#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/09/2009 00:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιστορική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα πυρηνικά όπλα

Τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

 

Ο Barack Obama κατάφερε να πετύχει δυο σημαντικές νίκες, για τη χώρα του, στη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών του κόσμου στην έδρα του ΟΗΕ. Πέτυχε να κάνει  τον Dmitry Medvedev να συμφωνήσει δημόσια,  με τα μέτρα εναντίον του Ιράν, και κατάφερε να πείσει τόσο τη Ρωσία όσο και τη Κίνα, να στηρίξουν πρότασή  του, σχετική με την ενδυνάμωση της συμφωνίας για τη μη εξάπλωση και διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Για το πρώτο θέμα, αυτό της ρωσικής συνεργασίας, η αμερικανική κυβέρνηση δεν δέχεται τους ισχυρισμούς κάποιων, πως υπήρξε μια quid-pro-quo συναλλαγή με τους Ρώσους, τουλάχιστον όχι δημόσια.  Κάποιοι όμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι, παραδέχτηκαν (off the record) πως οι Ρώσοι «πείστηκαν», κυρίως λόγω της πρόσφατης εγκατάλειψης του αμερικανικού σχεδίου εγκατάστασης πυραύλων στην ανατολική Ευρώπη.  

Η Κίνα μέχρι στιγμής, δεν έχει συμφωνήσει με την επιβολή μέτρων εναντίον του Ιράν, αλλά συμφώνησε στο ψήφισμα που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφορικά με τη μη εξάπλωση των πυρηνικών.

Πάντως, η μεγάλη και αναμφισβήτητη επιτυχία του Obama, έχει να κάνει με την εν λόγω ομόφωνη υιοθέτηση εκ μέρους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της απόφασης υπ. αριθ. 1887, που προώθησαν οι ΗΠΑ, και με την οποία ζητείται από όλα τα κράτη, να στραφούν σε μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και στον πυρηνικό αφοπλισμό.  Η εν λόγω αμερικανική πρόταση, που έγινε απόφαση, προβλέπει τη διακοπή και απαγόρευση  οποιασδήποτε παραγωγής ουρανίου και πλουτωνίου, για οπλική χρήση, και τον έλεγχο όλων των πυρηνικών εξαγωγών, από πλευράς επιθεωρητών του ΟΗΕ. Η απόφαση όμως δεν είναι δεσμευτική, και πολλοί κριτικοί του Obama, τον κατηγορούν πως υπερβάλλει για την αποτελεσματικότητά της. Η απόφαση καλεί τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT)  να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους, και τις άλλες να την υπογράψουν το ταχύτερο δυνατόν ως κράτη που δεν έχουν στη διάθεσή τους πυρηνικά όπλα, προκειμένου να γίνει παγκόσμια.  Η απόφαση, η οποία υιοθετήθηκε σε ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οποία προεδρεύει για πρώτη φορά  Αμερικανός πρόεδρος, καλεί επίσης όλα τα κράτη, να διαπραγματευθούν για μια μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και να εργαστούν για την επεξεργασία μιας «Συνθήκης γενικού και πλήρους αφοπλισμού υπό αυστηρό διεθνή έλεγχο».
«Οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι απολύτως κρίσιμοι στο να καθορίσουμε αν η απόφαση αυτή και οι συνολικές μας προσπάθειες να σταματήσουμε τη διάδοση και τη χρήση πυρηνικών όπλων, θα είναι επιτυχείς», δήλωσε ο Barack Obama προς το Συμβούλιο.

Μια σοβαρή όμως  κριτική που δέχτηκε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, έρχεται από τον πρώην εκπρόσωπο  των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, John Bolton. Ο πρώην συνεργάτης του George Bush, κατηγόρησε τον Obama, ότι με την ομιλία του τα πήγε καλά σε θέματα παγκόσμιας συνεργασίας αλλά «πάτωσε» όσον αφορά στη προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων. «Ήταν μια μετά-αμερικανική ομιλία από τον πρώτο μετά-Αμερικανό πρόεδρο… ενδεικτική της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί στο μέλλον», είπε ο Bolton. Και συνέχισε λέγοντας, «ο πρόεδρος γέμισε το λόγο του, με αναφορές στα όργανα του ΟΗΕ, και  στις συμφωνίες, και στις διεθνείς  συνθήκες… δείχνοντας πως θέλει τον ΟΗΕ να είναι αυτός που θα χαράξει την εξωτερική μας πολιτική». Αυτά όμως, κατά τον Bolton, αναδεικνύουν την «αμερικανική αδυναμία» και είναι εξαιρετικά «αφελή». «Ο πρόεδρος στην ουσία ρωτούσε τους ηγέτες: για ποιο λόγο δεν μπορούμε να τα πάμε καλά;»

Από τη δική του πλευρά, ο Moammar Gadhafi πέτυχε να γίνει πρωτοσέλιδη είδηση, με τις θεωρίες του περί εβραϊκών συνομωσιών στη δολοφονία του Κένεντι, και με τις προτάσεις του για την ανάγκη ίδρυσης ενός νέου κράτους με το όνομα Isratine, κλπ. Είχε όμως μερικά σημεία στην μακρόσυρτη ομιλία του που αξίζει τον κόπο να αναφερθούν. Ο Λίβυος ηγέτης, για παράδειγμα,  έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ξεπερασμένο προ πολλού, και δεν αντιπροσωπεύει πλέον τις παγκόσμιες ισορροπίες. Και η πρότασή του για συμμετοχή στο Συμβούλιο, γεωγραφικών περιοχών (π.χ. Ε.Ε., Αφρικανική Ένωση κλπ.)  αντί για μεμονωμένα κράτη, είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα. Όπως γράφει η εφημερίδα  Financial Times, «πολλοί από τους ισχυρισμούς του Gadhafi που μπορεί να λοιδορηθούν από τους Δυτικούς, απηχούν τις απόψεις που κυριαρχούν σε πολλά από τα αναπτυσσόμενα κράτη της γης». 

Εντύπωση πάντως έκανε και η νεανική εμφάνιση του Λίβυου ηγέτη που αρέσκεται στο να αυτοαποκαλείται «βασιλεύς των βασιλέων, και πατέρας της επανάστασης».  Η νεανικότητά του όμως, φαίνεται τεχνητή. Σε πολλούς θύμισε κάτι από Michael Jackson!

Τέλος, ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής της συνάντησης ήταν ο Ιρανός πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad που δήλωσε πρόθυμος να οργανώσει συνάντηση μεταξύ των πυρηνικών επιστημόνων της χώρας του με ειδικούς από τη Δύση (και τις ΗΠΑ),  με σκοπό να απομακρυνθούν οι υποψίες όσον αφορά στις πυρηνικές προθέσεις της χώρας του. Το Ιράν, δήλωσε, σκοπεύει ακόμη και να διαπραγματευτεί την αγορά ουρανίου από τις ΗΠΑ. Αλλά όπως διευκρίνισε σε συνέντευξή του, «αυτό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για θεραπευτικούς σκοπούς…».

Το Ιράν διαθέτει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που χτίστηκε από τους Αμερικανούς επί Σάχη. Αυτός παράγει ραδιενεργά ισότοπα τα οποία χρησιμεύουν σε ιατρικές διαγνώσεις και θεραπείες. «Είναι καθαρά ανθρωπιστικό το θέμα» δήλωσε ο Ιρανός ηγέτης. Και συνέχισε λέγοντας πως «είναι μια καλή ευκαιρία, για να χτίσουμε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δυο έθνη μας». Οι προτάσεις πάντως αυτές του Ahmadinejad, διατυπώθηκαν μόνο μετά  τις δημόσιες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για την ανάγκη στήριξης των μέτρων εναντίον της χώρας του, αν δεν φέρουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

 Πηγές: NY Times, Washington Post, National Review.                        

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nικόλας avatar
  Nικόλας 25/09/2009 01:05:46

  Γιατί πρέπει όλοι να ξέρουν την λατινική έκφραση διπλοματίας quid-pro-quo;
  Παρενθεσούλα με το (κάτι για κάτι)καλό θα ήταν :)

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Nικόλας 25/09/2009 01:21:01

   Μάλλον δεν πρόλαβες το διαχωρισμό κλασικού - πρακτικού.

 2. alafroiskiotos avatar
  alafroiskiotos 25/09/2009 20:56:06

  το ελεγε και ο χανιμπαλ λεκτερ στην κλαριιιιςςςςς

 3. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 25/09/2009 21:28:28

  Πίσω από την παραίτηση από την αντιπυραυλική ασπίδα αρχίζει να διαφαίνεται ένα κομμάτι του ντηλ.
  Το σύστημα που ονομάζεται "αμόλα καλούμπα", προβλέπει κατ' αρχήν λίγο μάζεμα του νήματος, ώστε αυτό να τεντωθεί. Στην συνέχεια το ξετυλίγουμε μπόλικα, για να πάρει ο αετός νέο ύψος με τεντωμένο νήμα. Τα όπλα είναι η σύμφυτη κατάρα του παγκόσμιου συστήματος. Και εάν κοιτάμε με το δάχτυλο στο στόμα μακροπρόθεσμα θα κοιτάμε από κάτω προς τα επάνω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.