#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/11/2012 22:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταλονία: Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία το CiU σύμφωνα με τα exit pollsΝίκη των εθνικιστών στην ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας δείχνουν τα πρώτα exit polls. Το TV3 αναφέρει ότι το κυβερνών κόμμα CiU θα μπορούσε να εξασφαλίσει έως και 57 έδρες - πολύ λιγότερες απ’ όσες είναι απαραίτητες για την απόλυτη πλειοψηφία. Στη δεύτερη θέση έρχεται το αριστερό ERC, με 23 έδρες. Και οι δύο είναι εθνικιστές πρόθυμοι να διεξάγουν δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η περιοχή θα πρέπει να αποσχιστεί από την υπόλοιπη Ισπανία.

Ο καταλανός πρόεδρος Άρτουρ Μας υποστηρίζει ότι η πλούσια και σημαντική βόρειο-ανατολική περιοχή παίρνει ελάχιστη χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του CiU σήμερα έχει 62 έδρες, ενώ η σημερινή εκτίμηση κάνει λόγο για 53-57. Για το αριστερό ERC οι εκτιμήσεις είναι 20-23 έδρες, διπλάσιες απ’ όσες κατέχει σήμερα.

Το CiU υποστηρίζει ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα είναι καλύτερα ως μέλος της ΕΕ από ότι είναι ως επαρχία της Ισπανίας. Η ευρωπαϊκή σημαία έχει εξέχουσα θέση στον αγώνα του Μας, ενώ υποστηρίζει ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα ενταχθεί εύκολα στην ΕΕ. Το κόμμα του Μας ανέτρεψε το σοσιαλιστικό κόμμα στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2010. Με 135 κοινοβουλευτικές έδρες διαθέσιμες, ο Μας γνωρίζει ότι αν θέλει να ακολουθήσει το όνειρό του για μια ανεξάρτητη Καταλονία, θα χρειαστεί μια σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους. Ακόμη και αν δεν τα καταφέρει και χρειαστεί να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα, ο δρόμος προς την ανεξαρτησία δεν είναι καθόλου απλός. Ένα δημοψήφισμα θα ήταν παράνομο σύμφωνα με το σημερινό ισπανικό σύνταγμα και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας είναι πιθανό να εμποδίσει οποιεσδήποτε προσπάθειες για συνταγματική αλλαγή.

Άλλα κόμματα, όπως τα εθνικιστικά Ciutadans, το Λαϊκό Κόμμα της Καταλονίας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας είναι αντίθετα στην ανεξαρτησία της περιοχής.

bbc

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick avatar
  Nick 25/11/2012 23:10:24

  Να δώ αύριο την αντίδραση του Rajoy. Υπόψιν, ψήφισαν και ενάντια της οικονομικής λιτότητας της Κεντρικής κυβέρνησης.

 2. Kραντωρ avatar
  Kραντωρ 25/11/2012 23:36:25

  Η Καταλωνία δεν είναι απλώς μία περιφέρεια της Ισπανίας αλλά μία ξεχωριστή χώρα, που ευρίσκεται στα όρια του ισπανικού κράτους.
  Ομιλούν διαφορετική γλώσσα , έχουν καταναλινική συνείδηση και θεωρούν εαυτούς ιδιαίτερο έθνος. Κ ατά το παρελθόν είχαν ανεξάρτητο κράτος.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Kραντωρ 26/11/2012 13:11:57

   Η Ισπανία συγκροτήθηκε γύρω στο 1450 με τον γάμο των "Καθολικών βασιλέων":
   Η Ισαβέλλα της Καστίλλης και ο Φερδινάνδος της Αραγωνίας (που περιλάμβανε επίσης την σημερινή Καταλωνία, Βασκία και Ναβάρρα).
   Ενώνοντας τα βασίλειά τους, στράφηκαν εναντίον του Χαλιφάτου των Αράβων στον Ισπανικό νότο (Ανδαλουσία) και τους έδιωξαν από την Ευρώπη.
   Απο τότε η Ισπανία υπάρχει ως που συστεγάζει διαφορετικά έθνη.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 26/11/2012 15:53:48

    Απο τότε η Ισπανία υπάρχει ως χώρα - "κοινή στέγη" που συστεγάζει διαφορετικά έθνη.

 3. alpha1 avatar
  alpha1 25/11/2012 23:47:31

  Ακολουθεί η χώρα των Βάσκων απ' τη μεριά του Βισκαικού,
  και οσονούπω καθώς η λιτότητα προχωράει, έρχεται η Κορσική. Μετά θα ακολουθήσει η Φλάνδρα του Βελγίου και Ο ΙRA αναθερμαίνεται στο Μπέλφαστ...
  Οι Γερμανοί σύμμαχοι των Μπάνκστερς δεν θα διαλύσουν μόνο την Ευρωζώνη και την ΕΕ αλλά μάλλον ολόκληρη την Ευρωπη. Αλλωστε το Κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και το τελευταίο που το ενδιαφέρει είναι τα εθνικά σύνορα...

 4. δουρικός avatar
  δουρικός 26/11/2012 00:12:27

  οι Τσιπραίοι βγήκαν δεύτεροι;;;;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ δουρικός 26/11/2012 13:05:04

   Το αντίστοιχο με τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα είναι η Esquerra Unida i Alternativa. Συμμετείχε στις εκλογές σε "τεχνικό" συνασπισμό με τους Πράσινους (ανήκουν σε διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο).
   Μαζί ήρθαν πέμπτοι και πήραν 9,9 % και 13 έδρες.
   Οι δεύτεροι (Esquerra Republicana de Catalunya - ERC), με 13,7 % και 21 έδρες, είναι ιδεολογικά πιό κοντα στην ΔΗΜΑΡ. Αυτοί είναι σαφώς υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας και ανήκουν στην ίδια Ευρωομάδα με κόμματα άλλων Ισπανικών περιφερειών (Γαλικία, Βάσκοι), με Σκώτους, Ουαλλούς, Κορσισκανούς, με το κόμμα Ρωσικής μειονότητας Λετονίας κτλ...

 5. ΑΡΙΩΝ avatar
  ΑΡΙΩΝ 26/11/2012 00:46:02

  Δεν είναι το πρόβλημα οι 6+- χιλιάδες των βουλευτών.Αλλά είναι το αν προασπίζονται τα συμφέροντα του λαού και του έθνους.
  0Ι ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΊ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΜΕΊΒΟΝΤΑΙ. ΤΕΛΕΊΑ ΚΑΙ ΠΑΎΛΑ.

 6. nikos avatar
  nikos 26/11/2012 05:09:47

  ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ο ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΑΚΙ. !! ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ.. ΙΣΠΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ. ΔΗΛΑΔΗ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΟΤΙΕΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΕΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ, ΠΙΟ ΦΤΩΧΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΕΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΧΙΖΟΝΤΑΙ Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ;; ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Η ΒΟΗΘΕΙΑΣ;; ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΤΟ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ ΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ;; Η ΤΟΝ ΑΝΗΜΠΟΡΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ Η ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ;; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ..

 7. nikos avatar
  nikos 26/11/2012 05:11:19

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ.

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ nikos 26/11/2012 12:54:12

   Εγώ , εαν ήμουν Ισπανός από το "υπόλοιτο" τμήμα της Ισπανίας θα ήμουν υπέρ της απόσχησης και της ανεξαρτητοπόίησης του αχάριστου, πλεονεκτικού και εν τέλει επιζήμιου και απολύτως διεφθαρμένου τμήματος της καταλονίας. Ας πορευονται από δω και στο εξής μόνοι.

 8. Γιαγκούλας avatar
  Γιαγκούλας 26/11/2012 11:19:24

  Η "εκδίκηση" της ιστορίας. Δεν πέρασαν ούτε 20 χρόνια από τότε που οι δυτικοευρωπαίοι αφενός μεν συνέβαλαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τους αιματηρούς πολέμους της και τους άθλιους βομβαρδισμούς στη Σερβία.
  Οπως οι Σέρβοι είναι διαφορετικοί από τους Κροάτες, έτσι και οι Βάσκοι και οι Καταλανοί δεν είναι είναι Ισπανοί (λ.χ. Καστιγιάνοι), ούτε οι Σκώτοι Εγγλέζοι.
  Ο σχηματισμός των εθνικών κρατών στην Ευρώπη, όπως και αλλού, έγιναν όχι με βάση αμιγή εθνικά χαρακτηριστικά, αλλά και για άλλους λόγους, αποτελώντας συνέχεια των παλιότερων αυτοκρατορικών σχηματισμών.
  Εάν σεβαστούμε την αρχή της αυτοδιάθεσης, διαφορετικών λαών και όχι περιοχών, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα σε Βάσκους, Καταλανούς, Σκώτους κλπ. να έχουν δική τους κρατική υπόσταση.
  Αλλο είναι το ζήτημα εάν, πατώντας πάνω σε τέτοιες διεκδικήσεις παίζονται ένα σωρό βρώμικα παιχνίδια σε βάρος εθνών και λαών διεθνώς και διαχρονικώς.
  Δεν είναι διόλου ακίνδυνο το θέμα των -υπαρκτών ή ανύπαρκτων, ευάριθμων ή μη, μειονοτήτων, πού τίθεται από διάφορα "ευγενή" εξ εσπερίας "ιδρύματα" και "ινστιτούτα" σε διάφορες χώρες και δη στη δική μας ("τσαμουριά", "μακεδονικό", Θράκη κλπ.).
  Οι -ανήκοντες, σημειωτέο, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- ηγέτες της Αλβανίας, των Σκοπίων, της Τουρκίας (ου μην και τη Βουλγαρίας) εποφθαλμιούν δικά μας εθνικά εδάφη ("δρυός πεσούσης ...").

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Γιαγκούλας 26/11/2012 14:25:11

   Η Τσεχία και η Σλοβακία πάντως, διαφορετικά από την Γιουγκοσλαβία, χωρίστηκαν "συναινετικά". Σαν φίλοι.
   Η ΕΣΣΔ επίσης (Ρωσία, Ουκρανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λευκορωσία....και έπονται καμμιά εικοσαριά χώρες).
   Τα συστατικά κράτη σύνθετων Ομοσπονδιακών χωρών, έχουν το δικαίωμα να διαχωρισθούν - άν το αποφασίσει δημοκρατικά η πλειοψηφία. Οι διεκδικήσεις εδαφών μεταξύ χωρών και οι αλλαγές συνόρων είναι μια άλλη ιστορία, επικίνδυνη και κατακριτέα.
   Πολιτικοί ηγέτες με επεκτατικές τάσεις σήμερα είναι, αλλά αύριο δεν θα είναι κυβερνήτες των χωρών τους. Δεν φταίει γι αυτούς το ΕΛΚ - ή άλλο Ευρωπαικό κόμμα. Η δημοκρατία φροντίζει παντού για εναλλαγή στην εξουσία, άς φροντίσοουμε όλοι να την περιφρουρούμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.