#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/10/2011 21:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοινή συνέντευξη Μέρκελ - Σαρκοζί, προειδοποίηση στην ΙταλίαΑ. ΜΕΡΚΕΛ

Σήμερα συζητήθηκε η αναπτυξιακή στρατηγική. Ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με τις νέες πρωτοβουλίες, δυνατότητες και αναπτυξιακή βοήθεια. Σήμερα δεν θα παρθούν αποφάσεις, αλλά θα προετοιμάσουμε το πεδίο.

Η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών είναι κάτι πολύ σημαντικό, αποφασίσαμε οι υπ. Οικονομίας και Οικονομικών, το δέχθηκαν και θα μπορέσουμε βασισμένοι στις προτάσεις των Ευρωπαϊκών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας να προχωρήσουμε. Για αυτό την Τετάρτη γίνει Ecofin.

Είναι πολύ σημαντική η διεύρυνση του EFSF, ώστε να προστατέψουμε τα διάφορα κράτη και να αναπτύξουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Συζητήσαμε και προσπαθήσαμε να εμβαθύνουμε πώς θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο αυστηρή πειθαρχία όσον αφορά τα οικονομικά και είπαμε ότι είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε αλλαγές των συνθηκών.

Θα πρέπει τα κράτη να προχωρήσουν με τις αναθεωρήσεις των διαφόρων πολιτικών τους. Δεν είναι δυνατόν, απλώς, επειδή θα έχουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη. Πρέπει ο καθένας να κάνει και να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι απαιτείται από αυτόν.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί να κοιτάξουμε κάθε λεπτομέρεια, αλλά και με αποφασιστικότητα, γιατί το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα, είναι το μέλλον μας για αυτό το χρειαζόμαστε και θα το υποστηρίξουμε.

Ν. ΣΑΡΚΟΖΙ:

Το ότι εγώ και η Μέρκελ συζητούμε επί μακρόν είναι γιατί βιώνουμε μια χρηματοοικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Γαλλία και Γερμανία επιβεβαιώνουν την θέλησή τους για μία κοινή πολιτική.

Και οι δυο έχουμε απόλυτη αποφασιστικότητα για κοινές φιλόδοξες απαντήσεις επί όλων των θεμάτων. Τα θέματα παρουσιάζουν τεχνική δυσκολία και πολυπλοκότητα, διότι αφορούν μεγάλα και υψηλά κονδύλια και διότι εμπλέκονται και άλλοι εταίροι και ειδικά του ιδιωτικού τομέα, με τους οποίους θα πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία για την εθελοντική συμμετοχή. Εμπλέκονται οι 17 εταίροι της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και όσοι άλλοι συμμετέχουν. Οι εργασίες προχωρούν καλά όσον αφορά τις τράπεζες. Όσον αφορά το ταμείο και τη χρήση του, υπάρχουν διαφορετικές υποθέσεις, οι οποίες συμπυκνώνονται και αρχίζει να υπάρχει κατανόηση. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα πράγματα προοδεύουν. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, έχουμε μέχρι την Τετάρτη, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλα πρέπει να αποφασιστούν την ίδια στιγμή. Και εγώ και η κυρία Μέρκελ θα συναντηθούμε με τον κ. Παπανδρέου και με άλλους εταίρους, γιατί θα πρέπει να ληφθεί μια δέσμη μέτρων. Όλες οι χώρες που εμπλέκονται θα πρέπει να έχουν απόλυτη συνείδηση των ευθυνών τους καθώς και των νέων αποφάσεων που θα πρέπει να λάβουν. Την Τετάρτη θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία, η οποία θα καθησυχάσει τη χρηματοοικονομική κρίση.

Η Ιρλανδία βρίσκεται καθοδόν προς την έξοδο προς την κρίση. Στην Πορτογαλία τα πράγματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης Θαπατέρο και ακριβώς επειδή υπάρχει η αίσθηση της ευθύνης από την πλευρά της αντιπολίτευσης στην Ισπανία, η χώρα δε βρίσκεται δε βρίσκεται πια στην πρώτη γραμμή.

Η Ευρώπη έκανε προτάσεις και έφερε αξιόπιστες απαντήσεις.

Η κρίση του 2008 που προκλήθηκε από την LB στις ΗΠΑ και στο σύνολο των διεργασιών που έγιναν όσον αφορά στις αποφάσεις της Βασιλείας 3 και για τον κανονισμό των αγορών, αυτό είχε ως αντίκτυπο το τι συνέβη μετά.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούργια κρίση. Πρόκειται για χρέη συσσωρευμένα εδώ και 30 χρόνια.

Υπάρχουν βέβαια και χώρες οι οποίες σήμερα δεν πληρούν κανένα από τα κριτήρια τα οποία σήμερα ζητούντο τότε.

Εγώ και η κ. Μέρκελ καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις για χώρες οι οποίες δεν μας εξέλεξαν. Αυτό θέτει και δημοκρατικά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν μόνο τεχνικά και χρηματοοικονομικά προβλήματα. Υπάρχουν χώρες οι οποίες υποφέρουν πολύ. Έχουν υπάρξει κοινωνικά προβλήματα, διαδηλώσεις. Η δική μας εντολή δεν είναι να διαχειριστούμε αυτές τις χώρες, παρόλα ταύτα, τους ζητούμε να κάνουν προσπάθειες.

ΜΕΡΚΕΛ

Η Τετάρτη δεν θα είναι το τελευταίο βήμα. Αλλά την Τετάρτη πρέπει να γίνουν βήματα αθροιστικά το ένα με το άλλο. Δεν πρέπει να ασχοληθούμε μόνο με τις τράπεζες, αλλά να δούμε ότι τα προβλήματα της Ελλάδος μακροπρόθεσμα και ρεαλιστικά πρέπει να επιλυθούν. Για να γίνει αυτό πρέπει να δούμε πώς θα προστατευθούν τα άλλα κράτη.

Προσπαθήσαμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα, δεν είχαμε την κοινή πειθαρχία και τώρα με πόνο και δυσκολία μαθαίνουμε και πρέπει να μάθουμε ότι στο μέλλον η οικονομική και χρηματοπιστωτική μας πολιτική να είναι διαφορετική.

Την Τετάρτη στις 6 υπάρχει Σύνοδος των 27, κάτι το πολύ σύντομο, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση θα πούμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πώς θα λειτουργήσει, θα το συζητήσουμε θα το παρουσιάσουμε. Αμέσως μετά θα συνεδριάσει το Eurogroup, για περισσότερες ώρες και θα πούμε σε όλους τους συναδέλφους μας που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, να ενημερωθούν τι γίνεται γιατί θέλουμε ως Ευρωπαίοι να στείλουμε ένα σημαντικό σινιάλο. Εμείς πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις αλλά πρέπει να δεσμεύουν και να γίνονται κατανοητές από όλους. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα έλλογο αποτέλεσμα και αυτό σημαίνει ότι το βάρος το άχθος της υπερχρέωσης της Ελλάδας να μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Σαρκοζί: Συμφωνώ. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, θα έλεγα ότι καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή. Εγώ και η Καγκελάριος υπενθυμίσαμε στους εταίρους μας τη προσήλωσή μας σε ό,τι αφορά την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Πιστεύουμε πολύ σε αυτό. Το σύνολο του χρηματοοικονομικού τομέα θα πρέπει να ρυθμιστεί και να αναλάβει το κομμάτι των ευθυνών του. Βρισκόμαστε εδώ που είμαστε σήμερα, διότι βεβαίως, υπάρχει υπερχρέωση, αλλά και ένα χρηματοοικονομικό σύστημα, το οποίο δεν έχει ποτέ σεβαστεί κανένα κανόνα. Για αυτό, θα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Κανονιστικές ρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί η ίδια δικαιολογία να παράγει τα ίδια αποτελέσματα.

Tελεσίγραφο στην Ιταλία για μέτρα έως την Τετάρτη

Οι δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες ρώτησαν τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας εάν έχουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η απάντηση δεν ήλθε αμέσως...

Η Μέρκελ βρέθηκε σε εμφανή αμηχανία. Ο Σαρκοζί ακούγοντας την ερώτηση χαμογέλασε. Πέρασαν δυο-τρία δευτερόλεπτα πριν στραφεί διατηρώντας το χαμόγελο προς την Μέρκελ. Όταν το βλέμμα τους διασταυρώθηκε ξέσπασαν σε γέλια. Μαζί και ολόκληρη η αίθουσα.

Μετά την... καθυστέρηση ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως «έχουν εμπιστοσύνη στις ιταλικές αρχές, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς της Ιταλίας».

Η Μέρκελ σημείωσε πως στην Ιταλία απαιτούνται μέτρα για την ανάπτυξη και τη μείωση του χρέους. «Ο Μπερλουσκόνι είναι αυτή τη στιγμή στο τιμόνι της Ιταλίας και με αυτόν συζητούμε» ανέφερε.

Ο Μπερλουσκόνι από την πλευρά του θέλησε εμφανώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Δήλωσε με έμφαση ότι «σε όλη του τη ζωή ποτέ δεν απέτυχε σε κανένα διαγώνισμα, άρα δεν θα αποτύχει και στο συγκεκριμένο».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/10/2011 21:56:30

  χμμμ... Η διαφορετική σημειολογία στους δύο... Η Μέρκελ τονίζει την πειθαρχία και ο Σαρκοζί ότι συμφωνούν. Η Μέρκελ για αλλαγές στις συνθήκες, ο Σαρκοζί το κοιωνικό δημοκρατικό πρόσωπο.

  Να δω Glass Steagall, lower of cost or market, και disclosure στην Γερμανία και θα ζητήσω Γερμανικό διαβατήριο.

 2. Orestios avatar
  Orestios 23/10/2011 22:09:27

  Ο Σαρκοζύ την είχε κοπανήσει 15 λεπτά πριν το τέλος της Συνόδου, όπου δώθηκε σκληρή μάχη κατά τα φερέφωνα της εγχώριας προπαγάνδας.

 3. drider avatar
  drider 24/10/2011 01:01:47

  Χαχα, προειδοποίηση στην Ιταλία (για την ακρίβεια στον καβαλίερε)

  • drider avatar
   drider @ drider 24/10/2011 01:04:10

   Πάντως ότι και να λέμε για τον Ιταλό, μεγάλος μάγκας. Αφήνει τους Γάλλους χωρίς εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Αυτό ίσως να εξηγεί και την αμηχανία Μέρκελ & Σαρκοζύ (ειδικά του δεύτερου)!

   h**p://www.telegraph.co.uk/finance/economics/8841997/Silvio-Berlusconi-angers-France-with-Bank-of-Italy-appointment.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.