Κλιμακώνεται η βία στην Τουρκία
09/09/2015 18:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κλιμακώνεται η βία στην Τουρκία

Ο απολογισμός από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και των Κούρδων αυτονομιστών έχει ξεπεράσει κατά πολύ την τελευταία παρόμοια σύγκρουση, καθώς η δραστηριότητα του ΡΚΚ έχει επεκταθεί προς τα αστικά κέντρα.

Η σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων αυτονομιστών έχει οδηγήσει σε ένα κύμα βίας που υπερβαίνει κατά πολύ την τελευταία ανάλογη σύγκρουση, τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι δεν μπορεί να περιοριστεί πριν από τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία τον Νοέμβριο. Σε μια κατάσταση που θυμίζει τις πιο σκοτεινές ημέρες της μακροχρόνιας κουρδικής εξέγερσης, 14 Τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν την Τρίτη σε βομβιστική επίθεση κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν και η κυβέρνηση εντείνει την εκστρατεία της κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), με εντατικές αεροπορικές επιδρομές και μια σπάνια χερσαία εισβολή στο βόρειο Ιράκ.

Την Κυριακή, οι επιθέσεις του ΡΚΚ είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 16 Τούρκων στρατιωτών, σύμφωνα με τον στρατό, τις μεγαλύτερες απώλειες στις τάξεις του στρατού απ’ όταν κατέρρευσε η ειρηνευτική διαδικασία τον Ιούλιο. Κούρδοι μαχητές, οι οποίοι πολλές φορές διογκώνουν τον αριθμό των θυμάτων των επιθέσεων τους, υπερηφανεύονταν για τη δολοφονία 31 τούρκων στρατιωτών.

Οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις, εν τω μεταξύ, έστειλαν δύο μονάδες στο βόρειο Ιράκ για την καταδίωξη 20 ισχυρών ομάδων μαχητών του ΡΚΚ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Η διασυνοριακή επιχείρηση συνέπεσε με τις εντατικές αεροπορικές επιδρομές στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 50 τουρκικά μαχητικά τα οποία πλήττουν στόχους του ΡΚΚ στο Ιράκ. Η εξάωρη επιχείρηση σκότωσε «35 - 40 τρομοκράτες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anatolia.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δεσμεύθηκε να «ξεμπερδεύει» με το PKK – το οποίο Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση. «Τα βουνά της χώρας, οι πεδιάδες, οι πόλεις δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν στους τρομοκράτες» δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους. «Δεν μπορούν να μας αποθαρρύνουν από τον πόλεμο μας κατά της τρομοκρατίας».

Συνολικά, οι επτά εβδομάδες συγκρούσεων μεταξύ της Τουρκίας και του ΡΚΚ στα νοτιοανατολικά της χώρας έχουν αφήσει τουλάχιστον 202 νεκρούς - 107 αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, 58 αντάρτες του ΡΚΚ και 37 πολίτες, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Κρίσης. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2011, όταν υπήρξε η τελευταία μεγάλη έξαρση βίας στην Τουρκία. «Η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και του ΡΚΚ είναι πολύ πιο σοβαρή από τον κύκλο της βίας που ξέσπασε το 2011» σχολιάζει η αναλύτρια Νιγκάρ Γκόκσελ. Ένας από τους λόγους αυτής της διαφοράς, λέει, είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων του ΡΚΚ στα αστικά κέντρα από τις αγροτικές περιοχές όπου ιστορικά ήταν επικεντρωμένο.

Η περιφερειακή δυναμική – τόσο των Τούρκων όσο και των Κούρδων στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους – προσθέτουν στην ένταση των εχθροπραξιών, όπως και οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία. «Με τις εκλογές να πλησιάζουν, είναι ακόμη πιο ανησυχητικό, διότι η ασφάλεια των εκλογών είναι επίσης ένα θέμα» προσθέτει η Γκόκσελ. «Η ευκαιρία που παρουσιάστηκε από τις τελευταίες εκλογές για το κουρδικό εθνικιστικό κίνημα, να γίνει μέρος του συστήματος, έχει χαθεί».

Το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωσε το 13 τοις εκατό των ψήφων στις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο, στερώντας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ΑΚΡ) την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Νέες εκλογές προκηρύχθηκαν για την 1 Νοεμβρίου, αφού το ΑΚΡ απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά λίγοι αναμένουν ριζικά διαφορετικά αποτελέσματα.

Η σοβαρότητα των συγκρούσεων στο Κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα έχει επίσης εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια της ψηφοφορίας. Η βία έχει διαχυθεί σε άλλες περιοχές, με εθνικιστικές ομάδες να εκφράζουν την οργή τους για το PKK με επιθέσεις σε Κούρδους και κουρδικά σύμβολα. Τη Δευτέρα, «υπήρξαν 128 εκ προμελέτης επιθέσεις σε κτίρια μας», δήλωσε η Φιγκεν Γιουσεκντάγκ, συν-πρόεδρος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος. Κανείς δεν φαίνεται να αναμένει ότι η βία θα υποχωρήσει πριν από τις εκλογές, αν και το ΡΚΚ, ιστορικά, αποσύρεται κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. «Η βία είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο που είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές», λέει η Αλίζα Μάρκους, συγγραφέας του βιβλίου «Αίμα και πεποιθήσεις- Το ΡΚΚ και ο Κουρδικός Αγώνας για την Ανεξαρτησία». «Σε αυτό το χρονικό σημείο θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει κάποια εξωτερική διαμεσολάβηση».

csmonitor.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pythagorean avatar
  pythagorean 09/09/2015 19:30:55

  Για την επανένρξη των εχθροπραξιών κύρια ευθύνη φέρει το τουρκικό κράτος. Μετά τις εκλογές όπου το φιλοκουρδικό HDP κέρδισε 13% και μπήκε στη βουλή στερώντας τον έλεγχό της από το κόμμα AKP των Ερντογάν / Νταβούτογλου, η τουρκική αεροπορία άρχισε να βομβαρδίζει κουρδικές θέσεις σε Ιράκ και Συρία, ενώ υποτίθεται ότι θα βομβάρδιζε θέσεις του ISIS. Το PKK αντιδρά στο αίμα με αίμα. Ο Ερντογάν προβοκατόρικα ρίχνει μέρος της ευθύνης στο HDP και αρχίζει εκστρατεία εναντίον του, με προφανή στόχο τη μείωση του εκλογικού ποσοστού του HDP στις εκλογές του Νοεμβρίου σε <10% και αποκλεισμό από τη βουλή. Επίσης προσβλέπει και σε έλξη εθνικιστών ψηφοφόρων.

 2. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 09/09/2015 19:34:04

  "Η Τουρκία έχει τα κόλλυβα στο ζωνάρι της." ~Παϊσιος ο Αγιορείτης, ο Άγιος Παϊσιος

 3. Naruto avatar
  Naruto 09/09/2015 21:12:36

  Ενας εμφύλιος είναι κάντε τον να τελειώνετε να ησυχάσουμε και εμείς .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.