#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/01/2011 13:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισραηλινή πρόταση στην Κύπρο για το φυσικό αέριοΓραπτώς και απευθείας στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, κατατέθηκε πριν από δέκα μέρες, η πρόταση από το Ισραήλ για συνεργασία των δυο χωρών στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο και μεταφορά σε αυτό των κοιτασμάτων των δυο χωρών για κάλυψη των εγχώριων αναγκών, αλλά και για εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.

Την εν λόγω πρόταση αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Η πρόταση υπογράφεται από τον πρόεδρο της Delek Group, Ασι Μπάρτφιλ, η οποία κατέχει τα δικαιώματα για τα ισραηλινά κοιτάσματα στο «Λεβιάθαν» και αλλού, ενώ είναι και μέτοχος στη Noble Energy, που έχει τα δικαιώματα στο κυπριακό «οικόπεδο 12», που συνορεύει με τα ισραηλινά κοιτάσματα.

Ο επικεφαλής της Delek αναφέρεται στην ανακάλυψη 450 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (BCM) του φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» και η πρόταση αφορά τη δημιουργία πολυμορφικής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου και άλλων υγρών καυσίμων, προμήθεια φυσικού αερίου για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο και εξαγωγές.

«Σε αυτήν την εγκατάσταση (το πολυμορφικό τερματικό), προτείνουμε να μεταφέρεται φυσικό αέριο για εσωτερική χρήση στην Κύπρο από δύο πηγές: των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εμείς πρόσφατα ανακαλύψαμε στη θάλασσα του Ισραήλ και σήμερα είναι υπό ανάπτυξη, όπως και από τα κοιτάσματα που ελπίζουμε ότι θα ανακαλυφθούν στη θάλασσα της Κύπρου κατά τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας, διευκρινίζοντας πως «οι υφιστάμενες ποσότητες φυσικού αερίου είναι επαρκείς για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της χώρας σας για δεκαετίες». «Οι ποσότητες αυτές -προσθέτει- εξασφαλίζουν ότι μέσω των εγκαταστάσεων για επεξεργασία και υγροποίηση φυσικού αερίου και άλλων υγρών καυσίμων στην Κύπρο», θα είναι δυνατή η εξαγωγή του φυσικού αερίου από τις θάλασσες της Κύπρου και του Ισραήλ «στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο».

«Είμαστε πεπεισμένοι - συνεχίζει ο εκτελεστικός πρόεδρος της Delek Energy στην πρότασή του προς τον Κύπριο Πρόεδρο- ότι το έργο αυτό θα επιτρέψει στην Κύπρο να ικανοποιήσει τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες με μια καθαρή και φθηνή πηγή και να μετατρέψετε την Κύπρο, από εισαγωγέα της ενέργειας, σε περιφερειακό κέντρο εξαγωγής φυσικού αερίου. Κάτι που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομία της Κύπρου και ουσιαστική ανάπτυξη».

Καταλήγοντας, ο κ. Μπάρτφιλ καλεί τον Πρόεδρο Χριστόφια να προγραμματίσει συνάντηση το συντομότερο δυνατόν με εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να τους παρουσιαστούν και να τεθούν επί τάπητος «οι πρακτικές πτυχές της πρότασης, όπως τα χρονοδιαγράμματα, η χρηματοδότηση, τα οικονομικά και τα τεχνικά ζητήματα», ενώ δεσμεύεται για προσωπική εμπλοκή στις επαφές αυτές. Ζητά ακόμα από τον Πρόεδρο, εάν υπάρχει δυνατότητα, να του επιτρέψει να τον συναντήσει προσωπικά για να του παρουσιάσει την πρόταση την οποία χαρακτηρίζει σαν «όραμα στο οποίο είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Φιλελεύθερος»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Saint avatar
  The Saint 18/01/2011 21:22:39

  Χμμμ.... Ειναι ποιό έξυπνοι απο εμάς? Ισως...
  Σίγουρα η ηγεσία τους, δεν είναι εντεταλμένη των γνωστών σιωνιστών νεοταξιτών όπως η δική μας...
  Σίγουρα έχουν και Εθνικό λόγο και αντίσταση πρός τους Τούρκους, σίγουρα κοιτάνε πρώτα τα συμφέροντά τους.
  Εμείς ΓΙΑΤΙ δεν τα κάνουμε όλα αυτά? Γιατί υπάρχει συνεχώς στον "αέρα" η άποψη ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, και όλα μα όλα όσα έχουμε είναι των Αμερικανών, Ρώσσων, Τούρκων, Αλβανών, Σκοπιανών, Βουλγάρων, και δεν ξέρω και εγώ ποιών άλλων π@στηδων?
  Οι Κύπριοι ΔΕΝ χρωστάνε? Αν ναί, πώς έτσι?
  Οι εταιρείες που θα αναλάβουν την εξόρυξη εκεί κάτω, ΤΙ ποσοστά θα πάρουν?
  Συγκρίνονται με αυτά που ακούγονται γιά εμάς εδώ?
  Μπορεί κανείς να απαντήσει?

 2. The Saint avatar
  The Saint 19/01/2011 00:13:06

  Ζητώ συγγνώμη γιά το θράσος...
  Θεωρείτε ότι η ιστορία αυτή δεν είναι αρκετά σημαντική σε σχέση με τα δικά μας επι του θέματος πεπραγμένα, γι'αυτό και δεν υπάρχουν σχόλια?
  Μου προκαλεί περιέργεια...

 3. Νίκος Παπαδημητρίου avatar
  Νίκος Παπαδημητρίου 19/01/2011 21:25:44

  ένας λόγος που δεν θα δεις κάποια (συγκεκριμένα) σχόλια, είναι ότι οι επαγγελματίες αντι-εβραίοι (οι αντίστοιχοι των ορκισμένων επαναστατών άλλων παρατάξεων) είναι αμήχανοι ενώπιον της ενδεχόμενης συνεργασίας με Ισραήλ σε θέματα πλουτοπαραγωγικών πηγών, όσο και ευρύτερης στρατηγικής.

  Προσωπικά θα συμμαχούσα με οποιονδήποτε αν ήταν να κάνω καλό στη χώρα. Και θεωρώ τους Ισραηλινούς πιο σοβαρούς συμμάχους σε σχέση με άλλους που κατά καιρούς είχαμε. Και να σημειώσω ότι οι κατά καιρούς πρωθυπουργοί τους δεν είναι παλληκάρια που δεν πήγαν στρατό. Εδώ ακόμα και ο δήθεν ''όλα-τα-σφάζω'' πατριώτης καρατζαφέρης έχει ιθύνον στέλεχος άνθρωπο που, ξέχασε νομίζω πως είχε πει, να πάει στρατό γιατί σπούδαζε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.