14/02/2011 16:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιράν: Xιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στους δρόμους

Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έχουν κατέβει στους δρόμους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης.

Πολλές χιλιάδες Ιρανοί προσπαθούν σήμερα να συγκεντρωθούν σε διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Τεχεράνης, αλλά εμποδίζονται από την αστυνομία και τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ταραχών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης.

"Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί χωρίς να φωνάζουν συνθήματα" στην οδό Ενγελάμπ, στο κέντρο της Τεχεράνης, αναφέρεται επίσης στην ιστοσελίδα Kaleme.com του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Μιρχοσεΐν Μουσαβί.

"Εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποιούν πορεία στις οδούς Αζαντί και Ενγελάμπ", σχηματίζοντας ένα μεγάλο κύμα που οδηγεί στην πλατεία Αζαντί, παραδοσιακό σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών, στο κέντρο της Τεχεράνης, δήλωσε παράλληλα αυτόπτης μάρτυρας. "Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται επίσης στην περιοχή, αλλά δεν υπάρχουν συμπλοκές", σημείωσε.

Οι δυνάμεις της τάξης, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί μαζικά στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας προσπαθούν να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν δει να σημειώνονται συγκρούσεις ή συλλήψεις.

Στην Kaleme.com επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά για τη χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, περιορίζονται σε ρόλο "παρατηρητή".

Η πορεία αυτή αποτελεί ένα τεστ για τη δύναμη της αντιπολίτευσης των μεταρρυθμιστών, η οποία δεν έχει κατέβει στους δρόμους από το Δεκέμβριο του 2009. Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πιστεύεται ότι θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να σταματήσουν οποιαδήποτε διαμαρτυρία.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μορχοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί ζήτησαν την πραγματοποίηση σήμερα διαδήλωσης σε υποστήριξη των λαϊκών εξεγέρσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν το αίτημά τους και απαγόρευσαν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συγκέντρωσης.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών Μαχμούντ Αμπασζαντέχ Μεσκινί επανέλαβε εξάλλου σήμερα ότι δεν έχει δοθεί καμία άδεια στην αντιπολίτευση για την πραγματοποίηση διαδήλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/02/2011 18:14:44

  Στις πόλεις του Ιράν γίνεται χαμός, μεγάλες κινητοποιήσεις και στο Μπαχρέιν.
  Η Βόρεια Αφρική και η Μεσανατολική περιοχή μεταβάλλεται ολόκληρη σε αναβράζουσα περιοχή, και μόνον οι χώρες με σχετικά υποφερτή κοινοβουλευτική λειτουργία μένουν ήρεμες.
  Φαίνεται να έχει αναλογίες με το "1989" της Ανατολικής Ευρώπης. Υπάρχει και συγκριτικά μεγάλη συμμετοχή γυναικών, νεαρών κυρίως.
  Υπάρχει ένα επικίνδυνο σημείο μετάδοσης της "φωτιάς" σε Ευρωπαική χώρα και αυτό λέγεται Ιταλία. Δεν είναι αστείο: Άν συμβεί θα πρόκειται για την πρώτη εξέγερση με τις γυναίκες σε μαζικό ηγετικό ρόλο. Έχει θιγεί η υπόστασή τους ως ανθρώπινα όντα με ελεύθερη βούληση, ηθική ακεραιότητα και ευφυία. Και η Ιταλία έχει βαθειές πολιτισμικές παραδόσεις, που αδικούνται από τη σημερινή της εικόνα.
  Οι μέρες είναι θηλυκές, εγκυμονούν.
  Ελπίδα ή χάος;

  • Kostas D avatar
   Kostas D @ Ο Θείος 14/02/2011 19:43:26

   Οι αμερικανικες μυστικες υπηρεσιες ειναι απο πισω...!!
   ΞΥΠΝΑΤΕ!!

   • Άνθρωπός τις avatar
    Άνθρωπός τις @ Kostas D 14/02/2011 20:55:22

    Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ - και όχι μόνο των ΗΠΑ - φροντίζουν να επωφεληθούν από κάθε εξέγερση. "Φροντίζουν" για τα συμφέροντα που υπηρετούν πριν, κατά και μετά την εξέγερση.

    Όμως, αν υποθέσουμε ότι αυτές "είναι από πίσω", από μπροστά είναι η εκρηκτική δυσφορία ολόκληρων λαών που ενοχοποιούνται συλλογικά ως "τρομοκράτες", αλέθονται από τις ξενόδουλες κυβερνήσεις τους και εξευτελίζονται από τα ΜΜΕ της Δύσης ως κάφροι. Κάποιο στοιχείο γνησιότητας υπάρχει. Ξέρει κανείς καμιά εξέγερση που έγινε χωρίς αυτό; Ή μήπως υπήρξε ποτέ εξέγερση (να μη μιλήσουμε για επανάσταση) που να μην ποδηγετήθηκε τελικά;

  • Orestios avatar
   Orestios @ Ο Θείος 14/02/2011 21:18:35

   Δηλαδή στην Ιταλία διαδηλώνουν οι φεμινίστριες, που είναι υπέρ της εκπόρνευσης, γιατί τις λένε πουτάνες και στο Ιραν τα μαυροφορεμένα φαντάσματα γιατί θέλουν να γίνουν πουτάνες όπως οι δυτικές?
   Τί μπέρδεμα!

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/02/2011 23:10:12

  Όταν θα μας πουν "βάλτε το "αυτό σας" εκεί που ξέρετε, γιατί είστε περιττοί, υπάρχει και άλλος τρόπος αναπαραγωγής, ο κλωνισμός", έ τότε θα ψαχνόμαστε, αλλά θα είναι αργά, πολύ αργά.
  Μια από τις ανδρικές αρετές είναι (ή θα έπρεπε να είναι) η ικανότητα να παραδεχόμαστε τα σφάλματά μας. Και τα συλλογικά, ως φύλο.
  Αλλά η αλαζονεία της εξουσίας μας αποβλακώνει. Τα θέλουμε όλα δικά μας, και θα χάσουμε τα πάντα.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/02/2011 23:26:21

  Παράδοξο: Αλλά η Τουρκία του Ερντογάν λόγω της "υποφερτής" κοινοβουλευτικής δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί ως αποστειρωμένη υγειονομική ζώνη, ως κορδόνι προστασίας, μη περάσει το μπαρούτι και στην Βαλκανική Ευρώπη. Είναι και η διπλή υπόσταση των γυναικών, η δυνατότητα επιλογής μεταξύ εντελώς διαφορετικών "θηλυκών life-style" στη χώρα αυτή, η εξασφαλισμένη λόγω του κοσμικού κράτους, που εκτονώνει την τρομακτική "θηλυκή" εκρηκτική ενέργεια, ενώ αντίθετα η ενέργεια αυτή στον Αραβικό και Ιρανικό μουσουλμανικό κόσμο έχει συσσωρευτεί μακρόχρονα και εκρήγνυται τώρα.
  Είμαστε τυχεροί που το "κατά λάθος" τείχος προστασίας είναι από δώ, η Τουρκία. Στην Ιταλία αποβιβάζονται ήδη χιλιάδες φυγάδες από την απέναντι Τυνησία, όπου η καθημερινή ζωή δύσκολα θα αποκατασταθεί. Αυτό το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του, άν αναμιχθεί με το "Pornamento Italiano" και τη σύγκρουση δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, θα γίνει πραγματικός εφιάλτης. Ο Θεός να βοηθήσει, και όχι μόνον για τους γείτονες Ιταλούς.

 4. Kennan avatar
  Kennan 14/02/2011 23:35:54

  Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες κατά τη διάρκεια των άγριων συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις που σημειώθηκαν σήμερα στο Ιράν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.