Ιράκ: Επιχείρηση για ανάκτηση του Τικρίτ
02/03/2015 15:58
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιράκ: Επιχείρηση για ανάκτηση του Τικρίτ

Με τη στήριξη των συμμάχων σιιτών και σουνιτών μαχητών, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν μια στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για να ανακτήσουν τη γενέτειρά του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση. Η πόλη Τικρίτ, περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, έπεσε στα χέρια του ISIS το περασμένο καλοκαίρι μαζί με την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μοσούλη, και άλλες περιοχές στο κέντρο της χώρας, μετά την κατάρρευση των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας. Το Τικρίτ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος και βρίσκεται στο δρόμο προς τη Μοσούλη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας μέχρι στιγμής δεν μπόρεσαν να ξαναπάρουν το Τικρίτ, αλλά οι στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν να ανακτούν τις δυνάμεις τους μετά τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες βοήθησαν να ανακτήσουν το διυλιστήριο στοΜπαϊτζί. Κάθε ενέργεια για να την ανάκτηση της Μοσούλης πιθανότατα προαπαιτεί από το Ιράκ να καταλάβει πρώτα το Τικρίτ, λόγω της στρατηγικής θέσης του.

Το κανάλι Al-Iraqiya μετέδωσε ότι οι δυνάμεις επιτίθενται στο Τικρίτ από διαφορετικές κατευθύνσεις, υποστηριζόμενες από το πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές από ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη. Ανέφερε ότι οι μαχητές είχαν αποσπαστεί από ορισμένες περιοχές έξω από την πόλη, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Το Ιράκ είναι διχασμένο ανάμεσα στη μειονότητα των σουνιτών, οι οποίοι ήταν μια σημαντική βάση υποστήριξης του Σαντάμ, και τη σιιτική πλειοψηφία. Η συνεργασία μεταξύ σιιτών και σουνιτών μαχητών στην επιχείρηση της Δευτέρας ήταν μια σημαντική εξέλιξη στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αν και η παρουσία των σιιτικών δυνάμεων στη σουνιτική περιοχή κινδυνεύει να δημιουργήσει σπασμωδικές κινήσεις στο μέλλον.

Ώρες πριν από την επιχείρηση, ο σιίτης πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Aμπάντι, κάλεσε τους σουνίτες μαχητές των φυλών να εγκαταλείψουν την εξτρεμιστική ομάδα, προσφέροντας αυτό που χαρακτήρισε «τελευταία ευκαιρία», ενώ τους υποσχέθηκε χάρη. «Καλώ όσους έχουν παραπλανηθεί ή διέπραξαν λάθος να καταθέσουν τα όπλα και να ενωθούν με τους ανθρώπους τους και τις δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να απελευθερώσουν τις πόλεις τους» είπε ο αλ-Αμπάντι την Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σαμάρα.

Τα σχόλιά του φάνηκε να απευθύνονται σε πρώην μέλη του εκτός νόμου κόμματος Μπάαθ του Ιράκ, πιστών του Σαντάμ, που προσχώρησαν στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς και σε άλλους σουνίτες οι οποίοι ήταν δυσαρεστημένοι με την σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης. Ο

Σαντάμ εκδιώχθηκε το 2003 από τις αμερικανικές δυνάμεις και αργότερα εκτελέστηκε. Στο Τικρίτ έγιναν πολλές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής στη χώρα.

news.yahoo.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.