19/11/2009 15:59
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατά της θανατικής ποινής τάχθηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας τάχθηκε την Πέμπτη κατά της θανατικής ποινής, επεκτείνοντας το μορατόριουμ που εκπνέει την 1η Ιανουαρίου 2010. «Η εφαρμογή της θανατικής ποινής από την 1η Ιανουαρίου είναι αδύνατη», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Βαλέρι Ζόρκιν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Αγία Πετρούπολη, έδρα του δικαστηρίου.

Ένα καθεστώς που λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα, που «εγγυάται ότι είναι δικαίωμα ενός ανθρώπου να μην υφίσταται την θανατική ποινή και στοχεύει στην εγκατάλειψη της θανατικής ποινής, έχει σχηματιστεί στη Ρωσία» ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Βάσει του μορατόριουμ, η θανατική ποινή δεν εφαρμόζεται πλέον στη Ρωσία, αλλά δεν έχει καταργηθεί, παρά τη δέσμευση που ανέλαβε η Ρωσία το 1996, όταν εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τότε η Ρωσία υπέγραψε το Πρωτόκολλο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κατάργηση της θανατικής ποινής, το οποίο δεν επικυρώθηκε ποτέ από τη Δούμα.

Για να συμμορφωθεί η Μόσχα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, ο τότε πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν επέβαλε το μορατόριουμ της εκτελέσεις.

Η Γαλλία, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, χαιρέτισε την απόφαση και κάλεσε τη Μόσχα να καταργήσει οριστικά τη θανατική ποινή.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.