#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/11/2013 10:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κίνα: Μυστική συνάντηση του Κομμουνιστικού Κόμματος με ελπίδες για μεταρρύθμισηΜια τετραήμερη μυστική συνάντηση ξεκίνησαν οι Κινέζοι ηγέτες το Σάββατο για να ορίσουν  μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για την επόμενη δεκαετία, καθώς προσπαθούν να πιέσουν για περισσότερη βιώσιμη ανάπτυξη μετά από τρεις δεκαετίες ιλιγγιώδους επέκτασης.
Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν και πολλές προσδοκίες για μεγάλες αλλαγές, καθώς όπως λένε η σταθερότητα παραμένει το βασικό στήριγμα της ηγεσίας.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ πρέπει να απελευθερώσουν νέες κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χάνει την ισχύ της, επιβαρυμένη από τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, τους σωρούς του χρέους και την εκτίναξη των τιμών των κατοικιών. Η συνάντηση - που πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε ένα ξενοδοχείο της σοβιετικής εποχής στο δυτικό Πεκίνο - θα δείξει πόσο δεσμευμένη είναι η νέα ηγεσία στη μεταρρύθμιση, μετά την επίσημη ανάληψη της εξουσίας το Μάρτιο.
Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση της 205μελούς Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Ελάχιστη ή και καμία είδηση δεν ​​θα κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αλλά το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua παρουσιάζει παραδοσιακά μια ανακοίνωση την τελευταία ημέρα. Το Xinhua επιβεβαίωσε σε μια αγγλόφωνη ανακοίνωση ότι η συνάντηση είχε αρχίσει, με την πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη μια συζήτηση για ένα σχέδιο σχετικά με την εμβάθυνση της μεταρρύθμισης, «η οποία συγκεντρώνει την σοφία του συνόλου του Κόμματος και από όλες τις πλευρές». Όπως πρόσθεσε: «Η διεξοδικά εμβάθυνση της μεταρρύθμισης σημαίνει ότι η μεταρρύθμιση θα είναι πιο συστηματική, ολοκληρωμένη και συντονισμένη». Δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση.
Μερικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι κορυφαίοι πολιτικοί θα μπορούσαν να λάβουν τολμηρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα περιχαρακωμένα κατεστημένα συμφέροντα, όπως τα κρατικά μονοπώλια. Το Development Research Centre, ένα think -tank για το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, τον περασμένο μήνα έθεσε στην Ολομέλεια οκτώ βασικούς τομείς για τη μεταρρύθμιση– τη χρηματοδότηση, τη φορολογία, τη γη, τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους , την κοινωνική πρόνοια, την καινοτομία, τις ξένες επενδύσεις και τη διακυβέρνηση. «Αυτά είναι μόνο προτάσεις. Υπάρχει ακόμη ισχυρή αντιπολίτευση» για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε μια πηγή που έχει πρόσβαση στην ηγεσία.

Ισχυρές ομάδες συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων αριστερών ή συντηρητικών, τοπικών κυβερνήσεων, κρατικών επιχειρήσεων και κρατικών τραπεζών, αντιτίθενται σε μερικές από τις μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση των επιτοκίων, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία ιδιωτικών τραπεζών και θα μετατρέψουν την Σαγκάη σε μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών. Ωστόσο, το κόμμα θα παρουσιάσει μια ομοφωνία όταν το Xinhua δημοσιοποιήσει το ανακοινωθέν στο τέλος της Ολομέλειας την Τρίτη, υποσχόμενο μεταρρυθμίσεις, χωρίς όμως να παρέχει πάρα πολλές λεπτομέρειες.

Το ταμπλόιντ Global Times της People's Daily, προειδοποίησε σε ένα κύριο άρθρο το Σάββατο ότι οι ηγέτες της χώρας είναι απίθανο να ανταποκριθούν στις τεράστιες προσδοκίες. «Δεν μπορούν να είναι τόσο φιλόδοξοι όσο αναμένουν ορισμένα τμήματα του λαού. Η πιο φιλόδοξη κυβέρνηση, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, θα εξακολουθούσε να θεωρείται συντηρητική αν ερχόταν αντιμέτωπη με αυτές τις προσδοκίες» έγραψε. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αφήσει τις δυνάμεις της αγοράς να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό της τιμής του κεφαλαίου, της ενέργειας και της γης και στη μείωση της γραφειοκρατίας. Αυτό δείχνει ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές μπορεί να είναι νέα μέτρα για την απελευθέρωση των επιτοκίων και φορολογικές αλλαγές που θα αφήσουν τις τοπικές κυβερνήσεις να διαχειριστούν το χρέος τους καλύτερα και να ξεφύγουν από την εξάρτηση από τις πωλήσεις γης για τα έσοδα.

«Γεράκια» και «περιστέρια»
Σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η συζήτηση ανάμεσα σε «γεράκια» και «περιστέρια», ο Σι  δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η δεύτερη 30ετία του κομμουνιστικού καθεστώτος, όταν οι μεταρρυθμίσεις μετέτρεψαν την Κίνα σε μια οικονομική δύναμη, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να «εξουδετερώσουν» τα πρώτα 30 χρόνια υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ, όταν επικρατούσε το χάος, η φτώχεια και η πείνα.

Οι συντηρητικοί κατηγορούν την πολιτική μεταρρυθμίσεων της Κίνας κατά τη διάρκεια της δεύτερης 30ετίας για το τεράστιο χάσμα πλούτου και άλλα προβλήματα. Οι φιλελεύθεροι βρίζουν τον Μάο όχι μόνο για το χάος της Πολιτιστικής Επανάστασης την περίοδο 1966-1976 , αλλά και για τα εκατομμύρια που έχασαν τη ζωή τους σε έναν τεχνητό λιμό στα χρόνια μετά το 1958 και το Μεγάλο Άλμα προς τα εμπρός. Την παραμονή της Ολομέλειας , το ιστορικό γραφείο έρευνας του κόμματος δημοσίευσε ολοσέλιδο άρθρο στην People's Daily, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση για την «άρνηση» των δύο περιόδων, ένα σημάδι ότι η συζήτηση εξακολουθεί να σιγοβράζει.
Στα προβλήματα του Σι προστίθεται και το πολιτικό κόστος από την πτώση του Μπο Σιλάι, του πρώην υποψήφιου για μια θέση στην κορυφή της εξουσίας, που ακόμα στοιχειώνει το κόμμα. Ο Μπο, το ντροπιασμένο αφεντικό του κόμματος στη νοτιοδυτική πόλη Τσονκίνγκ, καταδικάστηκε σε ισόβια τον Σεπτέμβριο με την κατηγορία της δωροδοκίας, της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας, αλλά εξακολουθεί να έχει πολλούς υποστηρικτές και συμπαθούντες με τις φιλο-μαοϊκές πολιτικές του.
Ένα έγγραφο του κόμματος που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα ζήτησε από τα στελέχη να κάνουν αυτό που πρέπει και να μάθουν από τα λάθη του Μπο. Τους είπαν να συμμορφωθούν με την απόφαση του κόμματος για να απελάσουν και να διώξουν τον Μπο.
Υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες του κόμματος, οι υποστηρικτές του Μπο έχουν δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό κόμμα, σε μια άμεση πρόκληση για την de facto απαγόρευση νέων πολιτικών ομάδων.
Κοινωνικές μεταρρυθμίσεις
Η συνάντηση μπορεί επίσης να αποφασίσει να χαλαρώσει το σύστημα καταγραφής των νοικοκυριών, η οποία εμποδίζει τους διακινούμενους εργαζομένους και τις οικογένειές τους από την πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια και την κοινωνική εκπαίδευση πέρα από τα χωριά τους. Το σύστημα θεωρείται ως ένα εμπόδιο για την προσέλκυση περισσότερων ατόμων σε αστικές περιοχές, μια κοινωνική τάση που η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει στην προσπάθειά της να τονώσει την εγχώρια κατανάλωση. Οι ηγέτες μπορεί επίσης να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις της γης για να επιτρέπουν στους αγρότες να πουλήσουν τη γη τους, όταν φύγουν από τα χωριά τους. Επί του παρόντος, δεν μπορούν να πουλήσουν τη γη ελεύθερα και πολλοί δεν αφήνουν τα αγροκτήματά τους από φόβο ότι οι τοπικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να τους την αρπάξουν.

Ενώ ορισμένα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, όπως η διαφθορά και η ρύπανση, μια δυτικού τύπου πολιτική μεταρρύθμιση σίγουρα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Ιστορικά, αυτές οι συναντήσει στην Κίνα λειτουργούν ως εφαλτήριο για τις βασικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο πρώην ηγέτης Ντενγκ Σιαοπίνγκ
ξεκίνησε μεταρρυθμίσεις για να ανοίξει την οικονομία προς τον έξω κόσμο στην τρίτη Ολομέλεια το 1978. Ακολούθησε μια άλλη Ολομέλεια το 1993, που ενέκρινε τη «σοσιαλιστική» οικονομία της αγοράς, ανοίγοντας το δρόμο για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ζου Ρονγκζι, που οδήγησαν στην είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αλλά η τρίτη Ολομέλεια το 2003, υπό τον Χου Ζιντάο και τον Γουέν Τζιαμπάο, απέτυχε να αποφέρει βασικές μεταρρυθμίσεις. Το 2008, παρουσίασαν ένα πακέτο κινήτρων ύψους 4 τρις γιουάν (656 δις δολάρια), το οποίο τροφοδότησε μια φρενίτιδα ιδιοκτησίας και επιβάρυνε τις τοπικές κυβερνήσεις με χρέος πάνω από 10 τρις γιουάν.

http://www.reuters.com/article/2013/11/09/china-reform-idUSL3N0IU04H20131109

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.