Καταρρέει η εκεχειρία στην Ουκρανία
18/02/2015 19:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταρρέει η εκεχειρία στην Ουκρανία

Οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρονται «οργανωμένα» από την πόλη Ντεμπάλτσεβε, όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Η πολιορκία της στρατηγικής σημασίας πόλης από τους υποστηριζόμενους από το Κρεμλίνο αυτονομιστές καταδικάστηκε από Κίεβο, ΕΕ και ΗΠΑ, που κατηγορούν τους φιλορώσους για παραβίαση της εκεχειρίας του Μινσκ.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η επίθεση των ανταρτών είχε θέσει την ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία σε κίνδυνο και κάλεσε τη Ρωσία να «χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της στους αυτονομιστές για να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός». Κάλεσε επίσης τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, λέγοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούσαν να δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία προγραμματίζεται για απόψε ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας υπό το φως των εξελίξεων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατηγόρησε τους φιλορώσους για παραβίαση της εκεχειρίας στο μέτωπο του Ντεμπάλτσεβε, ζήτησε τον άμεσο και πλήρη σεβασμό των συμφωνιών του Μινσκ και προειδοποίησε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει την «κατάλληλη δράση» εάν οι μάχες συνεχιστούν. Ο γερμανός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ καταδίκασε τη σφοδρή επίθεση των αυτονομιστών για την κατάληψη του Ντεμπάλτσεβε τονίζοντας ότι πρόκειται για καθαρή παραβίαση της εκεχειρίας, ωστόσο επισήμανε πως είναι νωρίς για να κηρυχθεί νεκρή η ειρηνευτική συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι εάν η εκεχειρία στην Ουκρανία καταρρεύσει, τότε η Ευρώπη θα πρέπει, τουλάχιστον να επεκτείνει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα.

Μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης από αεροπορική βάση πριν αναχωρήσει για την ανατολική Ουκρανία, ο Πέτρο Ποροσένκοανακοίνωσε πως ήδη το 80% των κυβερνητικών δυνάμεων έχει αποσυρθεί μαζί με τον οπλισμό του και θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάλαγγες. Ο Ποροσένκο χαιρέτισε τις ουκρανικές δυνάμεις για την εκπλήρωση του καθήκοντός τους για την προστασία του Ντεμπάλτσεβε λέγοντας ότι κατέδειξαν «το πραγματικό πρόσωπο των συμμοριτών και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία». Η εντολή απόσυρσης δόθηκε από τον Ποροσένκο το βράδυ της Τρίτης αφότου, όπως ο ίδιος δήλωσε, οι παρατηρητές του Διεθνούς Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εμποδίστηκαν από τους φιλορώσους να εισέλθουν στην πόλη, η οποία αποτελεί στρατηγικό σιδηροδρομικό κόμβο της ανατολικής Ουκρανίας.

Από ρωσικής πλευράς, ο υπουργός ΕξωτερικώνΣεργκέι Λαβρόφεπέμεινε ότι η εκεχειρία τηρείται σχεδόν σε όλη την ανατολική Ουκρανία με εξαίρεση την περιοχή του Ντεμπάλτσεβε. Ο Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την εφαρμογή της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.

Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η τελευταία συμφωνία του Μινσκ αποδυνάμωσε τον Ποροσένκο, καθώς ήταν αναμενόμενο πως η Ρωσία δεν θα τηρούσε τη συμφωνία. «Η Μέρκελ και ο Ολάντ επέμεναν εδώ και καιρό ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο της ανατολικής Ουκρανίας. Τώρα μπορεί να μην υπάρχει ούτε διπλωματική» γράφει χαρακτηριστικά ο David Stern στο BBC.

http://www.bbc.com/news/world-europe-31519000

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Λιψ avatar
    Λιψ 18/02/2015 20:31:28

    Ο Ποροσένκο στο Μινσκ αρνείτο ότι οι στρατιώτες του ήταν περικυκλωμένοι. Τώρα πολύ αργά...

  2. ΚΜ avatar
    ΚΜ 27/02/2015 22:01:37

    Καινούργιος δήμαρχος της προσφάτως απελευθερωθείσης πόλεως Ντεμπάλτσεβο διορίστηκε ο Αλέξανδρος Αφεντίκωφ, Έλληνας έκτης γενεάς (!). Στη συνέντευξη τύπου, εμφανίστηκε με την Ελληνική σημαία ραμμένη στη στρατιωτική στολή του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.