#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/08/2013 19:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισπανο-βρετανικός «πόλεμος» για το ΓιβραλτάρΚοινή δράση με την Αργεντινή εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας για το θέμα του Γιβραλτάρ και των Φόκλαντ εξετάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας. O Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργάγιο αναμένεται να συζητήσει την ανάληψη κοινής δράσης με την κυβέρνηση της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μπουένος Αϊρες τον επόμενο μήνα, όπου θα μεταβεί στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την εκλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, καθώς η Μαδρίτη είναι μία από τις τρεις υποψήφιες πόλεις.

To ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο η διαμάχη με τη Βρετανία για το Γιβραλτάρ να φτάσει μέχρι και τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των κρατών-μελών του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή ακόμα και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προ ημερών, ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της Ισπανίας στο Γιβραλτάρ, ενώ στην περιοχή έσπευδαν φρεγάτες του βρετανικού ναυτικού στο πλαίσιο μιας «επιχείρησης ρουτίνας».

Η ισπανική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει σκληρύνει της στάση της, απειλώντας με μέτρα (όπως η επιβολή τέλους 50 ευρώ) στη συνεχιζόμενη επί τρεις αιώνες διαμάχη με τη Μεγάλη Βρετανία για τα στενά του Γιβραλτάρ. Οι τοπικές Αρχές του Γιβραλτάρ από τη μεριά τους αποφάσισαν να τοποθετήσουν περισσότερους από 70 τσιμεντένιους ογκόλιθους στα Στενά, σχηματίζοντας έναν τεχνητό ύφαλο για τα ψάρια, κάτι που η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι πλήττει τα συμφέροντα των Ισπανών ψαράδων.

Ούσα στην είσοδο της Μεσογείου, η προεξοχή από ασβεστόλιθο στο νότιο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου έχει μια προνομιακή στρατηγική θέση και φιλοξενεί μια βρετανική ναυτική βάση. Υπήρξε ένα βασικό σημείο των επιθέσεων σε υποβρύχια κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Και παρότι εταίροι της ΕΕ, η Βρετανία αρνείται να κάνει κάποια υποχώρηση, καθώς θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο για άλλα υπερπόντια εδάφη της, ενώ η Ισπανία θέλει να διεκδικήσει εκ νέου τη χώρα που ανήκε στο βασίλειο της Καστίλης.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/gibraltar/10235937/Gibraltar-Spain-considers-joint-diplomatic-offensive-with-Argentina-over-Falkland-Islands.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικόλας avatar
  Νικόλας 12/08/2013 20:13:04

  Οι Ισπανοί βέβαια ακριβώς απέναντι από το Γιβραλτάρ έχουν την πόλη Θέουτα επί Μαροκινού εδάφους και ελέγχουν το νότιο πέρασμα..για αυτή την περιοχή, μούγκα στη στρούγκα οι Ισπανοί!

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Νικόλας 12/08/2013 22:38:00

   Άλλη ιστορία έχει το Γιβραλτάρ και άλλη η Θέουτα. Νομικά, καμία σχέση.

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 12/08/2013 20:18:48

  Σιχαμεροί Ευρωπαίοι υποκριτές!
  Απέναντι από το βρεττανικό Γιβραλτάρ βρίσκονται οι ισπανικοί θύλακες τής Θέουτα (Ceuta) και Μελίγια (Melilla), αποικοκρατικά απομεινάρια τής ισπανικής κυριαρχίας στο Μαρόκο. Η Ισπανία κόπτεται για το δικαίωμά της να προσαρτήσει το Γιβραλτάρ, αλλά για όταν το Μαρόκο πριν από καμμιά δεκαριά χρόνια ζήτησε να του αποδοθούν κάποιες βραχονησίδες, η Ισπανία το βομβάρδισε!

  • ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
   ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ @ Στέργιος 13/08/2013 08:54:10

   Οι εν λόγω περιοχές δεν υπήρξαν ποτέ ισπανικά "αποικιοκρατικά απομεινάρια" (sic) . Ήταν και είναι ισπανικό έδαφος κατοικούμενο από Ισπανούς και μόνον Ισπανούς. Το ότι είναι απέναντι στο στενό δεν σημαίνει ότι είναι κατ' ανάγκη Μαροκινά εδάφη!

   Κατ' αναλογία, και η δική μας Ιωνία είναι απέναντι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τη χαρίσουμε στους Ασιάτες...

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 13/08/2013 23:56:02

    Το βόρειο Μαρόκο ήταν κοιτίδα των Ισπανών; Ζούσαν οι Ισπανοί στο βόρειο Μαρόκο 3.000 χρόνια πριν πατήσει εκεί το πόδι του ο πρώτος Βερβερίνος; Πλάκα μας κάνεις; Πώς τολμάς και συγκρίνεις τα απομεινάρια της αποικιακής Ισπανικής Βόρειας Αφρικής με την Ιωνία;

    • ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
     ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ @ Στέργιος 14/08/2013 07:58:05

     Η Ισπανία κατέχει στη βόρεια Αφρική δύο μικρές παραθαλάσσιες περιοχές. Πρόκειται, ουσιαστικά, για δύο πόλεις και μόνο, αφού η εκτάσή τους είναι για μεν τη Θέουτα μόλις 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα(!) για δε τη Μελίγια 129 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το δε Μαρόκο έχει έκταση σχεδόν 500,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
     Συνεπώς δεν πρόκειται για τεράστιες αποικίες! Ουσιαστικά είναι δύο παραθαλάσσιες πόλεις που χτίστηκαν από Ισπανούς και κατοικούνται από Ισπανούς εδώ και αιώνες, την εποχή που δεν υπήρχε το Μαρόκο ως κράτος και σε μια εποχή που πολλά ευρωπαϊκά κράτη δημιουργούσαν αποικίες ανά τον κόσμο, σε εδάφη εν πολλοίς ακατοίκητα ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΝΤΟΠΙΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ.
     Υπ' αυτή την έννοια το σημερινό Μαρόκο δεν μπορεί να διεκδικεί κάτι που ποτέ δεν ανήκε σε Μαροκινούς. Τώρα αν αρχίσουμε να ανατρέχουμε σε βερβερίνους και στα 3000 χρόνια πριν , πίστεψέ με, δεν θα βρούμε άκρη.

     Ειρήσθω εν παρόδω, ότι το σημερινό Μαρόκο που τόσο φαίνεσαι να υπερασπίζεσαι (ορμώμενος, ίσως, από μια αριστερίζουσα ιδεοληψία περί αποικιοκρατών κλπ) κατέλαβε και κατέχει παράνομα εδώ και μόλις τρεις δεκαετίες ένα άλλο κράτος, τη Δυτική Σαχάρα, έκτασης σχεδόν 270,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα!

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Στέργιος 14/08/2013 13:04:54

     Ήταν χριστιανική πόλη, πολλούς αιώνες πριν πλακώσουν οι μωαμεθανοί κατακτητές. Όταν, ύστερα από χρόνια, οι Ευρωπαίοι τους πέταξαν επιτέλους έξω από την Ευρώπη, ανέκτησαν και αυτές τις πόλεις στην Βόρεια Αφρική. Μάλιστα, η Θέουτα σε πρώτη φάση είχε ανακτηθεί από τους Πορτογάλους και μετά πέρασε στους Ισπανούς.

 3. Κραντωρ avatar
  Κραντωρ 13/08/2013 07:09:09

  Εν έτει 2013 είναι αδικαιολόγητο ο παρηκμασμένος αγγλικός ιμπεριαλισμός να κατέχει έστω και μικρό έδαφος που σαφώς ιστορικά και γεωγραφικά ανήκει σε έτερο ευρωπαϊκό κράτος.
  Το Γιβραλτάρ χρησιμοποιείται σαν χώρος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και έδρα επιχειρήσεων της διεθνούς παρασιτικής πλουτοκρατίας για λόγους φοροαποφυγής. Έχει την ίδια αποστολή με τις πρώην (;) αγγλικές νήσους των Δυτικών Ινδιών Μπαρμπάντος, Βερμούδες, Παρθένοι Νήσοι κλπ. που χρησιμοποιούνται ως έδρες εξωχωρίων εταιρείων για να καλύπτωνται εγκληματικές συμπεριφορές του διεθνούς κεφαλαίου και να διατηρείται νομιμοφανής η βιτρίνα της Wall Street και του City.

  • lordofthelastdays avatar
   lordofthelastdays @ Κραντωρ 13/08/2013 12:01:24

   Μάλλον δεν έχεις διαβάσει την Συνθήκη της Ουτρέχτης και το τι γράφει:

   h**p://www.gbc.gi/upload/pdf/Treaty%20of%20Utrecht.pdf

   • Κραντωρ avatar
    Κραντωρ @ lordofthelastdays 13/08/2013 15:47:52

    Την συνθήκη της Ουτρέχτης ( 1713) την έχω φάει με το κουτάλι, κατά το δη λεγόμενον, στο μάθημα της Διπλωματικής Ιστορίας και έχω συμμετάσχει σε σχετική εργασία.
    Η θερινή ραστώνη με αποτρέπει να αναζητήσω συγκεκριμένες αναφορές , αν έχετε κάτι συγκεκριμένο να το προσκομίσετε για συζήτηση.
    Πάντως οι Άγγλοι οφείλουν να αποχωρίσουν από την μεσογειακή λεκάνη ,τώρα, όσον είναι καιρός, ιδίως από την ημετέρα Κύπρο διότι θα μετρήσουν σημαντικές απώλειες.

    Δεν κατάλαβα γιατί 3000 χιλιάδες μισθοφόροι του Κάμερον θα διεξάγουν επί ένα μήνα ασκήσεις στο αλβανικό κρατικό μόρφωμα. Σε τι αποσκοπούν;
    Ποιους απειλούν;

 4. Nick avatar
  Nick 13/08/2013 07:24:19

  Καλά, να τραβήξουν τη προσοχή του κόσμου από τα σκάνδαλα του Ραχόι. Τσούζει πολύ η υπόθεση Μπάρθενας...

 5. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 13/08/2013 12:37:29

  Νομιζω οτι μια Ισπανικη εφοδος στο Γιβραλταρ θα ηταν η καλυτερη ρεβανς για τη Καταστροφη της Ισπανικης ''Αρμαδα'' πριν καποιος αιωνες. Βιβα Εσπανια, Βαμος μουτσατσος...

  • Cameron avatar
   Cameron @ Μικρασιάτης 15/08/2013 15:18:35

   Αν κάνουν έφοδο, τους βλέπω να χάνουν και τη Μαδρίτη...

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Cameron 16/08/2013 07:14:04

    Σιγά τα αίματα καλέ!

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 15/08/2013 11:35:29

  "Ισπανο-βρετανικός «πόλεμος» για το Γιβραλτάρ"

  Μία ωραία ατμόσφαιρα είμαστε γενικά μέσα στην Ε.Ε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.