#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/12/2012 10:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και επίσημα υποψήφιος καγκελάριος των σοσιαλδημοκρατών ο Πέερ ΣτάινμπρουκΗ «ημέρα της στέψης» ή «το σόου της στέψης», όπως αποκλήθηκε το κυριακάτικο συνέδριο των σοσιαλδημοκρατών στο Αννόβερο της Γερμανίας για τον ορισμό του υποψηφίου καγκελαρίου του κόμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, έλαβε τέλος. Με έναν «λόγο-μαραθώνιο» σχεδόν δύο ωρών, ο 65χρονος Πέερ Στάινμπρουκ έδωσε με 93,5% στο κόμμα μιαν υποψηφιότητα που προσδίδει επιτέλους «αρμονία», μετά την έως πρόσφατα λειτουργούσα αλλόκοτη «τριανδρία των επικεφαλής».

Υπό το βλέμμα των παρόντων πρώην σοσιαλδημοκρατών καγκελαρίων Χέλμουτ Σμιτ και Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Πέερ Στάϊνμπρουκ διαβεβαίωσε: «Προτείνω μια νέα ισορροπία. Η οικονομία της αγοράς πρέπει να αναλάβει ξανά δεσμεύσεις για το κοινό όφελος. Η Γερμανία χρειάζεται ξανά περισσότερο ‘Εμείς’ και λιγότερο ‘Εγώ‘».

Ο «στενά κομματικός» χαρακτήρας της ομιλίας του γέννησε σχόλια όπως «ο Στάινμπρουκ εκσοσιαλδημοκρατίστηκε»: «το χρωστάμε σ’ αυτήν την χώρα να της δώσουμε ξανά έναν σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο». Ναι μεν κατάφερε εν τέλει να «κερδίσει τις καρδιές των συντρόφων του», όμως όλοι γνωρίζουν ότι κατ’ ουσίαν και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Στάινμπρουκ οδεύει στις εκλογές του επομένου Σεπτεμβρίου ως πρόβατο επί σφαγή. Η Μέρκελ προπορεύεται σταθερά, και ακόμα στο ενδεχόμενο ενός «μεγάλου συνασπισμού» (την οποία ο Στάιμπρουκ ρητορικώς απέκλεισε: «δεν διατίθεμαι»), η Καγκελαρία μάλλον θα επιστρέψει στην Άνγκελα Μέρκελ. Έτσι, πιθανότατα ο Στάϊνμπρουκ τρέχει για να… χάσει, εξ ου και προβάλει μιαν ατζέντα-«αντίπαλον δέος» στην υφή ενός μεγάλου συνασπισμού, με έντονα «κομματικό» στοιχείο και προσπαθώντας να κερδίσει τις καρδιές των Πρασίνων για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία, αν υποθέσουμε ότι ενδέχεται να δοθεί τέτοια δυνατότητα από το αποτέλεσμα – κάτι το δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα.

 

Ο Στάινμπρουκ υποσχέθηκε στην ομιλία του μια πιο δίκαιη κοινωνία και κάλεσε για μια ενωμένη πάλη ενάντια στον κεντροδεξιό συνασπισμό της Μέρκελ, στοχεύοντας στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του SPD. «Η χρηματοπιστωτική κρίση έδειξε ότι οι ισορροπίες στη Γερμανία, στην Ευρώπη και στην κοινωνία μας έχουν ανατραπεί» δήλωσε ο Στάινμπρουκ, ο οποίος ζητά υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους και έναν ελάχιστό μισθό, κάτι στο οποίο αντιστέκονται σθεναρά οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ.
Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι ο Στάινμπρουκ αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να νικήσει τη δημοφιλή Μέρκελ και να κερδίσει την καγκελαρία που το SDP είχε τελευταία φορά επί Γκέρχαρντ Σρέντερ, την περίοδο 1998 - 2005. Αναφέρουν επίσης ότι πολύ πιθανό το SPD να συμμετέχει σε έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό» που θα συμπεριλαμβάνει και το CDU.

«Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει λόγω του αυξανόμενου αριθμού των υπο-αμειβόμενων θέσεων εργασίας και της κακής χρηματοδότησης στις πόλεις μας» ανέφερε ο Στάινμπρουκ στην 100λεπτη ομιλία του, η οποία διακόπηκε από ακτιβιστές της Greenpeace που κατάφεραν να ξεγελάσουν την ασφάλεια και να ξεδιπλώσουν ένα πανό που έγραφε: «Κερδίσατε αρκετά χρήματα;» Έπειτα, τα 600 μέλη του κόμματος αποδοκιμάστηκαν, ενώ ο  Στάινμπρουκ έδειξε έκπληκτος και δεν απάντησε. Το πανό αναφερόταν στα  1,25 εκατομμύρια ευρώ που απέκτησε από ομιλίες του τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Στάινμπρουκ πάντως έχει δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμμετέχει σε έναν «μεγάλο συνασπισμό». Δεν έχει κερδίσει ποτέ εκλογές και μια από τις μεγαλύτερες ήττες του ήταν το 2005, όταν ήταν υποψήφιος για πρωθυπουργός  της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Έχει σπαταλήσει πολύ χρόνο στο να υπερασπίζεται τον εαυτό του για τα χρήματα που κέρδισε από τις ομιλίες και είναι ιδιαίτερα αντιπαθής στις γυναίκες. Δημοσκόπηση του Νοεμβρίου από το ARD TV έδειξε ότι μόλις το 30% των Γερμανών τον βρίσκουν συμπαθή.

Την Κυριακή πάντως, ο Σρέντερ και ο άλλος πρώην καγκελάριος εν ζωή του SPD, ο Χέλμουτ Σμιτ, καθόταν στις μπροστινές θέσεις, δείχνοντας σαφώς την υποστήριξή τους στον  Στάινμπρουκ.

Α.Κ. με πληροφορίες από http://www.reuters.com/

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.