Κένυα: Πόλεμος των φύλων για την πολυγαμία
22/03/2014 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κένυα: Πόλεμος των φύλων για την πολυγαμία

Ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στους άνδρες να παντρεύονται περισσότερες από μία γυναίκες και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση της …πρώτης κυρίας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Κένυα

Ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στους άνδρες να παντρεύονται περισσότερες από μία γυναίκες και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση της …πρώτης κυρίας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Κένυα. Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε το νομοσχέδιο, το οποίο για να ισχύσει πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είχε αρχικά δώσει στη σύζυγο το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην επιλογή του συζύγου, αλλά τα αρσενικά μέλη του κοινοβουλίου κατάφεραν να ξεπεράσου και αυτή τη λεπτομέρεια. «Όταν παντρεύεσαι μια γυναίκα από την Αφρική, πρέπει να γνωρίζει ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη και τρίτη… αυτή είναι η Αφρική» είπε ο βουλευτής Junet Mohammed.

Όπως και σε πολλά μέρη της Αφρικής, η πολυγαμία είναι κοινή μεταξύ των παραδοσιακών οικισμών της Κένυας, καθώς και μεταξύ της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του πληθυσμού. «Κάθε φορά που ένας άντρας πηγαίνει στο σπίτι μια γυναίκα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι μια δεύτερη ή τρίτη σύζυγος» δήλωσε ο Samuel Chepkong'a, πρόεδρος της επιτροπής δικαιοσύνης και νομικών υποθέσεων, στην εφημερίδα Daily Nation. «Σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο, οι γυναίκες ή οι σύζυγοι που έχεις παντρευτεί δεν χρειάζεται να το ξέρουν όταν πας σπίτι με μια δεύτερη ή τρίτη σύζυγο. Οποιαδήποτε κυρία φέρνεις στο σπίτι είναι γυναίκα σου».
Όπως είναι φυσικό, το νομοσχέδιο εξαγρίωσε τις γυναίκες βουλευτές. «Γνωρίζουμε ότι οι άνδρες φοβούνται τη γυναικεία γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε» είπε η βουλευτής Soipan Tuya. «Αλλά τελικά, αν είστε πράγματι εσείς ο άνδρας στο σπίτι και επιλέγετε να φέρετε σ' αυτό κάποιο άλλο, ή δύο ή και τρία άλλα πρόσωπα, πιστεύω πως οφείλετε να έχετε το θάρρος να παραδεχθείτε πως η γυναίκα σας και η οικογένειά σας έχουν το δικαίωμα να το γνωρίζουν».

Στο κενό της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης έπεσαν και οι προτάσεις για τη διασφάλιση της ίσης ιδιοκτησίας και των κληρονομικών δικαιωμάτων. Στην Κένυα, μια γυναίκα δικαιούται το 30% των περιουσιακών στοιχείων του συζύγου της μετά το θάνατό του ή διαζύγιο. Επίσης, μια γυναίκα θα πρέπει να αποδείξει τη συμβολή της στην απόκτηση της κοινής περιουσίας.

http://www.theguardian.com/world/2014/mar/21/kenya-parliament-passes-bill-allowing-polygamy

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 22/03/2014 11:47:16

  Η πολυγαμία είναι ένα έθιμο που έλκει την καταγωγή του από παλαιότερες κοινωνίες της Μ. ανατολής, στις οποίες ο ανδρικός πληθυσμός ήταν κυριολεκτικά αποδεκατισμένος από από τις κακουχίες της ζωής και τις συνεχείς αψιμαχίες μεταξύ φυλών και φατριών. Υπήρχαν δηλαδή πολύ περισσότερες γυναίκες απότι άνδρες. Αντίθετα, στις σημερινές κοινωνίες, στις αναπαραγωγικές ηλικίες, υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνδρες (αφού για κάποιο μυστήριο λόγο γεννιούνται περισσότεροι), τάση που αντισρέφεται στην τρίτη ηλικία (και για αυτό στον γενικό πληθυσμό οι γυναίκες ισοφαρίζουν τους άντρες, ειδικά στις γηρασμένες δυτικές κοινωνίες). Η απορία μου είναι απλή δηλαδή: και να θέλουν να παντρευτούν πολλές γυναίκες οι ταλαίπωροι κενυάτες, που κέρατο θα τις βρουν; Αν το 1/3 των κενυατών παντρευτούν 3 γυναίκες, τα υπόλοιπα 2/3 από δαύτους δεν θα πρέπει να παντρευτούν καθόλου μιας και η εισαγωγή γυναικών από το εξωτερικό στην κένυα μάλλον πρέπει να αποκλειστεί.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Άπαντα Επιστάμενος 22/03/2014 12:35:21

   H μόνη λύση είναι να τις μοιράζονται.

   • ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ @ Κυθήριος 22/03/2014 14:21:11

    χαχαχαχαχα....ρε τρελέ, την έδωσες κατευθείαν την λύση!! swinging κανονικά ε.?? (έτσι δεν λέγεται.??)

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ 22/03/2014 17:49:44

     Πονοκέφαλος λέγεται...

     • ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ avatar
      ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ @ Κυθήριος 23/03/2014 02:12:45

      Εννοούσα, swinging πρέπει να λέγεται αυτό που τις μοιράζονται.... Έτσι έχω ακούσει..

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ 24/03/2014 11:28:41

      Δέν το ήξερα.

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 22/03/2014 12:39:42

  Εδώ έχεις μία γυναίκα και μία πεθερά και δέν μπορείς να αντέξεις τη μουρμούρα και την ξινισμένη μούρη,αυτοί οι κακόμοιροι πώς στο καλό θά αντέξουν περισσότερες; Σε αυτό νομίζω πρέπει να εστιαστεί και να μελετήσει η επιστημονική έρευνα και να αποφανθεί νομοθετικά το κατά τα άλλα προχώ Κενυατικό Κοινοβούλιο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.