#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/12/2010 18:22
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κινδυνεύει ο Berlusconi, αλλά κινδυνεύει και η ΙταλίαΣε ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο, ο Silvio Berlusconi δήλωσε πως η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε κρίση αν υπερψηφιστεί η μομφή εναντίον της κυβέρνησής του αύριο. Όπως είπε, αυτός και η κυβέρνησή του είναι που έσωσαν την χώρα από το δημοσιονομικό χάος και την αστάθεια, η οποία όμως συνεχίζει να υφίσταται ως απειλή. «Θα ήταν τρέλα να προκαλέσουμε μια κρίση χωρίς ορατές λύσεις», είπε.

Αύριο, μια μέρα που τα ιταλικά ΜΜΕ έχουν βαφτίσει B-Day, η κυβέρνηση του Berlusconi αντιμετωπίζει πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση. Ο 74χρονος πολιτικός δεν απολαμβάνει πλέον μεγάλη πλειοψηφία στη κάτω βουλή, καθώς προηγήθηκε διάσπαση από τον πρώην συνεργάτη του Gianfranco Fini και μια ομάδα ανταρτών βουλευτών, που σχημάτισαν αποσχιστική κοινοβουλευτική ομάδα.

Πάντως, μετά από μια εβδομάδα πιέσεων και συναλλαγών, η κυβέρνηση μπόρεσε να συσπειρωθεί, και έτσι εκτιμάται πως  η ψηφοφορία θα είναι πολύ σφιχτή, με μάλλον 314 ψήφους υπέρ και 313 κατά της κυβέρνησης. Όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, αν μπορέσει και ξεπεράσει τη μομφή, θα ανοίξει τη κυβέρνηση του σε δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους αντάρτες να μη τη ρίξουν.

Η αυριανή ψηφοφορία παρακολουθείται στενά από τις διεθνείς χρηματαγορές, οι οποίες είναι σε πλήρη εγρήγορση λόγω της κρίσης του ευρώ, και μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία θα μπορούσε να στρέψει αρνητικά τα φώτα της δημοσιότητας στα όχι και τόσο υγιή ιταλικά δημοσιονομικά ζητήματα. Παρά τα μεγάλα δημόσια χρέη της, που αποτελούν το 120% του ΑΕΠ, η Ιταλία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγει τα δεινά που χτύπησαν την Ελλάδα και την Ιρλανδία, χάρη κυρίως στη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και στο συντηρητικό τραπεζικό σύστημα της χώρας, που απέφυγε τις υπερβολές στη διάρκεια ης οικονομικής άνθησης. Όπως είπε και ο Berlusconi, «Η Ιταλία δεν είναι πια μέρος του προβλήματος της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έγινε μέρος της λύσης του προβλήματος».

Οι χρηματαγορές ηρέμησαν τη περασμένη εβδομάδα όταν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2011, όμως οι πολιτικοί όλων των κομμάτων συνεχίζουν να ανησυχούν για μια τυχόν μετάδοση της κρίσης και στη χώρα τους.

Ακόμη όμως και αν ο Berlusconi καταφέρει και ξεπεράσει το άμεσο πρόβλημα, ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν πως έχει τη δύναμη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, και που ζητάει, μεταξύ άλλων, και η Τράπεζα της Ιταλίας, ώστε να ξεπεραστούν τα βαθιά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας.

Η μεγάλη ανεργία στους νέους, η μη ανταγωνιστική βιομηχανία, η καταρρέουσα υποδομή, και ένα ελλιπώς χρηματοδοτούμενο εκπαιδευτικό σύστημα, συντελούν στη χρόνια αδυναμία της οικονομίας, η οποία αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24, που θεωρείται ότι εκπροσωπεί τους Ιταλούς επιχειρηματίες, «Δεν αρκούν τα μέτρα του Berlusconi, ώστε να ξαναπάρει μπρος μια κυβέρνηση που χρειάζεται ριζική ανανέωση».

Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.