#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2013 18:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιταλοί πολιτικοί: «οι κληρονόμοι του Πινόκιο»Μπορεί τα ψέματα των ιταλών πολιτικών να μην φαίνονται τόσο άμεσα όσο του Πινόκιο, αλλά  τα ψέματα που ειπώθηκαν από τους Ιταλούς πολιτικούς στην προεκλογική εκστρατεία παρουσιάζονται σε μια νέα, χρήσιμη ιστοσελίδα, την Pagella Politica, εμπνευσμένη από την αμερικανική ιστοσελίδα, PolitiFact, που βγήκε online τον περασμένο Οκτώβριο, από μια ομάδα νέων αποφοίτων.

«Η επιτυχία της έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας», δήλωσε Carlo Starace, ένας από την ομάδα στον Economist. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η ιστοσελίδα έχει 80-90.000 χρήστες το μήνα, φτάνοντας και το ένα εκατομμύριο προβολές. Η επιτυχία του site δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι Ιταλοί πολιτικοί υποστηρίζουν εδώ και χρόνια εξωφρενικές αξιώσεις, σε μεγάλο βαθμό ανενόχλητοι από τα μέσα ενημέρωσης. Η συγκράτηση των mainstream εφημερίδων στην Ιταλία είναι ένας από τους αγαπημένους στόχους για την πρώην κωμικός και ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο. Αλλά ποιος από τους διεκδικητές για την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης έχει τη μεγαλύτερη μύτη; Πολλοί ψηφοφόροι θα έδειχναν σαφώς στον Όσκαρ Τζανίνο, ο οποίος πέρυσι ίδρυσε ένα κόμμα για να κατέβει στις εκλογές, σε μια πλατφόρμα του οικονομικού φιλελευθερισμού. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια εντυπωσιακή πρόοδο, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας. Όμως, στις 18 Φεβρουαρίου ο Τζανίνο κατηγορήθηκε από τον συνιδρυτή του κόμματος ότι έχει πει ψέματα για τα ακαδημαϊκά επιτεύγματά του και συγκεκριμένα ένα μεταπτυχιακό που είπε ότι είχε λάβει στο Σικάγο. Ο Τζανίνο, ο οποίος είπε ότι ήταν ένα λάθος, παραιτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου.

Η Pagella Politica ελέγχει τους ισχυρισμούς της προεκλογικής εκστρατείας και στη συνέχεια τους κατατάσσει σε μια κλίμακα από το «vero» (αλήθεια) ως το «panzana pazzesca» (το οποίο μεταφράζεται περίπου ως «το μέγιστο ψεύδος»). Με βάση την ταξινόμηση, κάνει μια ποσοστιαία εκτίμηση για κάθε πολιτικό.

Ο ηγέτης της απερχόμενης κυβέρνησης της Ιταλίας, Μάριο Μόντι,  αναδεικνύεται ως ο πιο ειλικρινής υποψήφιος με βαθμολογία 85%, αλλά με το αρχείο του να έχει σπιλωθεί από ένα «μέγιστο ψεύδος», συγκρίνοντας τη φορολογία του προκατόχου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με αυτή κατά τη διάρκεια της δική του κυβέρνησης και αυτή του κεντροαριστερού ηγέτη Ρομάνο Πρόντι.

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ο σημερινός ηγέτης της κεντροαριστεράς, έχει ένα αξιοσέβαστο προς το παρόν 71%. Πιο αριστερά όμως, ο Αντόνιο Ινγκρόια, ηγέτης της Επανάστασης των Πολιτών, πέφτει στο 53%, μια ενοχλητική εικόνα, δεδομένου κιόλα ότι ο Ινγκρόια είναι ένας εισαγγελέας ο οποίος έχει κάνει το όνομά του βάζοντας μαφιόζους πίσω από τα κάγκελα. Ακριβώς ποιος είναι ο υποψήφιος για το Λαό της Ελευθερίας (PDL) του Μπερλουσκόνι δεν είναι σαφές. Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης συμφώνησε να αποσυρθεί, στο πλαίσιο μιας συμμαχίας με τη Λίγκα του Βορρά. Δεν θα είναι έκπληξη αν ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι έχει τα ίδια ποσοστά με τον Ινγκρόια Αλλά ο υποτιθέμενος εν αναμονή διάδοχός του Αντζελίνο Αλφάνο, βρίσκεται στο 64%.

Ούτε ο Μπερλουσκόνι ούτε ο Ingroia, ωστόσο, δεν είναι οι πιο δημιουργικοί προμηθευτές πολιτικής φαντασίας στην Ιταλία, σύμφωνα με την Pagella Politica. Ο τίτλο πηγαίνει στον Γκρίλο (αν και ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία). Η βαθμολογία του είναι ένα άθλιο 46%. Από τους 39 ισχυρισμούς που είχαν ελεγχθεί από τους αρμόδιους της ιστοσελίδας, τουλάχιστον 11 χαρακτηρίστηκαν «μέγιστα ψεύδη». Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι, σε γενικές γραμμές, οι πολιτικοί που έχουν κάνει την καλύτερη προεκλογική εκστρατεία, όπως ο Γκρίλο, είναι εκείνοι που έχουν λιγότερη σχέση με την αλήθεια. Ενώ εκείνοι,  όπως ο Μόντι, των οποίων οι πιθανότητες φαίνεται να υποχωρούν μέρα με τη μέρα, είναι εκείνοι που προσπάθησαν να είναι ειλικρινείς. Ένα καταθλιπτικό συμπέρασμα, που όμως δεν αποτελεί έκπληξη.

economist

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.