοημα στο Republic. Σε οτι αφορα την εξωτερικη πολιτικη, αυτη ειναι προφανως προσανατολισμενη στην διατηρηση της Αυτοκρατοριας, με διαφορετικο τροπο απο τον προκατοχο του, παρα το γεγονος οτι δεν του αφησαν και πολλα περιθωρια διαφοροποιησης αφου η συγκεκριμενη γραφειοκρατια εχει την ταση να διαιωνιζει τον εαυτο της. Δεν υπαρχει πλεον η ψυχροπολεμικη λογικη του Μπους, αλλα μια νεα λογικη προσαρμοασμενη στις σημερινες συνθηκες ενος αναδυομενου multipolar world, ωπου δεν δινεται πρωτα εμφαση στην στρατιωτικη επεμβαση αλλα στην εξυπνη διπλωματια, οσον αφορα τις σχεσεις με την Ρωσια, την μεση ανατολη. Υπαρχουν ομως και δεσμευσεις ανηλλειμενες απο την προηγουμενη διοικηση, οπως ο πολεμος κατα των εξτρεμιστων στο Αφγανισταν και το Πακισταν. Εκει ειναι ισως το πιο κρισιμο ζητημα για την Αμερικη. Εαν δεν υπερισχυσει στο μετωπο αυτο, τοτε η αποτυχια θα χρεωθει σιγουρα στον προεδρο Ομπαμα και ενδεχομενως να χρησιμοποιηθει εναντιον του, και τοτε δεν θα υπαρχει καμμια φωνη μετριοπαθειας και συνεσης, αλλα πλεον απροκαλυπτα το βιομηχανικο-στρατιωτικο κατεστημενο θα αναλαβει να διασωσει την τιμη της αυτοκρατοριας μονο του χωρις καμμια πολιτικη προφαση, με οτι αυτο συνεπαγεται για τις ΗΠΑ και το Αμερικανικο Εθνος και την Δημοκρατια(Republic).

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/11/2009 10:19:23

  Εκεινο που δεν εχουν καταλαβει στην Ευρωπη ειναι οτι ο πολυπολικος κοσμος θα μειωσει πολυ περισσοτερο τη σημασια της Ευρωπης απ οτι των ΗΠΑ.
  Εξ αλλου απο τη στιγμη που ο Ομπαμα προσπαθει να τα βρει με Ρωσια,Κινα και ισλαμικο κοσμο τι να την κανει την Ευρωπη;Ειναι απλως αχρηστη.

 3. Hellenic avatar
  Hellenic 02/11/2009 10:36:53

  Οι Ευρωπαιοι πιστευαν απο το 1992 και την συνθηκη του Μααστιχτ οτι θα μπορουν να εχουν οι ιδιοι την οικονομικη τους ενωση ενω την βρωμικη δουλεια θα την κανουν οι Αμερικανοι, χωρις να χρειαζεται οι ιδιοι να καταβαλλουν κανενα τιμημα. Σημερα, διατηρωντας μια Ενωση χωρις κανενα πολιτικο στοχο, παραπονιουνται γιατι δεν τους δινουν σημασια και απο την αλλη ειναι βεβαια απροθυμοι να στειλουν επιπλεον στρατευματα στο Αφγανισταν.

 4. Hellenic avatar
  Hellenic 02/11/2009 10:37:23

  Οι Ευρωπαιοι πιστευαν απο το 1992 και την συνθηκη του Μααστριχτ οτι θα μπορουν να εχουν οι ιδιοι την οικονομικη τους ενωση ενω την βρωμικη δουλεια θα την κανουν οι Αμερικανοι, χωρις να χρειαζεται οι ιδιοι να καταβαλλουν κανενα τιμημα. Σημερα, διατηρωντας μια Ενωση χωρις κανενα πολιτικο στοχο, παραπονιουνται γιατι δεν τους δινουν σημασια και απο την αλλη ειναι βεβαια απροθυμοι να στειλουν επιπλεον στρατευματα στο Αφγανισταν.

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/11/2009 11:04:29

  Η Ευρωπη εχει δημογραφικο προβλημα -που δεν εχουν οι ΗΠΑ - και η σημασια της στον κοσμο θα μειωνεται οσο περνα ο καιρος.Αυτο ειναι το καλυτερο σεναριο,το χειροτερο ειναι ο εξισλαμισμος της.

 6. Καθρέφτης avatar
  Καθρέφτης 02/11/2009 11:40:21

  Ποιο θα είναι το νέο Πουατιέ;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Καθρέφτης 02/11/2009 12:12:12

   Δεν ξερουμε αν θα υπαρξει.Προς το παρον ειμαστε στη φαση της εισροης των βαρβαρων με ή χωρις FRONTEX.

 7. Καθρέφτης avatar
  Καθρέφτης 02/11/2009 12:40:25

  Τέτοια παράδοση σε θρησκευτικούς (δηλ.οικονομικούς) πολέμους και θα μείνει αναξιοποίητη; Οι αιώνες περνούν οι αιτίες παραμένουν ίδιες μέσα στη μεταμόρφωσή τους - από τους Περσικούς πολέμους ακόμη και τον Πελοποννησιακό πόλεμο."Κτήμα ες αεί".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.