Κάμερον – Ολλάντ: αναβάθμιση  της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας παρά τις «τριβές» για ΕΕ
03/02/2014 19:18
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κάμερον – Ολλάντ: αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας παρά τις «τριβές» για ΕΕ

Μπορεί από τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Βρετανό πρωθυπουργό να έκανε το γύρο του κόσμου η, τουλάχιστον, γελοία φωτογραφία –πρωτοσέλιδο του Ολλάντ να τρέχει να καλυφθεί από τη βροχή καθώς και η προκλητική ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου για την προσωπική του ζωή (για το αν θεωρεί ότι γελοιοποιεί τη Γαλλία ή όχι), όμως, ως συνήθως, το «ζουμί» βρίσκεται πίσω από όσα δείχνουν τα ΜΜΕ.

Στις συζητήσεις τους επί τάπητος τέθηκαν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: η διακηρυγμένη πρόθεση του Ντέιβιντ Κάμερον να διενεργηθεί δημοψήφισμα για τη σχέση Βρετανίας - ΕΕ και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής ιστορικής συμφωνίας που οι δύο χώρες υπέγραψαν το Νοέμβριο του 2010.

Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, ο Ολλάντ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, αν και δήλωσε ότι Γαλλία και Βρετανία συμφωνούν ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερη ως προς την ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της προστασίας των πληθυσμών που την απαρτίζουν, ξεκαθάρισε ότι για τη Γαλλία «δεν είναι προτεραιότητα προς το παρόν τουλάχιστον η αναθεώρηση» των ευρωπαϊκών συνθηκών, για την οποία πιέζει ο Κάμερον.

Αυτό δεν σημαίνει, όπως είπε, ούτε ότι το Παρίσι δεν θεωρεί ότι θα πρέπει η ευρωζώνη να βελτιώσει το συντονισμό και την πορεία ολοκλήρωσής της, ούτε ότι ο βρετανικός λαός δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει για τη σχέση του με την ΕΕ. «Εμείς θέλουμε την Βρετανία εντός ΕΕ αλλά δεν μπορούν οι βρετανικές απόψεις να επιβληθούν στην ΕΕ» κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος. Η στάση του κρίθηκε ως αναμενόμενη δεδομένου ότι το 2017, οπότε ο Κάμερον «τοποθετεί» το δημοψήφισμα, είναι χρονιά προεδρικών εκλογών για τη Γαλλία και ο Ολλάντ δεν θέλει επιπλέον πονοκέφαλο από τους δικούς του ευρωσκεπτικιστές (προς το παρόν εκφράζονται κυρίως δια του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν, αλλά ήδη το θέμα συζητιέται και στους κόλπους του Αριστερού Μετώπου του Ζαν Λυκ Μελανσόν όπου τίθεται ζήτημα ευρώ).

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, από την πλευρά του, δεν μπορεί να υπαναχωρήσει, δεδομένης της αυξανόμενης πίεσης που δέχεται από τους ευρωσκεπτικιστές και εντός του κόμματος των Συντηρητικών. Αν και η απόρριψη από τη Βουλή των Λόρδων, κυρίως με ψήφους των Εργατικών και των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, νομοσχεδίου που θα δέσμευε την επόμενη κυβέρνηση να διεξάγει το δημοψήφισμα (και μάλιστα την ημέρα της άφιξης Ολλάντ) του έδωσε μια χρονική «ανάσα», ο Κάμερον, αν θέλει να έχει εκλογικές πιθανότητες, δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις διακηρύξεις του περί «αναγκαιότητας μιας ΕΕ πιο ευέλικτης, πιο ανταγωνιστικής που θα διασφαλίζει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα στις χώρες – μέλη της». Πόσο μάλλον που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα 44% των Βρετανών να επιθυμούν έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Έτσι επανέλαβε ότι θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα το 2017 εφόσον το κόμμα του επανεκλεγεί στη διακυβέρνηση της χώρας στις εκλογές του 2015 και ότι θα προτιμούσε το δημοψήφισμα να αφορά μια «μεταρρυθμισμένη ΕΕ».

Οι διαφωνίες αυτές, πάντως, δεν εμπόδισαν τους Κάμερον και Ολλάντ να προχωρήσουν σε σημαντική σύσφιγξη της ενεργειακής και κυρίως στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Εξέφρασαν την κοινή άποψη ότι «η ευημερία των χωρών τους συνδέεται με την ενεργή συνεργασία τους σε παγκόσμιο επίπεδο» και ο Κάμερον επαίνεσε τον Ολλάντ για τις επεμβάσεις σε Μάλι και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Μεταξύ άλλων, συμφώνησαν σε κοινό δίχρονο πρόγραμμα αξίας 120 εκατομμυρίων λιρών για κατασκευή μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροσκάφους, σε κοινό πρόγραμμα αξίας 10 εκατομμυρίων λιρών για κατασκευή μη επανδρωμένου ναρκαλιευτικού σκάφους, σε κοινή αγορά πυραύλων κατά πλοίων αξίας 500 εκατομμυρίων λιρών και στην προώθηση της δημιουργίας κοινού εκστρατευτικού σώματος για ταχείες επεμβάσεις όπου γης μέχρι το 2016. Επιπλέον, η Βρετανία δεσμεύτηκε για παροχή επιμελητειακής υποστήριξης στο γαλλικό στρατό στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σε δοκιμή των γαλλικών τεθωρακισμένων VBCI με προοπτική αγοράς, στην κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού από τη γαλλική EDF στο Χίνκλεϊ Πόιντ στο Σόμμερσετ. Εννοείται ότι συνεχίζονται οι ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πλέον έχουν φτάσει στο επίπεδο οι πιλότοι της μίας χώρας να χειρίζονται τα αεροσκάφη της άλλης.

Αν και οι Κάμερον και Ολλάντ επανέλαβαν την «πίστη τους», ως προς το στρατιωτικό αμυντικό τομέα, σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, έντονη είναι η αίσθηση ότι η αμυντική τους συνεργασία αποτελεί θεμέλιο λίθο σταδιακής απόκτησης ικανότητας ξεχωριστής αντίδρασης. Ενώ τα σενάρια περί σταδιακής «απόσυρσης» των ΗΠΑ από το ρόλο του παγκόσμιου κυρίαρχου, ιδιαίτερα στον τομέα των επεμβάσεων, διαδέχονται το ένα το άλλο, φαίνεται ότι οι, πάλαι ποτέ, πιο πικρόχολοι ανταγωνιστές της Ευρώπης στο στρατιωτικό επίπεδο, προσπαθούν να αναδειχθούν σε μια, από κοινού, αξιόπιστη δύναμη με δυνατότητα παγκόσμιας παρέμβασης διεκδικώντας περισσότερο «χώρο και λόγο» στη διεθνή σκακιέρα. Και ο σχεδιασμός αυτός, όπως διέρρεαν βρετανικές και γαλλικές στρατιωτικές πηγές, είναι πολύ πιο σημαντικός από τις «τριβές» για την ΕΕ στην παρούσα φάση.

Μάρκο Πόλο

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.