#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/12/2010 17:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κουβανοί γιατροί θεράπευσαν και τον εκτελεστή του Τσε Γκεβάρα !!!Είναι οι πραγματικοί ήρωες της μεγάλης καταστροφής που έπληξε την Αϊτή εξαιτίας του  μεγάλου σεισμού. Μια καταστροφή που συνέβη στη πίσω αυλή της Αμερικής, και για την αντιμετώπιση της οποίας, η κυβέρνηση Ομπάμα υποσχέθηκε να κάνει τα μέγιστα. Μόνο που αυτοί οι πραγματικοί ήρωες, που σχεδόν μόνοι τους αντιμετωπίζουν τις δεινές συνέπειες του σεισμού, δεν είναι Αμερικάνοι, αλλά Κουβανοί. Πολίτες μιας χώρας που οι ΗΠΑ μισούν, και η οποία με τη προσφορά της κάνει  τις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες να ντρέπονται.

Μια υγειονομική «ταξιαρχία» αποτελούμενη από 1.200 Κουβανούς, επιχειρεί σε ολόκληρη τη ρημαγμένη από το σεισμό και τη χολέρα Αϊτή, ως μέρος της διεθνούς ιατρικής προσπάθειας του Fidel Castro, που έχει δημιουργήσει πολλούς φίλους για τη χώρα του, αλλά ελάχιστη διεθνή αναγνώριση.

Οι υγειονομικοί εθελοντές της Κούβας βρίσκονται στο νησί από το 1998, παρέχοντας τις ιατρικές τους φροντίδες δωρεάν. Έτσι, όταν χτύπησε ο σεισμός, η ομάδα των 350 ατόμων ήταν έτοιμη από καιρό. Και την ώρα που τα παγκόσμια ΜΜΕ ασχολούνταν με τις φανφαρόνικες δημοσιοσχεσίστικες αποστολές βοήθειας της Αμερικής και της Βρετανίας, εκατοντάδες επιπλέον Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές κατέφθαναν κα περνούσαν στη δράση χωρίς καμία δημοσιότητα. Οι περισσότερες ξένες  αποστολές έφυγαν μέσα σε δυο μήνες, οι μόνοι που έμειναν ήταν οι Κουβανοί, και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, προσφέροντας  πολύτιμή ιατρική περίθαλψη στο εξαθλιωμένο αυτό κρατίδιο της Καραϊβικής.Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, το ιατρικό προσωπικό της Κούβας, που λειτουργεί 40 υγειονομικά κέντρα σε ολόκληρο το νησί της Αϊτής, έχει φροντίσει περισσότερα από 30.000 θύματα χολέρας από τον περασμένο Οκτώβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξένη αποστολή, που ήδη έχει φροντίσει το 40% των θυμάτων της φοβερής αυτής ασθένειας.

Οι περιπλανώμενοι γιατροί της αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη κυβερνητική εξωτερική και οικονομική πολιτική της Κούβας, δημιουργώντας φίλους σε ολόκληρο το πλανήτη. Ένα από τα πολλά προγράμματα, το «Επιχείρηση Θαύμα», έχει ήδη επαναφέρει την όραση σε 1.8 εκατομμύρια ανθρώπων που υπέφεραν από καταρράκτη, σε 35 χώρες. Μεταξύ αυτών που θεραπεύτηκαν από τους Κουβανούς οφθαλμίατρους, ήταν και ο Βολιβιανός λοχίας Mario Teran, που το 1967 είχε δολοφονήσει τον Che Guevara.

Το κουβανικό Σύνταγμα προβλέπει την αποστολή βοήθειας σε χώρες που τη χρειάζονται, όμως η διεθνής αλληλεγγύη δεν είναι ο μόνος λόγος που η Κούβα βοηθά. Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους αποστολές ενισχύει το εισόδημα των χαμηλά αμειβόμενων γιατρών, αλλά τους δίνει και την ευκαιρία να δουν από κοντά ασθένειες και ιατρικά προβλήματα που αλλιώς θα γνώριζαν μόνο μέσα από τα βιβλία.

Σήμερα,  το 1/3 των 75.000 γιατρών της Κούβας, μαζί με 100.000 περίπου νοσηλευτές, εργάζονται εθελοντικά σε 77 διαφορετικές φτωχές χώρες του πλανήτη. Παρόλη την απουσία τους, η αναλογία ιατρών ανά κατοίκους (1/220) στη Κούβα, παραμένει μια από τις υψηλότερες όλου του κόσμου, ειδικά αν συγκριθεί με την αντίστοιχη (1/370) της Βρετανίας.

Το μοντέλο της ιατρικής που ακολουθεί η Κούβα, έχει καταφέρει τεράστιες υγειονομικές εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι η χώρα δαπανά μόλις $400 ανά κάτοικο (2007), σε σχέση με τα $3.000 της Βρετανίας και τα $7.500 των ΗΠΑ. (Τα  στοιχεία είναι του ΟΟΣΑ).

Ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας, που αποτελεί τον πιο αξιόπιστο τρόπο μέτρησης της υγειονομικής περίθαλψης σε κάποιο κράτος, είναι 4.8 ανά 1.000 γεννήσεις στη Κούβα, εφάμιλλος με αυτόν της Βρετανίας, και αρκετά χαμηλότερος από αυτόν της Αμερικής. Επίσης, μόνο το 5% των νεογνών γεννιούνται με χαμηλό βάρος, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη μακροπρόθεσμη κατάσταση της υγείας, ενώ και η μητρική θνησιμότητα της Κούβας είναι η χαμηλότερη της ηπείρου. (Τα στοιχεία αυτά είναι του ΠΟΥ).

S.A. -The Independent.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. KOKKINOΣ ΑΝΕΜΟΣ avatar
  KOKKINOΣ ΑΝΕΜΟΣ 27/12/2010 17:32:44

  ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  http://redwildwind.blogspot.com

 2. nasos avatar
  nasos 27/12/2010 17:57:54

  ελπίζω τώρα που η εξουσία,ύστερα από μισό αιώνα, θα μεταβιβαστεί από τον Lider Maximo στον αδελφό του,να μην πάθει κάτι το περιλάλητο σύστημα υγείας της Κούβας,το οποίο κατά την Αριστερά είναι τόσο τέλειο,ώστε υπερκαλύπτει άνετα την έλλειψη και των,στοιχειωδέστερων ακόμα,Δημοκρατικών ελευθεριών

  • A.M. avatar
   A.M. @ nasos 27/12/2010 18:29:32

   Οι στοιχειωδέστερες δημοκρατικές ελευθερίς όμως ΔΕΝ εξασφαλίζουν ιατρική περίθαλψη σε κάτι δεκάδες εκατομμύρια της χώρας υπόδειγμα του καπιταλισμου, των ΗΠΑ.
   Καλές οι στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες αλλά δεν τρώγονται δυστυχώς.
   Ούτε ψωμί γίνονται, ούτε εργασία ούτε παιδεία ούτε ιατρική περίθαλψη.
   Και αν τα βάλουμε στην ζυγαριά.. χμμμ.. να τις βράσω τις δημοκρατικές ελευθερίες!
   Έχουμε πήξει στην δημοκρατική ελευθερία και εδώ στην Ελλάδα αλλά σε λίγο δεν θάχει να φάει ψωμί ο κόσμος και αν δεν έχεις φράγκα θα πεθαίνεις σαν το σκυλί χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

   Μακάρι να τάχαμε και τα δύο αλλά βλέπεις κατά παράδοξο τρόπο οι δημοκρατικές ελευθερίες τις περισσότερες φορές ΔΕΝ πάνε αντάμα με εργασία, παιδεία, εξασφάλιση τροφής και στέγης, ασφάλεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
   Δυστυχώς.

 3. Misha avatar
  Misha 27/12/2010 19:28:55

  Οι δημοκρατικές ελευθερίες είναι σαν το μουστάκι του γκέη, ο φερετζές του κρούστη.
  Χρησιμοποιούνται από τις «δυνάμεις της αγοράς» για να επιβάλλουν τη χούντα τους , η οποία όταν δεν υπάρχει αντίπαλο δεος να τις φρενάρει, όπως συμβαίνει τωρα , εξαθλιώνουν όλοκληρους λαούς μέσα σε μήνες.

  Tα αμερικανάκια ας δουν τι γινεται στην υπό αμερικανική κατοχή , Αϊτή και τι στην ανεξάρτητη Κούβα.
  Μ.Ο. ζωής 80 χρόνια στην Κούβα, και 50 στην Αϊτή.

  • yiannos avatar
   yiannos @ Misha 27/12/2010 20:18:43

   όταν υπήρχε αντίπαλο δέος, δεν έγιναν σφαγές, πραξικοπήματα, εισβολές, κλπ κλπ ?

   έλεος με εσάς τους νεκροσταλινοφιλους

   • Misha avatar
    Misha @ yiannos 27/12/2010 21:18:16

    Τα πραξικοπήματα του Πινοσετ, του Φρανκο, του Μουσάραφ, του Παπαδόπουλου και άλλων ανάλογων θα εννοείς φαντάζομαι.

    Γινονταν αλλά κρατούσαν κάποια προσχηματα κοινωνικής ευμάρειας.Τωρα ,ελλειψει αντιβαρου, μας παραδιδουν βορά στις διαθέσεις του Στρος Καν.

    • yiannos avatar
     yiannos @ Misha 27/12/2010 23:32:50

     απλά τότε ο καθένας έσφαζε με το δικό του τρόπο. κάνεις λάθος ανάλυση όταν ερμηνεύεις τις σημερινές σφαγές στη λογική της απουσίας του αντιπαλου δέους.

     • Misha avatar
      Misha @ yiannos 27/12/2010 23:37:28

      Eρμηνευω και υπ αυτη την έποψη, την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και των «διεθνων αγορών».

      Λχ αν δεν εξέλιπε η ΕΣΣΔ, δεν θα διαλυόταν η Γιουγκοσλαβία

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/12/2010 19:46:52

  Χίλια μπράβο στη Κούβα, που εδώ και 50 χρόνια όχι μόνο αντέχει, αλλά μας βάζει τα γυαλιά σε πολλούς τομείς.

 5. Mak avatar
  Mak 27/12/2010 20:16:13

  Κανά Κουβανό αντιφρονούντα blogger (που να μένει στην Κούβα όχι στη Φλόριδα) θα ήθελα να ρωτήσω για τη συγκεκριμένη είδηση.

  Υπάρχει;

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/12/2010 20:28:49

  Λένε ψέμματα δηάδή ο ΠΟΥ, ο ΟΑΣΑ, ο Ιντεπέντεντ, οι Αϊτινοί;
  Χαλάρωσε.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Strange Attractor 27/12/2010 21:39:19

   Και στην λίστα του factbook της CIA η Κούβα καταγράφεται με λίγο μικρότερη βρεφική θνησιμότητα από τις ΗΠΑ, και βρίσκεται δύο θέσεις πάνω από τις ΗΠΑ. Πάντως στην ίδια λίστα η χώρα με την μικρότερη βρεφική θνησιμότητα είναι Σιγκαπούρη, ενώ η ίδια χώρα στην λίστα του ΟΗΕ έχει την δεύτερη μικρότερη βρεφική θνησιμότητα. Σημαίνει αυτό άραγε ότι η Σιγκαπούρη έχει το καλύτερο σύστημα υγείας;

   Πάντως υπάρχει και ένα άλλο αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ότι κάθε χρόνο χιλιάδες κουβανοί λαθρομετανάστες πλέουν προς τις ΗΠΑ, ακόμα και πάνω σε φελούκες ή σχεδίες. Λίγο περίεργο που δεν εκτιμούν τα ... συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας τους και διακινδυνεύουν να σκυλοπνιγούν για να πάνε στις ΗΠΑ.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Professor Moriarty 27/12/2010 22:23:58

    Μίσα, σε μία λίστα με αποφθέγματα του Fidel, διάβασα και το ακόλουθο:

    "Τα πανεπιστήμια είναι διαθέσιμα μόνο σε όσους μοιράζονται τις επαναστατικές πεποιθήσεις μου."

    • Misha avatar
     Misha @ Professor Moriarty 28/12/2010 00:35:45

     Προφ

     Δικαιολογημένα.
     638 αποπειρες δολοφονίας έχει κανει η ΣΙΑ εναντίον του.
     Και λίγα λέει, όντας ηγέτης μια μικρής χωρας που καταπιέζεται όσο καμμία άλλη από τα γουρούνια της Ουάσιγκτον

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ Professor Moriarty 28/12/2010 01:56:30

     Τα παραλένε λίγο, αλλά πάνε τώρα αυτά. Περασμένα μεγαλεία!

     Ο αδελφός Ραούλ το είπε καθαρά πριν λίγες μέρες:

     "Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε και μαζί με εμάς βουλιάζουν και τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς".

     «Πολλοί Κουβανοί συγχέουμε το σοσιαλισμό με τις επιδοτήσεις, την ισότητα με την ισοπολιτεία."

     Καταργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο στην Κούβα και επεκτείνεται η ιδιωτική πρωτοβουλία.

     ht*p://www.newsbeast.gr/world/arthro/93027/i-allazoume-i-vouliazoume/

     Λες να του έστειλε ο ΓΑΠ κανέναν σύμβουλο; Μέχρι και ο Ανδριανόπουλος τον ανέφερε ως παράδειγμα.

     Μόνο ο Κιμ-Γιογκ-Ιλ απέμεινε, κι αυτός τώρα τελευταία δεν αισθάνεται καλά....

  • Mak avatar
   Mak @ Strange Attractor 28/12/2010 00:26:10

   @Strange Attractor: Δεν αμφισβητώ την είδηση, αλλά το ότι μπορεί να υπάρχει έστω ένας αντιφρονούντας blogger στην Κούβα.... ;)

   • Μετανάστης στη χώρα μου avatar
    Μετανάστης στη χώρα μου @ Mak 28/12/2010 14:23:35

    Δεν είσαι πληροφορήμένος:

    http://www.desdecuba.com/generaciony/
    και σε ελληνική μετάφραση παρακαλώ (!):
    http://www.desdecuba.com/generaciony_gr/

 7. nasos avatar
  nasos 27/12/2010 21:10:01

  δηλαδή,ας πηγαίνει με συνοπτικές διαδικασίες στην ψειρού όποιος κάνει κριτική στο καθεστώς του Κάστρο,από την στιγμή που υπάρχου άφθονα ντεπόν για όλους,ας πάει και το παλιάμπελο(ατομικές ελευθερίες)
  με αυτή τη λογική κακώς έπεσε το καθεστώς της 21ης Απριλίου
  από την στιγμή που είχε μηδενίσει την ανεργία ,σωστά αγαπητοί Αριστεροί,Εθνικομπολσεβίκοι και λοιπές Αντιδημοκρατικές Δυνάμεις;

  • Misha avatar
   Misha @ nasos 27/12/2010 21:20:26

   Ακριβώς. Οι ατομικές ελευθερίες έχουν αξία όταν εξυπηρετούν την κοινωνική αλληλεγγύη.Αλλιως μετατρεπονται σε παρασιτικό αυτισμό τύπου «διεθνων αγορών» και τους αξίζει φωτιά και τσεκούρι, ειδικά όταν απειλείται η πατρίδα.

   • yiannos avatar
    yiannos @ Misha 27/12/2010 23:36:51

    η ύπαρξη κράτους αποτελεί προϊον της βούλησης των ατόμων. κράτος υπάρχει για να εξυπηρετούνται οι ατομικές ανάγκες. όταν δεν συμβαίνει αυτό, το κράτος αμφισβητήται.

 8. Misha avatar
  Misha 27/12/2010 21:51:20

  Και χιλιάδες Αφγανοί , Ιρακινοί και Πακιστανοί φευγουν από την ζεστη αγκαλιά των συμμαχων που «εκδημοκρατιζουν» τις χωρες τους κι έρχονται τρεχοντας στο Γιουνανιστάν, περνωντας το Αιγαίο ακόμη και μέσα σε σκυλοπνιχτρες με 8 μποφωρ.

 9. A.M. avatar
  A.M. 27/12/2010 21:55:08

  Έτσι!
  Στο στόμα του λύκου και ακόμα εκεί,
  μια χούφτα άνθρωποι να μην το βάζουν κάτω.
  Ειλικρινά όμως αναρωτιέμαι.. πώς το καταφέρνουν;
  Θάθελα νάξερα πώς.

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ A.M. 27/12/2010 23:20:31

   με δολλάρια πού μαζεύει από:
   1) κουβανούς πολιτικούς πρόσφυγες(!) πού ζούν απέναντι και στέλνουν στούς συγγενείς & τουρίστες
   2) ζάχαρη κυρίως πού πουλούν στούς απέναντι ή την ανταλάσσουν .
   Μέχρι την περεστρόικα τούς ζούσαν οι Ρώσοι..
   Από τότε πήραν τόν κατήφορο και βασίζονται κυρίως στό 1&2. Εξ΄ού και ή σταδιακή στροφή πρός την ελεύθερη οικονομία.
   Δεν αντέξανε ούτε 20 χρόνια μόνοι τους...
   .... για να μήν υπάρχει στούς πολλούς ή ψευδαίσθηση τού μύθου.

   • παγωτατζής avatar
    παγωτατζής @ παγωτατζής 27/12/2010 23:23:49

    ..τού πολιτικού μύθου εννοώ...
    Α! τώρα τελευταία τούς δίνει πετρέλαιο ό Τσάβες..Πρίν τούς έδινε ό Καντάφι...
    Σαν λαός είναι όπως όλοι μας..με τα καλά και τά κακά τους.

 10. dina avatar
  dina 27/12/2010 22:20:54

  Για ποιές δημοκρατικές ελευθερίες μιλάτε? Να εκλέγουμε ελεύθερα (!!!) τη κυβέρνηση που αυτοί θέλουν, να ενημερωνόμαστε ελεύθερα από τα ΜΜΕ που μας πουλάνε ότι θέλουν, να είμαστε άνεργοι, να έχουμε μη - εκπαίδευση, μη - υγεία? Να είναι τα μαγαζιά γεμάτα και εμείς να ψωνίζουμε με πλαστικό χρήμα ή να χαζεύουμε απ' έξω? Τι στο καλό σημαίνουν δημοκρατία και ελευθερία? Στα αλήθεια πιστεύετε ότι αυτό που έχουμε εδώ, στις ΗΠΑ, στην Αγγλία κ.α. είναι πράγματι δημοκρατία και εμείς ελευθεροι πολίτες που αποφασίζουμε ελεύθερα για μας, την οικογένεια μας και την πατρίδα μας????

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ dina 27/12/2010 22:28:56

   Το δικαίωμα που έχουν οι σκλάβοι να επιλέγουν αφεντικά, δεν σημαίνει ότι παύουν να είναι σκλάβοι.

 11. sawas avatar
  sawas 27/12/2010 23:39:01

  Respect!!!!!!

 12. Misha avatar
  Misha 28/12/2010 13:48:49

  Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες του σεισμού στην Αϊτή, της ανθρώπινης καταστροφής στη πίσω πόρτα της Αμερικής, που ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε μια μνημειώδη αμερικανική ανθρωπιστική αποστολή για την ανακούφιση της.Μόνο που αυτοί οι ήρωες είναι από τον εχθρό της Αμερικής, την Κούβα, της οποίας οι γιατροί και οι νοσοκόμες με τις προσπάθειες τους έχουν ντροπιάσει τους Αμερικάνους.

  Η ιατρική ταξιαρχία των 1.200 Κουβανών επιχειρεί σε όλη την Αϊτή όπου έχουν προσβληθεί και μαστίζονται από επιδημία χολέρας, ως μέρος της διεθνούς ιατρικής αποστολής του Φιντέλ Κάστρο, που έχει κερδίσει πολλούς φίλους για το σοσιαλιστικό κράτος, αλλά ελάχιστα την διεθνή αναγνώριση.

  Παρατηρητές του σεισμού στην Αϊτή θα μπορούσε να σκεφθούν ότι οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ήταν οι μόνες στην αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε το θάνατο 250.000 ανθρώπων και άφησε περίπου 1,5 εκατομμύρια άστεγους. Στην πραγματικότητα, οι εργάτες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης βρίσκονται στην Αιτή από το 1998, έτσι ώστε όταν ο σεισμός χτύπησε, μια ισχυρή δύναμη 350 ατόμων ανέλαβε δράση. Και εν μέσω των τυμπανοκρουσιών και της δημοσιότητας γύρω από την άφιξη της βοήθειας από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ελάχιστα αναφέρθηκε ότι έφτασαν εκατοντάδες γιατροί, νοσοκόμες και θεραπευτές από τη Κούβα. Οι περισσότερες χώρες αποχώρησαν μέσα σε δύο μήνες, αφήνοντας και πάλι τους Κουβανούς και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ως τους κύριους πάροχους υγειονομικής περίθαλψης για τους εξαθλιωμένους στο νησί της Καραϊβικής.


  h--p://bit.ly/e7oo4C

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.