#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/12/2012 22:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιρλανδία: Περικοπές-μαμούθ στον προϋπολογισμό της χώραςΗ ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα αυξήσεις φόρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με περικοπές δημόσιων δαπανών, στο πλαίσιο του νέου λιτού κρατικού προϋπολογισμού, καθώς η Ιρλανδία πασχίζει να περιστείλει το δημόσιο χρέος της.

"Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να οδηγήσει προς τα εμπρός, να διώξει τη χώρα μας από την απόγνωση, από την απελπισία στις οποίες βρεθήκαμε" τόνισε στα μμε ο υπουργός των Οικονομικών Μάικλ Νούναν ταυτοχρόνως με την αναγγελία του για έναν νέο φόρο περιουσίας, αλλά και τη μείωση του μηνιάτικου επιδόματος για κάθε παιδί, ύψους 10 ευρώ.

"Η εμπιστοσύνη επανέρχεται στην Ιρλανδία", υπογράμμισε, μαζί και το ότι τελικά το δημοσιονομικό φετινό έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 8,2% του ιρλανδικού ΑΕΠ ενώ η ΕΕ είχε θέσει στόχο το 8,6% του ΑΕΠ.

Αυτός ο λιτός κρατικός προϋπολογισμός έρχεται δύο χρόνια μετά την απόφαση η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να δανείσει το Δουβλίνο με 85 δισ. ευρώ επειδή στην Ιρλανδία η δημοσιονομική και η τραπεζική κρίση είναι για το ευρώ αποσταθεροποιητικοί παράγοντες.

"Οι οικογένειες που έχουν χαμηλό και μεσαίο εισόδημα θα σηκώσουν το βάρος αυτού του προϋπολογισμού, που τέθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο προς ψήφιση", τόνισε εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Fianna Fail.

Ο φόρος περιουσίας αφορά ανεξαιρέτως κάθε μορφή ιδιόκτητης στέγης, αποτελώντας το "βαρύ πυροβολικό" στην κυβερνητική προσπάθεια για περισσότερα δημόσια έσοδα, εκτιμάται από πλειοψηφία αναλυτών με τους οποίους μίλησε τοΓερμανικό Πρακτορείο.

Ορίζεται ότι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ίσον με το 0,18% της αξίας του ακινήτου, όταν όμως η αξία του υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, τότε ο καταβλητέος φόρος αυξάνεται στο 0,2% της αξίας του.

Επίσης όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατώτερη φορολογική τους επιβάρυνση για τον κύκλο εργασιών τους από τα 253 περνά, εφεξής, στα 500 ευρώ.

Ταυτοχρόνως, για όσους δεν έχουν ένσημα την τελευταία 5ετία, η κοινωνική τους επιδότηση από 12μηνη περιορίζεται σε 9μηνη.

Την ίδια ώρα αυξάνεται το εισοδηματικό όριο με το οποίο κάποιος νομιμοποιείται να αποκτά κάρτα για δωρεάν ιατρική-φαρμακευτική κάλυψη, ενώ αυξάνεται και η συμμετοχή του κάθε ασφαλισμένου στις επί μέρους πράξεις. Γίνονται επίσης αυστηρότεροι οι όροι φαρμακευτικής-ιατρικής κάλυψης για τους άνω των 70 ετών.

Περιστέλλονται τα προνομιακά οικογενειακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου.

Το ύψος των αμοιβών-συντάξεων στο δημόσιο τομέα "θα αναθεωρηθεί".

Κονδύλι 25 εκατ. ευρώ περικόπτεται από τον συνολικό προϋπολογισμό του υπουργείου της Παιδείας. Ειδικώς, 13 εκατ. ευρώ περικόπτονται από τα κονδύλια για την επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και την "δια βίου".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. blue nile avatar
  blue nile 06/12/2012 02:23:42

  Οι άμοιροι οι Ιρλανδοί πληρώνουν τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών τους.
  Ντροπή.

 2. αστέριος avatar
  αστέριος 06/12/2012 09:06:43

  Αν παραδοθείς μια φορά, παραδίνεσαι για πάντα...

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/12/2012 11:38:28

  Ο Κελτικός Τίγρης....
  Μετά το σάλτο, προσγειώνεται.
  Ιρλανδοί, Έλληνες, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιταλοί, Αμερικανοί και όλοι οι άλλοι, λησμονήσαμε επι δεκαετίες (1980 - 2008) ότι η οικονομία είναι κυκλική διαδικασία, με ανοδικούς και καθοδικούς κύκλους.
  Η όμορφη λέξη "εγκράτεια" ξεχάστηκε εντελώς.
  Την θυμάται κανείς;
  Κι εγώ την θυμήθηκα χθές, διαβάζοντας συνέντευξη του ...ευρωκομμουνιστή Ενρίκο Μπερλινγκουέρ (1980).
  Η όμορφη λέξη "εγκράτεια" είναι πάντα πολύ χρήσιμη, τώρα μπορω να το καταλάβω.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/12/2012 11:40:40

  Τριάντα χρόνια νεοφιλελεύθερη αναρχο-χλίδα.
  Με την κληρονόμο "αριστερά" να σφυρίζει αδιάφορα.
  Και πληρώνουν τώρα τα σπασμένα λάθος άνθρωποι, λάθος κοινωνικά στρώματα.

  • αλφα1 avatar
   αλφα1 @ Ο Θείος 06/12/2012 13:55:01

   Η κληρονόμος "αριστερά" συντρίφτηκε, κατέρρευσε, διαψεύσθηκε βούλιαξε στα Γκουλάκ αγαπητέ θείο. Κι οι νικητές αντί για μεγαθυμία και σύνεση , όρμησαν και της άρπαξαν και τα τελευταία κουρέλια που της είχαν απομείνει. και επειδή αυτό τους άνοιξε ακόμα περισσότερο την όρεξη αφού δεν συνάντησαν πλέον αντίσταση, την πούλησαν σκλάβα στα σκλαβοπάζαρα και άρχισαν να παίζουν τα λάφυρα στον τζόγο. Μέχρι που ένα πρωί "μπάμ ηκούσθη εις τον αέρα" και η Too big to fail Leehman brothers, AIG και ΣΙΑ, κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Και τώρα πάλι θέλουν να πουλήσουν κι όλους εμάς στα σκλαβοπάζαρα πιστεύοντας πως έτσι θα γλυτώσουν απ' το σκάσιμο τις υπόλοιπες φούσκες τους.
   Μάζεψαν πολλά κέρδη οι Υπερτράπεζες Θείε. Τεράστια συσσώρευση κεφαλαίου. ΑΥΤΟ το κεφάλαιο απαιτεί ο κύκλος της οικονομίας να καταστρέψει τώρα και όχι τα κέρματα των φτωχωδιαβόλων που δεν φτάνουν ούτε για κερί...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ αλφα1 06/12/2012 16:08:47

    Ο θείος Κάρολος και άλλοι συνάδελφοί του έγραφαν ότι είναι δουλειά των οικονομικών κύκλων να καταστρέφουν την πλεονάζουσα συσσώρευση (παραγωγικού κεφαλαίου, ραντιέρικων "αποταμιεύσεων" ή σταθερών αξιών).
    Αλλά για την χλίδα στη Δύση μετά το 1975, για την όμορφη λέξη "εγκράτεια" και τα υπόλοιπα, μην πεί κανείς ότι δεν είχε προειδοποιηθεί έγκαιρα, απο έγκυρα χείλη:
    h**p://www.antinews.gr/2012/12/04/193231/#comment-1095418

 5. ΣΑΚΑΤΑΚ avatar
  ΣΑΚΑΤΑΚ 06/12/2012 13:17:04

  ...."Ο φόρος περιουσίας αφορά ανεξαιρέτως κάθε μορφή ιδιόκτητης στέγης, αποτελώντας το “βαρύ πυροβολικό” στην κυβερνητική προσπάθεια για περισσότερα δημόσια έσοδα, εκτιμάται από πλειοψηφία αναλυτών με τους οποίους μίλησε τοΓερμανικό Πρακτορείο.

  Ορίζεται ότι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ίσον με το 0,18% της αξίας του ακινήτου, όταν όμως η αξία του υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, τότε ο καταβλητέος φόρος αυξάνεται στο 0,2% της αξίας του.

  Επίσης όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατώτερη φορολογική τους επιβάρυνση για τον κύκλο εργασιών τους από τα 253 περνά, εφεξής, στα 500 ευρώ.

  Ταυτοχρόνως, για όσους δεν έχουν ένσημα την τελευταία 5ετία, η κοινωνική τους επιδότηση από 12μηνη περιορίζεται σε 9μηνη....."
  Ρε πλάκα μας κάνετε?? Σιγά τις περικοπές και τους φόρους!! Ελάτε εδω να πάρετε μαθήματα απο Στουρνάρα. Εκεί να σας δω.. άκου 0,18% φόρος περιουσίας.... Αίσχος!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.