#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/11/2012 18:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταλονία: η επόμενη μέραΟι περιφερειακές εκλογές της 25ης Νοεμβρίου θα πρέπει να δώσουν την πλειοψηφία στους καταλανούς εθνικιστές. Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που υπόσχονται, ωστόσο, θα πρέπει να πάρει πρώτα την έγκριση της Μαδρίτης και την υποστήριξη των Καταλανών, γράφει ο οικονομολόγος Josep Oliver Alonso στην «El Periodico de Catalunya».

«Η 25η Νοεμβρίου θα είναι κρίσιμη για την Ισπανία. Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν θα σημάνουν το τέλος της συζήτησης για το μέλλον μας, ούτε τη λήξη της διαφωνίας για την Καταλονία. Θα είναι η αρχή μιας μακράς περιόδου κατά την οποία οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μας με την Ισπανία θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Παρά τα όσα πολλοί πιστεύουν τώρα και παρά την πεποίθηση ότι το όλο θέμα μπορεί να τελειώσει γρήγορα, μια παρατεταμένη διαδικασία μας περιμένει.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές των γεγονότων των τελευταίων μηνών στην Καταλονία είναι το πόσο γρήγορα ένα μη αμελητέο τμήμα της Καταλονίας έχει περάσει από το να αντιμετωπίζει την προτεινόμενη οικονομική συμφωνία με τη Μαδρίτη ως κάτι το επιθυμητό, ​​αν και δύσκολο να επιτευχθεί, για κάτι που πρέπει να απορριφθεί ριζικά. Αυτό θα ήταν καλό -για εκείνους που πιστεύουν στα θαύματα.

Στην οικονομία, όμως, όπως και σε όλα, δεν υπάρχουν πραγματικοί δρόμοι ή πιο σύντομοι για μια τέτοια γρήγορη λύση. Οι διαδικασίες που είναι καθοριστικές, όπως αυτή που βρισκόμαστε, διαρκούν πολύ και είναι επίπονες, με προόδους και υποχωρήσεις, ενώ δεν έχουν σίγουρο μέλλον.

Καθώς πλησιάζει η καθοριστική μέρα, έρχεται και η επόμενη μέρα, η οποία και μας αφορά. Οι έρευνες δείχνουν έναν πολιτικό οδικό χάρτη που, με εξαίρεση την πιθανή κατάρρευση του PSC, δεν διαφέρει ουσιαστικά και από το τρέχον πολιτικό τοπίο. Μια μεγάλη πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης είναι υπέρ της αυτοδιάθεσης (CiU, ERC και ICV), μια διακριτή μειονότητα (PP και Ciutadans) είναι αντίθετοι, ενώ το PSC είναι στη μέση, υπέρ της αυτοδιάθεσης αν αυτή μπορεί να γίνει νόμιμα.

Αυτό αποτελεί μια συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της δημόσιας διαβούλευσης. Την ημέρα μετά από τις εκλογές, ως εκ τούτου, το κρίσιμο ζήτημα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι. Και εκεί είναι όπου θα διεξαχθεί η μάχη τα επόμενα χρόνια.


Δεν είμαστε οι πρώτοι

Αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε με το εάν το ισπανικό κράτος θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Είναι μια δύσκολη απόφαση για τη Μαδρίτη: Η αποδοχή της πρόσκλησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ανεξάρτητα από το πώς τίθεται το ερώτημα, σημαίνει αποδοχή του πυρήνα της συζήτησης που μας έχει φέρει σε αντιπαράθεση με την Ισπανία τα τελευταία χρόνια. Αναφέρομαι στην αναγνώριση της καταλανικής εθνικής κυριαρχίας, ξεχωριστά από την ισπανική –μια καταλανική εθνική κυριαρχία που θα είναι σε θέση να αποφασίσει για το μέλλον της. Αυτή είναι η καρδιά του ζητήματος.

Την ημέρα μετά τις εκλογές θα ακούσουμε τον πυροβολισμό του αφέτη. -όχι για τη διαδικασία της ανεξαρτησίας, αλλά και για τη διαδικασία που θα οδηγήσει τον καταλανικό λαό να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και πώς πρέπει να είναι οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις του με την Ισπανία. Αυτό είναι ένα ερώτημα με το  οποίο πρέπει να αρχίσουμε, αλλά μέσα στο κλίμα των εκλογών φαίνεται να είναι δευτερεύον.

Η δημόσια συζήτηση (το επόμενο πρωί) θα επικεντρωθεί στο αν θέλει η Καταλονία να είναι ανεξάρτητη ή, στον οικονομικό τομέα, αν θα είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή αν θα παραμείνουμε στο ευρώ. Να ‘ταν μόνο αυτή η συζήτηση! Θα έδειχνε ότι η Ισπανία έχει συμφωνήσει για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος ριζικά. Ότι έχει παραδεχθεί πως η Καταλονία είναι μια αυτόνομη πολιτική οντότητα με το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις. Και ότι έχει συμφωνηθεί πως οι Καταλανοί, είναι αυτοί που θα αποφασίσει για το μέλλον τους. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, δεν θα είναι εύκολο.

Επιπλέον, δεν είμαστε οι πρώτοι, και άλλες προσπάθειες, σε χώρες με δημοκρατική παράδοση που είναι περισσότερο φερέγγυες από τους Ισπανούς, δεν ήταν τόσο απλές. Στην εμπειρία του Καναδά από το τελευταίο δημοψήφισμα (το 1995), το Συνταγματικό Δικαστήριο κλήθηκε να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες σχετικά με το πώς το δικαίωμα της απόσχισης θα πρέπει να ασκείται: τώρα πρέπει το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο να εγκρίνει το πώς είναι διατυπωμένη η ερώτηση, ενώ πρέπει επίσης να υπάρχει "επαρκής" πλειοψηφία. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει το προηγούμενο του Μαυροβουνίου, όπου η ΕΕ απαίτησε μια πλειοψηφία 55%, η συναίνεση στον Καναδά δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 66%.

Τα ισπανικά κόμματα έκλεισαν βάναυσα την πόρτα

Στη Βρετανία, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας αγωνίστηκε στις τελευταίες εκλογές για την υπόσχεση να διεξάγει δημοψήφισμα και, αφού κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, αυτό είναι που θα πράξει. Οι δημοσκοπήσεις εκεί, όμως, δείχνουν ότι η υποστήριξη σε μια ψηφοφορία για την ανεξαρτησία δεν φτάνει ούτε το 40%. Αντίθετα, η δυνατότητα να αποφασίσουν και η ανάγκη για διαβούλευση, ψηφίστηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία. Αυτά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα.

Εδώ είχαμε την ευκαιρία να τροποποιήσουμε το Σύνταγμα από την πίσω πόρτα, με το θλιβερό Καθεστώς Αυτονομίας της Καταλονίας. Αλλά τα ισπανικά κόμματα έκλεισαν βάναυσα την πόρτα. Τώρα, ένα τμήμα της διανόησης στη Μαδρίτη εκφράζει την ανησυχία του για την πιθανή απόσχιση της Καταλονίας -μια περίπτωση σούπας που σερβίρεται μετά το δείπνο! Η διαδικασία προς την κατεύθυνση μιας διαβούλευσης σχετικά με την αυτοδιάθεση της Καταλονίας έχει αρχίσει. Πότε θα τελειώσει και κάτω από ποιες οικονομικές συνθήκες είναι μια άλλη ιστορία. Οι εποχές της βαθιάς κρίσης που διανύουμε δεν είναι οι καλύτερες για ριζικές αλλαγές.

Γι 'αυτό και η 26 Νοέμβρη θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας μακράς διαδικασίας, κατά την οποία η πρώτη επίθεση θα είναι ενάντια στην ικανότητά μας να συσκεφθούμε. Δεδομένου ότι αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, θα δημιουργήσει κάθε είδους απειλή και πίεση. Αλλά μην γελιέστε. Εμείς δεν διαφωνούμε για την ανεξαρτησία, ούτε για το μέλλον μας στην Ευρώπη. Δικαιούμαστε να ζητηθεί η γνώμη μας για το τι πραγματικά θα αρχίσει να συζητιέται εκείνη την ημέρα».

presseurop.eu

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos avatar
  nikos 26/11/2012 04:51:06

  ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ , ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ.
  Η ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ.

 2. nikos avatar
  nikos 26/11/2012 04:52:05

  DISLIKE !!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.