#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/02/2013 10:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιταλία: Σενάρια για την επόμενη μέραΗ ρευστότητα της κατάστασης την επόμενη μέρα των ιταλικών εκλογών είναι προφανής και τα πιθανά σενάρια δίνουν και παίρνουν, μένοντας προς το παρόν όλοι σε έναν πόλεμο δηλώσεων. Οι εναλλακτικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης περιλαμβάνουν τα πάντα: από μια προσωρινή κυβέρνηση με Μπερσάνι, Μόντι και Μπερλουσκόνι, ως τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού στα πρότυπα του αντίστοιχου γερμανικού με Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι ή την επιστροφή στις κάλπες. Και ενώ οι αγορές στηρίζουν μια συμμαχία με επικεφαλής τον Μόντι, η προσφυγή στις κάλπες άμεσα αποτελεί την έσχατη επιλογή των περισσότερων, καθώς με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο οι νέες εκλογές πιθανότατα θα οδηγούσαν και πάλι σε αδιέξοδο.

Κατά το Spiegel, τα πιθανά –και απίθανα- σενάρια είναι τα εξής

- Μπερσάνι και Γκρίλο: μαθηματικώς δυνατόν αλλά ο Γκρίλο πιθανότατα δεν θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση, αφού όπως διατείνεται δεν θέλει να σταθεροποιήσει το σύστημα αλλά να το καταστρέψει.

- Μπερλουσκόνι και Γκρίλο: θα είχαν πλειοψηφία στην Γερουσία αλλά όχι και στην Κάτω Βουλή.

- Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι: θα ήταν μια σταθερή κυβέρνηση μαθηματικά, με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Μπερλουσκόνι προσφέρθηκε να συμμετέχει σε μια τέτοια συμμαχία. Θα ήταν όμως πολιτική καταστροφή για τον Μπερσάνι, καθώς οι ψηφοφόροι του είναι πιο πιθανόν να μεταπηδήσουν στον Γκρίλο.

- Ένας προσωρινός συνασπισμός με Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι, Μόντι και –αν δεν αρνηθεί- Γκρίλο που θα επικεντρωθεί στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας καθώς η θητεία του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο λήγει τον Απρίλιο. Μάλλον όμως αποκλείεται να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές.

- Νέες εκλογές: κανείς δεν το επιθυμεί, εκτός ίσως από τον Γκρίλο.

Ο Γκρίλο πάντως δήλωσε ότι θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Μπερσάνι τον προκάλεσε σε συνεργασία, λέγοντας ότι είναι καιρός να κάνει και κάτι, εκτός από το να ζητά την αποχώρηση όλων των παλιών πολιτικών. «Μέχρι τώρα το μόνο που λένε είναι ‘να πάνε όλοι σπίτια τους’. Τώρα ή θα πάνε κι αυτοί σπίτια τους ή θα πούνε τι θέλουν να κάνουν για τη χώρα και τα παιδιά τους» είπε ο Μπερσάνι στη μετεκλογική συνέντευξη Τύπου. Ο Γκρίλο δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα ήθελε να δει τον νομπελίστα θεατρικό συγγραφέα Ντάριο Φο (ο οποίος δήλωσε επίσης μεγάλος θαυμαστής του Γκρίλο) ως τον επόμενο πρόεδρο της δημοκρατίας. Προέβλεψε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας δεν θα κρατήσει πάνω από έξι μήνες.

Ο Μπερσάνι επίσης δεν φαίνεται πρόθυμος να συμμαχήσει με τον Μπερλουσκόνι. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο μεγάλος συνασπισμός δεν θα είχε διάρκεια, εξαιτίας των διαμετρικά αντιθέτων πόλων στα δύο κόμματα -ο Νίκι Βέντολα, ηγέτης της Αριστεράς Οικολογίας και Ελευθερίας (SEL) στο Δημοκρατικό Κόμμα από τη μία και η Λέγκα του Βορρά από την άλλη. Επιπλέον μια συμμαχία Αριστεράς-Δεξιάς «θα έκανε τεράστια χάρη στον Γκρίλο». «Θα προσέθετε βαρύτητα και αξιοπιστία στο βασικό επιχείρημά του ότι όλα τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα είναι ίδια και ότι μόνο το δικό του κίνημα αποτελεί την πραγματική εναλλακτική λύση» επισημαίνει στον Guardian ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Ρομπέρτο Ντ'Αλιμόντε..

Η οριστική λύση θα δρομολογηθεί για μετά τις 15 Μαρτίου, οπότε και έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές για τους προέδρους στα δύο σώματα της Βουλής. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα αρχίσει διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

Πυθία 

guardian, spiegel

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. stathis08 avatar
  stathis08 27/02/2013 11:31:48

  ''Και ενώ οι αγορές στηρίζουν μια συμμαχία με επικεφαλής τον Μόντι....''
  Τελικά πρέπει όλες οι χώρες τις Ευρωζώνης να κάνουν συνταγματική αναθεώρηση, να καταργήσουν τις εκλογές και με ένα έγγαρφο ''των αγορών'' να ορίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση.

  Καλά να πάθουμε!

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ stathis08 27/02/2013 12:13:27

   Σωστά! Καμία ανάγκη για δαπανηρές εκλογές! Αν ανεβαίνουν οι αγορές, η κυβέρνηση μένει στην εξουσία για πάντα. Αν κατεβαίνουν πέφτει την άλλη μέρα για να ανέβει στην εξουσία κάποιος που ανεβάζει τη διάθεση και την όρεξη των αγορών!
   Τι χαζοί ήμασταν τόσα χρόνια που δεν το είχαμε καταλάβει!

   • euagelos avatar
    euagelos @ Γιώργος Αχαιός 27/02/2013 13:02:51

    Στα κορυφαία κλιμάκια της ΕΕ το έχουν καταλάβει και δεν εκλέγονται πλέον αλλά διορίζονται, όπως ο κ.Ρομπάι. Δεν προχωράει και προς τα κάτω η τακτική γιατί σκοντάφτει στη στενοκεφαλιά των λαών που θέλουν ακόμα δημοκρατίες κλπ. Αλλά γίνεται επίπονη και επίμονη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα από τα συνεργεία της ΕΕ για να περάσει αυτό που αναφέρεις. "Και σίγουρα η δημοκρατία θα δοκιμαστεί από νέες μορφές διακυβέρνησης πέραν των γνωστών και καθιερωμένων". Αρκεί να έχουν τη συγκατάθεση των λαών.

    • αρμ
     αρμ'υρας @ euagelos 27/02/2013 23:21:54

     ...σωστο σε βρισκω...

 2. foros1 avatar
  foros1 27/02/2013 13:22:35

  η Ιταλία είναι ισως η μεγάλη καμπή για την ευρωζώνη, ή να ξεφύγει από το "ευρωμαρκο" και να αποκτήσει ένα ευρώ πραγματικό εργαλείο για την ανάπτυξη αλλά και την ευημερία των λαών της (πράγμα που οι περισσότεροι πιστεύανε στην γέννησή του και εύχονται και σήμερα), ή να διαλυθεί!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.