#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/12/2010 18:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καμία αναφορά στην .... CIA στις διαρροές της WikiLeaksΗ CIA οργάνωσε πρόσφατα μια ειδική ομάδα που θα εξετάσει τον αντίκτυπο που προκάλεσε η διαρροή χιλιάδων εμπιστευτικών διπλωματικών εγγράφων από την WikiLeaks. Η επίσημη ονομασία της ομάδας είναι WikiLeaks Task Force ή W.T.F.

Η κίνηση αυτή είναι απολύτως κατανοητή, για μια υπηρεσία που οι πρόσφατες διαρροές δεν άγγιξαν σχεδόν καθόλου. Ελάχιστα είναι τα έγγραφα ή τα αρχεία της CIA που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα της WikiLeaks, και μάλιστα προκαλεί εντύπωση πως ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες των σημάτων που διέρρευσαν, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά στις επιχειρήσεις της εν λόγω υπηρεσίας ή στους υπαλλήλους της!

Ακόμη και έτσι, η υπηρεσία διενεργεί ενδελεχή έλεγχο όλων των διαβαθμισμένων πληροφοριών που καθημερινά διανέμει μέσω διαφόρων δικτύων στους υπαλλήλους της σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τη CIA, είναι μη τυχόν και μειωθεί η δυνατότητα της να στρατολογεί πληροφοριοδότες, αφού τώρα όλο και περισσότεροι θα διστάζουν να συνεργαστούν μαζί της, εξαιτίας της αποδεδειγμένης αδυναμίας των ΗΠΑ να κρατάνε μυστικά.

Για πολλούς στην CIA, οι αποκαλύψεις της WikiLeaks δικαίωσαν τη χρόνια και πάγια πολιτική της, να μη μοιράζεται τα μυστικά της με άλλες κρατικές υπηρεσίες, μια στάση που κατά καιρούς έχει δεχτεί πολλή κριτική, και μάλιστα θεωρήθηκε ως ο βασικός παράγοντας της αδυναμίας της Αμερικής να προλάβει τις επιθέσεις της 11/9/2001.

Η CIA χαρακτηρίζει τη περισσότερη από τη διεθνή της αλληλογραφία ως απόρρητη, το ίδιο δηλαδή επίπεδο διαβάθμισης με τα περισσότερα από τα έγγραφα που διέρρευσαν. Όμως η συγκεκριμένη υπηρεσία χρησιμοποιεί δικά της συστήματα επικοινωνίας. Μόλις πριν δυο χρόνια, οι επικεφαλής της υπηρεσίας αρνήθηκαν να διαθέσουν τις διάφορες αναφορές τους στο SIPRNET, το άκρως εμπιστευτικό δίκτυο που το αμερικανικό πεντάγωνο χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μεταξύ αυτών που είχαν πρόσβαση στο SIPRNET, ήταν και ο χαμηλόβαθμος αναλυτής πληροφοριών του στρατού Bradley E. Manning, ο οποίος κατηγορείται για αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων και όπως λέγεται, χρησιμοποίησε ένα απλό φλασάκι για να υποκλέψει τα αρχεία που στη συνέχεια στάλθηκαν στη WikiLeaks.

Όμως η μυστική υπηρεσία πληροφοριών έχει κι αυτή τα δικά της ηλεκτρονικά σκάνδαλα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αποκαλύφτηκε ότι ο πρώην διευθυντής της CIA  John Deutch, κρατούσε απόρρητες πληροφορίες στον προσωπικό του υπολογιστή στη κατοικία του. Παράλληλα, όπως φημολογείται, η CIA έχει πρόβλημα στο να παρακολουθεί τα διάφορα laptops που στέλνονται σε σταθμούς της παντού στο κόσμο, καθώς και στη τήρηση του απορρήτου εκ μέρους των χιλιάδων εξωτερικών συνεργατών με τους οποίους η υπηρεσία κάνει δουλειές.

Η CIA χρησιμοποιεί αρκετά λογισμικά προγράμματα και αντίμετρα προκειμένου να μειώσει τις πιθανότητες διαρροών των αρχείων της. Υπάρχουν μάλιστα ειδικά συστήματα που ειδοποιούν τους αρμόδιους μόλις εντοπιστεί μαζικό downloading σε κάποιο από τα τερματικά της. Επί πλέον, οι περισσότεροι υπολογιστές της CIA δεν επιτρέπουν τη χρήση φορητών οδηγών ή εξωτερικών δίσκων.

Τέλος, οι ειδικοί της ασφάλειας στη CIA γκρινιάζουν εδώ και χρόνια για τη μεταφορά γραπτών αρχείων σε υπολογιστές και την αποθήκευσή τους σε ψηφιακή μορφή. ‘Όπως λένε, κάτι τέτοιο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους διαρροών. Αν οι πληροφορίες ήταν όλες σε χαρτί, κανένας δεν θα μπορούσε να μεταφέρει τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών όσο αυτού της WikiLeaks, ισχυρίζονται.

S.A.-Washington Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. παγωτατζής avatar
  παγωτατζής 22/12/2010 19:06:35

  Γιατί μόνον στην CIA είναι ΄πού δεν αναφέρεται;;;;
  ..στην ΜΙ6...εκεί πού βρήκε και καταφύγιο ;;
  Ουτε ένα ένα έγγραφο δεν διέρευσε, ό πολίτης τής αποικίας τού στεμματος.......

 2. 11888 avatar
  11888 22/12/2010 21:10:08

  Ενταξει δεν ειναι και ευκολο να διαρρευσουν τετοια εγγραφα.Λογικα θα ειναι κωδικοποιημενα και τα ατομα που θα εμπλεκονται ειναι μετρημενα στα δαχτυλα και εμπιστα.Θα ηταν ανοητο μια μυστικη υπηρεσια τετοιας σημασιας και επιρροης να μοιραζει εδω και εκει εγγραφα της.

 3. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 22/12/2010 21:23:23

  wtf, χαχαχαχα, μας δουλεύουν οι αμερικανοί..

 4. A.M. avatar
  A.M. 25/12/2010 21:18:18

  Μα ..καλά τώρα!
  ..τον εργδοτότη σου θα ξεμπροστιάσεις;

  Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!
  Εξ άλλου όποιος τα βάζει με το ευαγές ίδρυμα του Λάνγκλεϋ στα ΣΟΒΑΡΑ ή πέφτει το αεροπλάνο που ταξιδεύει ή βουλιάζει μυστηριωδώς η θαλαμηγός ή πέφτει θύμα τροχαίου ή παθαίνει «ανακοπή» ή βρίσκεται κρεμασμένος και άλλα τέτοια «ατυχήματα».
  Τα είπαμε αυτά μην επαναλαμβανόμαστε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.