#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/07/2012 09:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καλπάζει ο "Ευρωσκεπιτικισμός" στην ΕυρώπηΣε πρόσφατο δημοσίευμά του το Reuters, σχολιάζοντας τις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών για μεγαλύτερη ενοποίηση, παρομοίαζε εύστοχα την ευρωζώνη με τον «πύργο της Βαβέλ καθώς ο καθένας από τους συμμετέχοντες μιλά διαφορετική πολιτική και οικονομική γλώσσα».

Οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας στην ευρωζώνη, και κυρίως στην Ισπανία και την Ιταλία, κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη κάθε βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην καρδιά του προβλήματος, με τις δύο τελευταίες να έχουν φτάσει στα όρια της ανάγκης εξωτερικής χρηματοδότησης. Το οικονομικό αδιέξοδο σε Ρώμη και Μαδρίτη κάνει πλέον ακόμη πιο ευδιάκριτη την Ευρώπη δύο ταχυτήτων, για την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Iσως κάποιοι ήδη να φαντάζονται την Ισπανία και την Ιταλία αντίστοιχα ως «Γαλλία και Γερμανία» του Νότου.

Η Γερμανία, συνεχίζει η ανάλυση του Reuters, δεν έχει τη διάθεση να μοιραστεί το χρέος των υπόλοιπων χωρών του Νότου και επιμένει στη σκληρή λιτότητα που θα κάνει ανταγωνιστικότερες τις περιφερειακές οικονομίες. Παράλληλα δεν θα ήθελε να δει με τίποτα μια επικίνδυνη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη που θα εξανέμιζε τις αποταμιεύσεις της. Επιπλέον μια περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ θα ήταν προς όφελός της και προς όφελος των υπόλοιπων οικονομιών του Βορρά. Το ευρώ παραμένει ένα σκληρό νόμισμα αλλά επίσης είναι… πιο μαλακό από ένα πιθανό νέο γερμανικό ή φινλανδικό μάρκο.

Η Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ βλέπει το ευρώ περισσότερο ως ένα πολιτικό παρά ένα οικονομικό εργαλείο γι’ αυτό και προτάσσει την απαλλαγή των χωρών του Νότου από τη σκληρή λιτότητα. Ο κ. Ολάντ πίεσε για την απελευθέρωση κονδυλίων για την ανάπτυξη και για τη στήριξη των κρατικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (ESM). Στην πραγματικότητα, όμως, όσον αφορά τα κονδύλια για την ανάπτυξη, δεν πρόκειται για νέο χρήμα, αλλά για δεσμευμένα κεφάλαια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ για το ESM σύντομα θα αποδειχθεί ότι η αγορά ομολόγων με τα αποθεματικά του θα είναι μια τρύπα στο νερό.

Πρόκειται για μια τεχνητή διαφοροποίηση, που θα πάψει να υφίσταται αν η Γαλλία νιώσει πιο καυτή την ανάσα των αγορών.

Εκ των πραγμάτων Ισπανία και Ιταλία συγκροτούν αυτή τη στιγμή τον άλλο πόλο απέναντι στο γαλλογερμανικό άξονα, με την Ιταλία στην πρώτη γραμμή λόγω της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης. Οι δύο χώρες μπορούν να σωθούν μόνο με την προοπτική της αμοιβαιοποίησης του χρέους. Οι δύο χώρες, κυρίως η Ιταλία, επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο και να εκβιάσουν κατά κάποιο τρόπο την κυρία Μέρκελ προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που καταρρεύσουν θα πάρουν μαζί τους στην κόλαση ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στην Ιταλία ειδικότερα ο ευρωσκεπτικισμός είναι πλέον κυρίαρχη τάση. Και δυστυχώς για τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη όχι μόνο από την Αριστερά του Μπέμπε Γκρίλο, αλλά ακόμη και μέσα στις τάξεις της Δεξιάς και των βιομηχάνων.

Αυτή την εβδομάδα η Moody’s υποβάθμισε την προοπτική του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και τριών χωρών του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, της Γερμανίας της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Οπως σχολίαζε το BBC, οι Ευρωπαίοι ίσως θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στη Moody’s γιατί ίσως αυτή η κίνηση τους υποχρεώσει επιτέλους να συζητήσουν μια συνολική λύση για το πρόβλημα του χρέους.

Η Ιταλία έχει αυτή τη στιγμή χρέος 2 τρισ. και η Ισπανία 800 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν οι δύο αυτές οικονομίες «σκάσουν», θα χρειαστούν τουλάχιστον 1,25 τρισεκατομμύριο ευρώ. Το ESΜ διαθέτει μια δύναμη πυρός 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αρα λοιπόν σωστά η Moody’s θέτει τις χώρες του σκληρού πυρήνα προ των ευθυνών τους καθώς το βάρος στήριξης της Ισπανίας και της Ιταλίας θα πέσει κυρίως στις πλάτες τους.

Πέραν όμως από την ισχυρή τετράδα και τις διαφωνίες τους, το ευρωπαϊκό παζλ συμπληρώνεται από τις υπόλοιπες χώρες των οποίων οι φωνές ακούγονται αραιά και πού, ανάλογα με τις αποφάσεις των διάφορων Συνόδων, οι οποίες συντάσσονται με το ένα ή το άλλο μπλοκ και αποκαλύπτουν πόσο δίκιο τελικά είχε ο συντάκτης του Reuters για τον «Πύργο της Βαβέλ».

Από τη Σλοβακία που πρώτη έθεσε θέμα άρνησης βοήθειας προς την Ελλάδα και τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις αξιωματούχων ότι εξαντλείται η υπομονή τους, μέχρι τη σκληρή Γερμανία που πλέον δανείζει μόνο με ειδικές εγγυήσεις, η Ευρώπη σήμερα δίνει νέα σημασία στον όρο «αλληλεγγύη». Και είναι φυσικό από τη μία αφού μιλάμε για χώρες με διαφορετικά μεγέθη, διαφορετικά προβλήματα και διαφορετικές οικονομίες, αλλά και θλιβερό από την άλλη να βλέπεις τα μέλη της «ίδιας οικογένειας» να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το ένα το άλλο.

Εκτός όμως από την οικονομία, η Ευρώπη σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον καλπάζοντα ευρωσκεπτικισμό που θα εμποδίσει κάθε προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Στην Ολλανδία οι εθνικιστές του Βίλντερς κατάφεραν να μπουν στην κυβέρνηση, στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα του 7%, στη Φινλανδία οι εθνικιστές είναι τρίτη δύναμη με 19%, στην Αυστρία το εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας έχει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις 24% και στην Ιταλία μέχρι και ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η «η έξοδος από το ευρώ δεν είναι ταμπού».

Τέλος, ακόμη και στη Γερμανία έχει δημιουργηθεί αντι-ευρώ κόμμα που ωστόσο παραμένει μικρή δύναμη. Αν η Ενωμένη Ευρώπη δεν «πεθάνει» οικονομικά, θα «πεθάνει» ίσως πολιτικά; Θα το δούμε στο προσεχές διάστημα.

Κώστας Πλιάκος στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Enzo avatar
  Enzo 29/07/2012 13:39:13

  South will rise again .

 2. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 29/07/2012 14:17:07

  Ο δρόμος για την κόλαση είναι σπαρμένος με αγαθές προθέσεις. Ίσως οι προθέσεις των εμπνευστών και ιδρυτών της Ενώσεως Α&Χ => ΕΟΚ => ΕΕ, να ήσαν αγαθές, αλλά τελικά το μόρφωμα βγήκε σκάρτο. Εξελίχθηκε σε ένα αυταρχικό κυβερνείο που εδρεύει στις Βρυξέλλες, που διατάσσει και νομοθετεί για τους ευρωπαϊκούς λαούς, χωρίς αυτούς.

  Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Nigel Farage είναι ένας από τους (κατά την ταπεινή μου άποψη) ευστοχότερους και οξυδερκέστερους επικριτές της.

  • Κωνσταντίνος avatar
   Κωνσταντίνος @ Ανώνυμος 29/07/2012 17:05:47

   Συμμερίζονται πολλοί (μεταξύ αυτών και εγώ)την άποψή για τον Farage, κρίνοντας από τον αριθμό και τα λεγόμενα στα σχόλια στο YouTube όπου υπάρχει ένα κανάλι που έχει της δηλώσεις του με Ελληνικούς υπότιτλους

 3. Ψυρης avatar
  Ψυρης 29/07/2012 22:07:41

  Αυτο ειναι η πιο υπεροχη ειδηση που εχω ακουσει εδω και μηνες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.