#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/05/2011 03:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καζάνι που βράζει η Ισπανία

[caption id="attachment_101773" align="alignnone" width="600" caption=""Ελλάδα, Ισπανία στον αγώνα" γράφει ένα πανώ"][/caption]

Αψηφώντας την απαγόρευση, αρκετές χιλιάδες λαού μαζεύτηκαν χθες στη πλατεία Puerta del Sol της Μαδρίτης, συμμετέχοντας στις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της ανεργίας και της πολιτικής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η αστυνομία εκλήθη προκειμένου να αποτρέψει τη συγκέντρωση του κόσμου, αλλά μέχρι στιγμής κανένας δεν αποχώρησε. Και παρά το φόβο της σύγκρουσης με την αστυνομία, τα πνεύματα ήταν και παραμένουν χαρούμενα.

Νωρίτερα, η εφορευτική επιτροπή της Μαδρίτης είχε απαγορεύσει στο επονομαζόμενο "Kίνημα 15-Μ" να πραγματοποιήσει συλλαλητήριο. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, δεν συντρέχουν κάποιοι εξαιρετικοί λόγοι για μια «έκτακτη λαϊκή συνάθροιση».Online TV Shows by Ustream

Το Kίνημα της Πραγματικής Δημοκρατίας που ηγείται των διαμαρτυριών, κάλεσε τους διαδηλωτές να κατασκηνώσουν στη κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, όπως και σε άλλες πλατείες στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, μέχρι τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Η εφορευτική επιτροπή όμως έκρινε πως οι συγκεντρώσεις αυτές είναι πιθανόν να επηρεάσουν τον προεκλογικό αγώνα, και την ελευθερία των πολιτών να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Διαμαρτυρόμενοι για την υψηλή ανεργία και την παραπαίουσα οικονομία, οι διαδηλωτές, που είναι κυρίως νεαρής ηλικίας, απαιτούν την αποχή από τη ψήφο στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της  Κυριακής.

Οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ισπανία, αποτέλεσαν τον αστάθμητο παράγοντα στις φετινές εκλογές. Ήδη τα κόμματα άρχισαν να δίνουν προσοχή στα αιτήματα των διαδηλωτών. «Μας λένε ότι πρέπει να επικοινωνούμε καλύτερα, και θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη», λέει ο δήμαρχος της Μαδρίτης Alberto Ruiz-Gallardón.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος περιφερειάρχης Tomás Gómez, δηλώνει πως δεν συμφωνεί με την απαγόρευση που επέβαλλε η εφορευτική επιτροπή: «Δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίο θα πρέπει να απαγορευτεί η έκφραση της οργής και της δυσαρέσκειας…», λέει.

Από τη πλευρά του, το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς που από την αρχή στηρίζει το κίνημα διαμαρτυρίας, κατηγορεί τα άλλα δυο μεγάλα κόμματα ότι στηρίζουν την απαγόρευση. «Απαιτούμε να μας δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την εφορευτική επιτροπή», λέει ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης της συνάθροισης, πήραν μπρος τα κοινωνικά δίκτυα όπως είναι το Twitter και το  Facebook, κινητοποιώντας τους διαδηλωτές οι οποίοι άρχισαν να καταφθάνουν στη πλατεία παρά το ότι αυτή είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έλεγχαν τις ταυτότητες των συγκεντρωμένων «σε περίπτωση που θα χρειαστεί να τους συλλάβουν», όπως ανέφεραν ανώτατοι αστυνομικοί.

 

S.A.-El Pais

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. jkr avatar
  jkr 20/05/2011 08:50:59

  Άλλη μια πορτοκαλί επανάσταση επί θύραις...μην βαυκαλιζόμαστε. Πλέον καμία μαζική κινητοποίηση δεν είναι μη ελεγχόμενη. Ποιος είναι ο στόχος της, μάλλον η αποσταθεροποίηση της ισπανικής οικονομίας κι η επιτάχυνση της εισόδου της στον μηχανισμό στήριξης, η κατάρρευση του ευρώ δηλ. και η ανάγκη για ένα παγκόσμιο νόμισμα εν τέλει.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ jkr 20/05/2011 09:48:26

   Γι' αυτό (το ενδεχόμενο), ας καθήσσουμε λοιπόν στον καναπέ μας;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Αυριανιστής 20/05/2011 10:29:33

    Όχι, αλλά εδώ ο στόχος και το μέσο αποκλίνουν. Να εξεγερθούμε, αλλά όχι για να χρησιμεύσουμε ως χρήσιμοι ηλίθιοι της Νέας Τάξης.

    Και οι Αιγύπτιοι εξεγέρθηκαν και τώρα το ΔΝΤ δηλώνει "έτοιμο να βοηθήσει την Αίγυπτο".

    Τα Ισπανόπουλα που δικαιολογημένα αντιδρούν δεν καταλαβαίνουν ότι στρώνουν το χαλί του ΔΝΤ και της αποσταθεροποίησης για τη χώρα τους.

    Δεν υπάρχει επαρκής πολιτική συνείδηση ως προς το πού πρέπει να κατευθυνθούν οι αντιδράσεις. Ποιο στόχο πρέπει να έχουν. Μια χειροβομβίδα, αν την πετάξεις προς τη σωστή κατεύθυνση, θα βοηθήσει τη μάχη. Αν την πετάξεις προς τη λάθος κατεύθυνση, θα βλάψει. Η Νέα Τάξη παίρνει την ήδη οπλισμένη χειροβομβίδα (την αγανάκτηση) και την πετάει εκεί που τη βολεύει αυτή. Όχι εκεί που βολεύει τον αγανακτισμένο!

    Όμως κατά βάθος τη χειροβομβίδα την έχει οπλίσει η ίδια η Νέα Τάξη! Οι περικοπές και λοιπά, στα οποία αντιδρούν τώρα οι Ισπανοί, έχουν επιβληθεί από την ίδια τη Νέα Τάξη. Τι έχει γίνει λοιπόν; Στρώνουν το χαλί της αγανάκτησης εμφανίζοντας αυτά τα μέτρα ως δήθεν "αναγκαία" για να "βγει η Ισπανία από τη δημοσιονομική κρίση", αγανακτεί ο κόσμος, πλήττει την κυβέρνηση που αντιστέκεται στην επέλαση της Νέας Τάξης (όπως καλή ώρα σε εμάς ο Καραμανλής) και όταν βρουν ευκαιρία τους αρπάζουν και τους χώνουν σε κάποιο "Μνημόνιο" (όπως π.χ. στην Πορτογαλία, παρότι αρχικά και τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν αντίθετα).

    Πρέπει να υπάρξει αντινεοταξική αυτοσυνειδησία, με την έννοια του να προσδιοριστεί ο εχθρός και να προσδιοριστεί ο στόχος της λαϊκής αντίδρασης. Να μην σκάβουμε το λάκκο μας μόνοι μας, όπως π.χ. έγινε εδώ το "Δεκέμβρη".

 2. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 20/05/2011 08:55:23

  O τελευταίος χρόνος σφραγίστηκε από την σκοτεινή περιπέτεια του μνημονίου που έφερε στην κυριολεξία τα πάνω κάτω στην ζωή όλων μας, τα πράγματα άλλαξαν πολύ και ξαφνικά προς το χειρότερο.
  Παρόλα αυτά η ελληνική κοινωνία, αν και πιεσμένη από την διαρκή φτώχεια στέκεται, αμέριμνη και αγναντεύει τους «διεθνείς και ντόπιους κερδοσκόπους » να εξαγοράζουν το μέλλον της.
  Ίσως όμως εν μέρη έχει κάποιο δίκιο που δεν διαμαρτύρεται όσο θα έπρεπε, αυτή την φόρα οι «κατακτητές» δεν ήρθαν με μεγάλα ντουφέκια, πιστόλια και σπαθιά που θα φόβιζαν το λαό, φορούν κουστούμια και έχουν εδώ συμμάχους που για χρόνια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά πράγματα της χώρας μας, μάλιστα δημόσια λένε ότι θα σώσουν την πατρίδα μας.
  Όπως ήταν φυσικό, η παρουσία κάποιου που θέλει να σε σώσει προκαλεί μεγάλη περιέργεια και θαυμασμό που ενθουσιάζει -παραμυθιάζει τον λαό, σε αυτήν την εξέλιξη συμβάλει και η αλλοίωση της πραγματικότητας μέσα από τα καθεστωτικά μέσα προπαγάνδας.
  Η τακτική τους είναι μεθοδική και οργανωμένη, αφού προηγηθούν μασκαρέματα προβοκάτσιες και γανώματα ανακοινώνουν ότι θα μειωθούν οι μισθοί κι’ αυτοί χαμογελάνε, προαναγγέλλουν 150.000 απολύσεις, τα ίδια.
  Αν όλα αυτά και αλλά αποτελούν πρόκληση για τους πολίτες η κυνική και χωρίς ίχνος ευαισθησίας επιχειρηματολογία τους ενδιαφέρει το ακροατήριο επειδή όσα λένε καθοδηγούν την πορεία των γεγονότων που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε καθημερινά. Σε αυτό το στημένο σκηνικό οι όποιες υποσχέσεις για καλύτερες μέρες αποδεικνύονται πάντα σαθρές υποσχέσεις που εύκολα σκορπάνε στον πρώτο άνεμο.
  Την ίδια στιγμή, δεν θα αποτελούσε μάλιστα υπερβολή να πούμε ότι πολλοί τους βλέπουν ακόμη με εμπιστοσύνη, αν και στην ουσία η αμφισβητούμενης αξίας πολιτική λειτουργία τους είναι ένας ωμός εκβιασμός με πολιτικό περίβλημα που διαταράσσει την ενότητα σκέψης και συμπεριφοράς σε σχέση με την πραγματικότητα. Από τηνάλλη, όμως, πλευρά, η ροή των γεγονότων και η περιρέουσα ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την κοινωνική ανασφάλεια που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα εξηγεί και αναδεικνύει σε ένα μεγάλο βαθμό και τους λόγους που για 400 ολόκληρα χρόνια μείναμε σκλαβωμένοι στους Τούρκους.
  Για να εξεγερθείς, πρέπει να πιστέψεις στην εξέγερση, μόνο έτσι θα μπορέσει κάποιος να καταλάβει την έννοια της ελευθερίας και το δικαίωμα του να ζει ελεύθερος.
  Για όλους μας όμως έρχεται κάποτε η στιγμή που οι πράξεις και τα λόγια μας αν και μικρά συμβάντα προετοιμάζουν μεγάλα γεγονότα. Η αρχή αυτή είναι γνωστή και την συναντάμε σχετικά συχνά που σχεδόν ξεφεύγει από την προσοχή μας.
  Υπο την έννοια λοιπόν ότι όλοι εμείς θα κληθούμε αργά ή γρήγορα να πάρουμε κάποια απόφαση το δίλημμα που τίθεται δεν είναι μόνο η επιλογή του δρόμου που πρέπει να πάρει η οικονομία. Από δω και πέρα ο ελληνικός λαός ή θα παλέψει για την απελευθέρωση του ή θα υποταχθεί στην μοίρα της απόλυτης υποδούλωσης.

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 20/05/2011 09:56:01

  Επιτρέψτε μου να ανεβάσω πάλι το προχθεσινό σχόλιο μου, όταν δημοσιεύθηκε η είδηση στο site.

  "Πάντα, οι όποιοι υποκινητές, και όσοι θέλουν να “καπελλώνουν” εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως κλασσικά η “Αριστερά”, βρίσκουν βάση σε ένα υπαρκτό ζήτημα.
  Δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, ανεργία, ανέχεια, απελπισία.
  Κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει κανέναν να διαδηλώσει.

  Στις σημερινές χορτασμένες, νέες γενιές του Δυτικού κόσμου, εκδηλώσεις σαν της Μαδρίτης έχουν και λίγο από χαβαλέ, τεχνολογική “μαγκιά” με τη χρήση των τουιτεροφεησμπουκίων, light εξεγερτικό πνεύμα κλπ.
  Δεν υπάρχει η απόγνωση του Τυνήσιου που όντως βίωνε την απελπισία και αυτοπυρπολήθηκε.

  Υπάρχει ωστόσο κάτι άλλο επώδυνο :η σύγκριση. Σίγουρα θα ζήσουν χειρότερα από τους πατεράδες τους.
  Και αυτό τους “πνίγει”, γιατί από τα χαμηλά στα ψηλά συνηθίζεις, από τα ψηλά στα χαμηλά όχι.

  Αλλά αν οι σημερινοί νέοι δεν διαδηλώνουν ακόμα “με το μαχαίρι στα δόντια”, αρκετά ευγενικοί ακόμα μετά από δύο 10ετιες ευζωίας, δεν μπορεί να αποκλείεται ραγδαία αλλαγή στάσης.

  Η κρίση είναι συστημική. Και όσο τα αρπακτικά, που συσσώρευσαν τα τελευταία 30 χρόνια απίθανες ποσότητες πλούτου, δεν σκέφτονται μια έστω μικρή ανακατανομή πόρων οι πλατείες Ταχρίρ θα πολλαπλασιάζονται.
  Και λόγω “μόδας”.
  Soon to a theater by you, όπως προαναγγέλονταν οι ταινίες.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Προφήτης 20/05/2011 10:15:49

   Κάπως έτσι πάει. Οι Ισλανδοί τα καταφέραν καλύτερα χωρίς σόου.

   • abyssus avatar
    abyssus @ ΝΙΚΟΛΑΣ 20/05/2011 18:34:13

    Οι Ισλανδοί είναι λιγότεροι. Λόγω κλίμακας μπορούν να αποκτούν συνειδητότητα και έλεγχο γρηγορότερα. Οι μεγάλες κοινωνίες/χώρες λειτουργούν διαφορετικά.

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ abyssus 20/05/2011 19:03:47

     Δε λέω όχι. Αλλά υπάρχει κάτι κακό στις μεγάλες κοινωνίες. Μετράει το σόου, και μπορεί να αποπροσανατολίσει.

 4. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 20/05/2011 10:16:36

  Περιμένω αφιέρωμα στην αντίσταση της Κρήτης τον Β΄ΠΠ, μέρα που είναι..

 5. Dee Jay Stelios avatar
  Dee Jay Stelios 20/05/2011 16:51:59

  Toυλάχιστον εκεί όπως και στις άλλες χώρες η νεολαία δείχνει να αντιδράει,αντε και στα δικά μας........

 6. laktas avatar
  laktas 20/05/2011 19:07:07

  Edo zontana to kentro tis pagosmias eksegersis
  http://www.ustream.tv/channel/motionlook

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.