#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/07/2013 11:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισπανία: Μίζες επί 20 χρόνια έπαιρνε το Λαϊκό ΚόμμαΤο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας εξασφάλιζε χρηματοδότηση παράνομα παίρνοντας μίζες επί τουλάχιστον 20 χρόνια, παραδέχθηκε ο πρώην ταμίας του Λουίς Μπάρθενας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα El Mundo. Ο Μπάρθενας παραμένει προφυλακισμένος χωρίς την δυνατότητα αποφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους και την καταβολή χρηματικής εγγύησης, αφού οι αρχές τον θεωρούν ύποπτο φυγής, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει την έρευνά του σε βάρος του για απάτη και κερδοσκοπία. Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος θεωρείται το πρόσωπο-κλειδί σε δύο μείζονες υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες έχουν πλήξει την αξιοπιστία του κυβερνώντος κόμματος.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν συνθλίψει την εμπιστοσύνη προς τα δύο κυβερνητικά κόμματα της Ισπανίας κι έχουν εξοργίσει τους Ισπανούς πολίτες, που υφίστανται τις συνέπειες μιας μακράς ύφεσης, της υψηλής ανεργίας, των περικοπών δαπανών και των αυξήσεων των φόρων. Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μπάρθενας στον αρχισυντάκτη της El Mundo Πέδρο Ραμίρες, μερικές ημέρες πριν μεταχθεί σε φυλακή της Μαδρίτης, παραδέχθηκε ότι ο Λαϊκό Κόμμα λάμβανε μίζες από μεγιστάνες των κατασκευών σε αντάλλαγμα για κρατικές συμβάσεις στις επαρχίες όπου κυβερνούσε το κόμμα.

Η συνέντευξη είχε ληφθεί πολύ πριν ο Μπάρθενας μπει στη φυλακή. Το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε και χθες, αλλά και το ότι η παρουσίασή της στην εφημερίδα ήταν πολύ «προσεκτική» κάνουν πολλούς να εικάζουν ότι θα ακολουθήσουν πολλές αποκαλύψεις ακόμα.

Ο Μπάρθενας κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, φορολογική απάτη και άλλα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος καθώς συνεχίζεται η έρευνα για ένα δίκτυο επιχειρηματιών που φέρονται να συνεισέφεραν χρήματα και να οργάνωναν προεκλογικές εκστρατείας με αντάλλαγμα κρατικές συμβάσεις. Επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με την διεύθυνση ενός μυστικού ταμείου του Λαϊκού Κόμματος που λάμβανε δωρεές από επιχειρηματίες και τις διένειμε σε κορυφαία στελέχη του κόμματος, σε μετρητά.

Ο πρωθυπουργός Ραχόι, ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τα άλλα κορυφαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος έχουν διαψεύσει επανειλημμένα ότι λάμβαναν παράνομες πληρωμές. Ο δικαστής που έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας Πάμπλο Ρουθ είπε ότι όταν διέταξε την προφυλάκιση του πρώην ταμία του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος εργάστηκε για αυτό σχεδόν επί τρεις δεκαετίες, το έπραξε διότι εκείνος δεν εξήγησε την προέλευση των 48 εκατ. ευρώ που έχει αποταμιεύσει σε λογαριασμούς τραπεζών της Ελβετίας. Ο Μπάρθενας υποστήριξε πως τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει σε αυτούς τους λογαριασμούς έχουν προέλθει από εντελώς νόμιμη δραστηριότητα και δεν έχουν καμιά σχέση με το Λαϊκό Κόμμα. Είπε ότι είναι τα κέρδη του από επενδύσεις στο χρηματιστήριο και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

Το ποσοστό δημοτικότητας του Λαϊκού Κόμμα έχει κατακρημνιστεί στο 23% από 45% την περίοδο των εκλογών του Νοεμβρίου του 2011, σύμφωνα με δημοσκόπηση της κυριακάτικης El País. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας πάντως δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τη μειωμένη δημοτικότητα του Λαϊκού Κόμματος, με τα ποσοστά του να φτάνουν μόλις το 21,6%.

 

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/ffd155ac-e729-11e2-aa48-00144feabdc0.html#axzz2YMBA0V9o

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. arximidis avatar
    arximidis 08/07/2013 22:58:39

    Ισπανοί...Ο πιο διεφθαρμένος και τεμπέλης λαός της Ευρώπης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.