Ισπανία: Μετά τους Podemos, οι Ciudadanos
26/02/2015 20:07
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισπανία: Μετά τους Podemos, οι Ciudadanos

Το κόμμα Podemos που διακηρύττει την αντίθεσή του στη λιτότητα δεν είναι το μόνο που ανατρέπει το πολιτικό κατεστημένο της Ισπανίας, προσπαθώντας να αξιοποιήσει την λαϊκή δυσαρέσκεια. Ένα ακόμα κόμμα κερδίζει έδαφος μεταξύ των ψηφοφόρων –αν και λιγότερο ριζοσπαστικό. Πρόκειται για τους Ciudadanos (Πολίτες). Το κόμμα συγκροτήθηκε στην Καταλονία, προωθεί την εθνική ενότητα και έχει προσελκύσει ψηφοφόρους τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά, οι οποίοι έχουν απηυδήσει με τους διεφθαρμένους πολιτικούς.

Υπό την ηγεσία του 35χρονου Άλμπερτ Ριβέρα, η δημοτικότητα του οποίου είναι η υψηλότερη όλων των ηγετών στην Ισπανία φτάνοντας το 49%, το κόμμα είναι σχετικά νέο. Το ιδεολογικό συνονθύλευμα των Ciudadanos είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του, όπως σχολιάζει η Le Monde. Όπως οι Podemos, διακηρύττει την κατάργηση της διαίρεσης αριστεράς-δεξιάς και έτσι στέλνει ένα μήνυμα μετριοπάθειας που θα μπορούσε να προσελκύσει πολλούς συντηρητικούς, κουρασμένος από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα.

Ενώ οι Ciudadanos έχουν χαρακτηριστεί ως κόμμα με λαϊκίστικη πλατφόρμα, πολλά βίντεο της καμπάνιας τους παρουσιάζουν γνωστές προσωπικότητες της δεξιάς.

Παρότι σχετικά νέο, το κόμμα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως με την αποκαλυπτική αφίσα του Ριβέρα στην οποία ήταν ολόγυμνος, καλύπτοντας με τα χέρια του το επίμαχο σημείο. Επίσης, πολλοί βουλευτές του έχουν ερωτηθεί για τη συμμετοχή τους σε ύποπτους συνασπισμούς.

Το κόμμα αντιτίθεται στον καταλανικό εθνικισμό, κάτι που είχε εκφράσει έντονα κατά το περσινό δημοψήφισμα για την απόσχιση. Ο Ριβέρα περιγράφει την ιδεολογία του κόμματος με τη φράση: «Η Καταλονία είναι η πατρίδα μου, η Ισπανία είναι η χώρα μου και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μέλλον μας». Η ενωτική στάση τους έδωσε αρκετή υποστήριξη και στην υπόλοιπη χώρα, όπως και η υπόσχεσή τους για υγιή οικονομική διαχείριση.

Πρωταρχικοί στόχοι τους είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, της ανισότητας, της ανασφάλειας και της φτώχειας, όπως και η εξασφάλιση ότι όλοι οι πολίτες θα λαμβάνουν έναν δίκαιο μισθό. Το κόμμα υποστηρίζει, ως εκ τούτου, ότι θα αγωνιστεί για μια πολιτικά ενεργή ΕΕ όσον αφορά την ανεργία.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο Metroscopia για την El País υποστηρίζει ότι αν γινόταν εκλογές αύριο, οι Ciudadanos θα κέρδιζαν 12,2% (περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους, παίρνοντας την 4η θέση), ενώ οι Podemos θα έφταναν το 27,7 %. Με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου και τις περιφερειακές και τις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου, το κόμμα είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει τη δυναμική του και θα γίνει πιο δημοφιλές.

www.worldcrunch.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.