#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/01/2014 12:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κίνα: Ο κομμουνισμός offshoreΗ ελίτ της Κίνας αποθηκεύει τα πλούτη της σε offshore της Καραϊβικής. Συγγενείς των πολιτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένων του σημερινού προέδρου της Κίνας και πρώην πρωθυπουργού, περιλαμβάνονται στα ντοκουμέντα που διέρρευσαν από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης τον κεντρικό ρόλο των μεγάλων δυτικών τραπεζών και εταιρειών ορκωτών λογιστών, όπως η PricewaterhouseCoopers, η Credit Suisse και η UBS στην υπεράκτια κόσμο, που ενεργούν ως μεσάζοντες στην ίδρυση εταιρειών. Το γραφείο της Credit Suisse στο Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, ίδρυσε την εταιρεία Trend Gold Consultants στις Παρθένους Νήσους για λογαριασμό του Γουέν Γιουνσόνγκ, γιου του Γουεν Τζιαμπάο, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του πατέρα του, ενώ η PwC και η UBS διενεργούσαν παρόμοιες υπηρεσίες για εκατοντάδες άλλους πλούσιους Κινέζους ιδιώτες.

Η αποκάλυψη των μυστικών οικονομικών δομών της Κίνας είναι η τελευταία αποκάλυψη του «Offshore Secrets», μιας διετούς προσπάθειας από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία συγκέντρωσε περισσότερες από 200 gigabytes οικονομικών δεδομένων που διέρρευσαν από δύο εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και παρουσίασε τις πληροφορίες στον Guardian και σε άλλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα.

Συνολικά, τα δεδομένα της ICIJ αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι από 21.000 πελάτες από την ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έχουν κάνει χρήση των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων στην Καραϊβική. Καθώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τα χρηματοοικονομικά τους, οι πολίτες της χώρας και στο εξωτερικό έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι σχετικά με τη χρήση των υπεράκτιων δομών από τις ελίτ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσό που έχει φύγει από την Κίνα από το 2000 εκτιμάται μεταξύ 1 τρις και 4 τρις δολαρίων.
Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας οδηγεί σε ένα βαθμό εσωτερικής έντασης στο εσωτερικό της χώρας, καθώς τα έσοδα από την πρωτόγνωρη ευημερία της δεν είναι μοιρασμένα: οι 100 πλουσιότεροι άνθρωποι της χώρας έχουν συλλογικά πάνω από 300 δις δολάρια, ενώ εκτιμάται ότι 300 εκατ. άνθρωποι στη χώρα εξακολουθούν να ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.

Τα εμπιστευτικά στοιχεία της ICIJ αφορούν την ενσωμάτωση και την κυριότητα των υπεράκτιων εταιρειών, η οποία είναι νόμιμη, και δίνουν λίγες ή και καθόλου πληροφορίες σχετικά με το ποιες δραστηριότητες χρησιμοποίησαν οι επιχειρήσεις μετά την ίδρυσή τους. Οι υπεράκτιες εταιρείες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τις νόμιμες κινεζικές επιχειρήσεις, ιδίως όταν δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, λόγω των περιορισμών από τη νομοθεσία της χώρας.

Ο κουνιάδος του σημερινού προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, καθώς και ο γαμπρός, η κόρη και ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο, εμπλέκονται μεταξύ άλλων στις υποθέσεις όσων φαίνονται να χρησιμοποιούν υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Αναφέρονται επίσης το όνομα της κόρης του πρώην πρωθυπουργού Λι Πενγκ, καθώς και ένας συγγενής δεύτερου βαθμού του τέως προέδρου Χου Ζιντάο, αλλά και πoλλά μέλη του Κοινοβουλίου και  αρκετοί από τους πλουσιότερους Κινέζους.

theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΡΗΓΟΡΗΣ avatar
  ΓΡΗΓΟΡΗΣ 22/01/2014 13:02:55

  Kι εμείς νομίζαμε οτι ο Τσακαλώτος ήταν προδότης των σοσιαλιστικών ιδανικών...

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 22/01/2014 13:42:27

  Αληθεύει ότι στον Σύριζα έχει ακόμη "μαοϊκούς"; Ή και σοβαρούς του επιτελείου που αναφέρουν ακόμη - στα σοβαρά οι αθεόφοβοι ! - τον No1 κατασκευαστή golden boys 'nd girls της εποχής μας Μάο;
  Αλλά τι περιμένεις; Υπάρχουν εύστροφοι νεοδημοκράτες "επικοινωνιακοί" για να αξιοποιήσουν τέτοια λαυράκια; Αυτοί, προτιμούν να στοχοποιούν τον "παπά - καρνάβαλο" απο την Καστοριά - και τραβάνε τον "παπά" της τράπουλας στα τρέχοντα γκάλοπ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.