#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/12/2010 17:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοσμοϊστορικές αλλαγές στη Κούβα

Οι Κουβανοί έχουν περάσει πλέον σε μια περίοδο δραματικών αλλαγών, με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, τη πολιτική, και γενικά τη ζωή τους. Μια περίοδος που είναι πολύ πιο συνταρακτική, ακόμη και από εκείνη, όταν  κατέρρευσε ο βασικός χορηγός της χώρας , η ΕΣΣΔ.

Με κείνη την απροσδόκητη κατάρρευση στις αρχές της δεκαετίας του `90, κατέρρευσε επίσης και το 85% του εθνικού εισοδήματος της Κούβας, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας εποχής οικονομικών κακουχιών, που ονομάστηκε Periodo Especial .

Μια από τις σημερινές αλλαγές που ο πρόεδρος Raul Castro θεωρεί ως αναγκαίες, είναι και η απόλυση 500.000 δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Στην ουσία, τερματίζεται και επίσημα η μέχρι σήμερα πολιτική της Κούβας να παράσχει ως κράτος πλήρη απασχόληση στους κατοίκους της. Πολλοί θεωρούν, πως η εν λόγω απόφαση θα σημάνει και την αρχή του τέλους της 50χρονης σοσιαλιστικής οικονομικής πορείας για τα 12 εκατομμύρια των Κουβανών.

Παρά το μεγάλο μέγεθος των μεταρρυθμίσεων, ο Castro επιμένει πως η ουσία του κομμουνιστικού χαρακτήρα της Κούβας δεν πρόκειται να μεταβληθεί. Όπως υπογραμμίζει, «…η ανανέωση του οικονομικού μας μοντέλου, θα έχει ως επίκεντρο τον σχεδιασμό, και όχι την αγορά». Προετοιμάζοντας το έδαφος για τις άνευ προηγουμένου σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, ο Κουβανός ηγέτης προειδοποιεί πως η χώρα «θα πέσει σε γκρεμό αν δεν προχωρήσει σε εξοικονόμηση πόρων και αναδόμηση της σφιχτής ελεγχόμενης οικονομίας της.»

Τα προτεινόμενα μέτρα δεν έχουν σκοπό απλά τη διόρθωση της οικονομίας, αλλά να προσφέρουν τις βελτιώσεις στη καθημερινότητα των πολιτών, που τόσα χρόνια στερούνται. Οι πλέον σημαντικές αλλαγές  έχουν να κάνουν με την μεγάλη μείωση του δημόσιου τομέα, την επέκταση του ιδιωτικού, την προσέλκυση ξένων επενδυτών, και το άνοιγμα της αγοράς ακινήτων και γης, με τη μοναδική όμως παράμετρο ότι μπορεί κάποιος να αγοράζει και να πουλάει, αλλά δεν θα μπορεί να συσσωρεύει. Το μοντέλο που μάλλον θέλουν να μιμηθούν οι Κουβανοί, είναι αυτό της Κίνας. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της βουλής Ricardo Alarcon δήλωσε πως «Είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία της Κίνας στην ανάπτυξη και στο άνοιγμα των αγορών».Η Κίνα, που αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Κούβας, υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία αξίας $6 δισ. για να ανασκευάσει ένα διυλιστήριο και να κατασκευάσει ένα καινούργιο (φυσικού αερίου) στη πόλη Cienfuegos.

Πάνω από 30.000 Κουβανοί έχουν ήδη εξασφαλίσει την ειδική άδεια για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα ως εστιάτορες, μηχανικοί, κομμωτές, και μικροπωλητές, και για πρώτη φορά θα τους επιτρέπεται η πρόσληψη υπαλλήλων, αλλά και για πρώτη φορά, θα τους επιβάλλεται  φορολογία. Εκτιμάται, ότι οι άδειες που θα δοθούν συνολικά, θα είναι γύρω στις 250.000. Ήδη, η νέα μεγάλη οικονομική δύναμη της περιοχής Βραζιλία, προσφέρθηκε να βοηθήσει στο όλο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης της κουβανέζικης οικονομίας.

Οι απλοί Κουβανοί ανησυχούν πως δεν θα αρκέσουν οι νέες ιδιωτικές θέσεις εργασίας για να ισοσκελιστούν οι μαζικές απολύσεις από το δημόσιο, και πως θα πληγεί η κοινωνική συνοχή, που η εγγυημένη κρατική εργασία πρόσφερε επί μισό αιώνα. Για παράδειγμα, πολλοί φοβούνται πως το μικρό-έγκλημα, που με βάση τα διεθνή στάνταρντς είναι πολύ μικρό, θα γιγαντωθεί. Επιπλέον, ο περισσότερος κόσμος έχει περιέλθει σε κατάσταση άγχους, ανησυχώντας για το αν θα συμπεριληφθεί στις 500.000 απολύσεις από μια κρατική γραφειοκρατία που φημίζεται για την αρτηριοσκλήρυνση και την χαμηλή της αποδοτικότητα. Εξίσου σοβαρή είναι και η ανησυχία της Ουάσιγκτον, που αναμένει νέα μαζικά κύματα φυγής προς τις ΗΠΑ.

Η νέα πορεία της χώρας υπογραμμίζει την αλλαγή πλεύσης του προέδρου Raul Castro, σε σχέση με τον δογματικό κομμουνισμό που εφάρμοσε ο αδελφός του Fidel.Η νέα προσέγγιση έγινε εμφανής και στη πρόσφατη συμφωνία με την καθολική εκκλησία και την Ισπανία, ώστε να απελευθερωθούν 50 περίπου πολιτικοί κρατούμενοι, και να επαναλειτουργήσει μια θεολογική σχολή στην Αβάνα, η οποία είχε κλείσει αμέσως μετά την επανάσταση.

Όλα αυτά δείχνουν πως η εποχή είναι πλέον ώριμη για μια προσέγγιση της Κούβας από πλευράς ΗΠΑ, κάτι που ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δεσμευτεί να κάνει στις αρχές της θητείας του. Όμως, η οικονομική ύφεση, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα για το αμερικανικό κογκρέσο, μάλλον αλλάζουν τις προτεραιότητες.  Από τον επόμενο μήνα, η πανίσχυρη Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του κογκρέσου, θα έχει ως πρόεδρό της τη γεννημένη στη Κούβα, ακροδεξιά γερουσιαστή Ileana Ros-Lehtinen, που είναι διάσημη για τις σκληρές επιθέσεις που έχει κάνει κατά καιρούς εναντίον της Κούβας αλλά και άλλων «αριστερών» λατινοαμερικανικών καθεστώτων. Μάλιστα, σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που αναφέρονταν στις πολλές απόπειρες δολοφονίας του Fidel, η Ros-Lehtinen δήλωσε πως «καλωσορίζει τον οποιονδήποτε προσπαθήσει να τον δολοφονήσει».

Έτσι, παρά τις ιστορικές αλλαγές που πραγματοποιεί η χώρα, σε σχέση με την οικονομία, κάποιοι αστάθμητοι πολιτικοί παράγοντες της Αμερικής μάλλον θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της ρήξης των σχέσεων μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών.

S.A.-The Irish Times

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.