Ινδία: Αλλαγή σελίδας με τον Ναρέντρα Μόντι
19/05/2014 16:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ινδία: Αλλαγή σελίδας με τον Ναρέντρα Μόντι

Το ευθύ στυλ του θα μπορούσε να κινητοποιήσει την Ινδία. Οι ψηφοφόροι έχουν υψηλές προσδοκίες από την ικανότητά του να δώσει ώθηση στην οικονομία, αλλά πολλοί μουσουλμάνοι είναι νευρικοί με τον δεξιό Ινδουιστή εθνικιστή.

Ο Ινδουιστής εθνικιστής από τη δεξιά Ναρέντρα Μόντι, που αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές της Ινδίας, δεν θεωρούταν φαβορί. Είναι ένας αυτοδημιούργητος, ο πατέρας του οποίου πουλούσε τσάι σε σιδηροδρομικός σταθμός, με ευθύ χαρακτήρα, κακά Αγγλικά και περιφρόνηση για τις κοινωνικές συμβάσεις, που τον έκαναν δυσάρεστο στην παραδοσιακή άρχουσα τάξη της Ινδίας, αλλά δημοφιλή στους υπόλοιπους.

«Είναι ανατρεπτικός» σχολιάζει ο πολιτικός αρθρογράφος Tavleen Singh. «Είναι από λάθος κάστα, λάθος τάξη –τα πάντα λάθος». Ο Μόντι, ένας γεμάτος άντρας με ευπρεπισμένα άσπρα γένια και μουστάκι, είναι ο πρώτος ηγέτης μιας επαρχιακής πολιτείας που κερδίζει το κορυφαίο πολιτικό αξίωμα στην Ινδία. Έχει αγωνιστεί σκληρά με βάση την οικονομική επιτυχία του στο δυτικό κρατίδιο του Γκουτζαράτ και υπόσχεται παρόμοια οφέλη για την υπόλοιπη χώρα υπό την ηγεσία του. «Είναι άνθρωπος των πράξεων που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τη χώρα», λέει ο Gurcharan Das, πρώην στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας και νυν συγγραφέας. «Είναι αποφασισμένος και πεινασμένος και μπορεί να μεταφέρει στο λαό την αίσθηση του σκοπού».
Η εικόνα του Μόντι ως ένας ισχυρός ηγέτης ήταν ιδιαίτερα ελκυστική στον απόηχο μιας αναποτελεσματικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του κόμματος του Κογκρέσο, το οποίο αποδείχθηκε αναποφάσιστο. «Ο Μόντι ήρθε να καλύψει ένα κενό ηγεσίας», λέει η πολιτική σχολιαστής Neerja Chowdhury.

Αλλά η ισχυρή εικόνα του επόμενου πρωθυπουργού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην μουσουλμανική μειονότητα της Ινδίας, η οποία αποτελεί το 19 τοις εκατό του πληθυσμού. Πολλοί μουσουλμάνοι ανησυχούν για τους δεσμούς του Μόντι με την RSS, μια ριζοσπαστική ομάδα που οραματίζεται την Ινδία ως ένα ιερό έθνος στο οποίο ανήκουν πραγματικά μόνο οι Ινδουιστές. Υπενθυμίζουν επίσης ότι ήταν επικεφαλής υπουργός του Γκουτζαράτ, το 2002, όταν ινδουιστές στασιαστές έσφαξαν 2.000 Μουσουλμάνους. Οι υποψίες ότι ο Μόντι δεν έκανε αρκετά για να περιορίσει τη βία ρίχνουν μια σκιά πάνω από την πολιτική του ικανότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες του έχουν αρνηθεί βίζα μετά τη σφαγή, με την αιτιολογία ότι έφερε «την ευθύνη για την απόδοση των κρατικών θεσμών» όπως η αστυνομία. Αλλά οι σχέσεις βελτιώνονται σταδιακά και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν πει ότι όποιος κερδίσει τις εκλογές θα είναι ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ.
Αυτό όμως που πιθανότατα θα αποδειχθεί το καθοριστικό χαρακτηριστικό της ηγεσίας του είναι η οικονομική πολιτική και όχι η θρησκεία, σχολιάζει ο Siddarth Varadarajan, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας The Hindu. «Είναι η πιο αξιόπιστη επιλογή των ινδικών μεγάλων επιχειρήσεων σήμερα» λέει ο Varadarajan. «Αυτό είναι που αντιπροσωπεύει».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Μόντι χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από ινδούς επιχειρηματίες και υποσχέθηκε να υποδεχθεί τους επενδυτές με «κόκκινα χαλιά και όχι με γραφειοκρατία». Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για ανάπτυξη και τόνισε τη δημιουργία πλούτου και όχι τη διανομή του μέσω των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, η οποία είναι η παραδοσιακή προσέγγιση του κόμματος του Κογκρέσου.
Η απόδοσή του στην Γκουτζαράτ σε αυτόν τον τομέα ήταν γενικά καλή, αλλά το πολιτικό στυλ του Μόντι ανησυχεί τους επικριτές του, οι οποίοι εκτιμούν την παράδοση της Ινδίας στη συναινετική λήψη αποφάσεων. «Αγαπά τις διαμάχες και διεκδικεί» λέει η Chowdhury. «Είναι ο τρόπος του για να στείλει το μήνυμά του». Είναι επίσης γνωστός ως κάποιος που θέλει να κρατά μόνος τους τον προσωπικό έλεγχο, ακόμη και σε μικρές λεπτομέρειες της πολιτικής και ο οποίος δίνει λίγες ευθύνες στους υφισταμένους του. Παράλληλα, έχει τη φήμη του ειλικρινούς, σε μια χώρα που πνίγεται στη διαφθορά. Ο ίδιος και οι συγγενείς του είναι γνωστό ότι ζουν απλά, κάτι μάλλον ασυνήθιστο για τους ινδούς πολιτικούς.

«Είναι πολύ παθιασμένος με τη διακυβέρνηση και τη θεωρεί μια αποστολή», λέει ο Rajeev Chandrasekhar, ένας εκατομμυριούχος της πληροφορικής, που είναι τώρα ένα ανεξάρτητο μέλος της Άνω Βουλής. «Φαίνεται ως ιδεαλιστική και με το παραπάνω». Κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας που οδήγησαν αυτόν και το κόμμα του Bharatiya Janata στη νίκη, ο Μόντι αξιοποίησε την απόγνωση του εκλογικού σώματος και την επιθυμία του για αλλαγή μετά από μια δεκαετία διακυβέρνησης από το Κόμμα του Κογκρέσου. «Αποτελεί κίνδυνο γιατί ανήκει σε μια συγκεκριμένη κοινότητα» που βασίζεται στη θρησκευτική του ταυτότητα, λέει ο Das, ο οποίοι ψήφισε το BJP για πρώτη φορά στη ζωή του. «Αλλά ψήφισα τον Μόντι επειδή είναι η καλύτερη ευκαιρία μας» για οικονομική ευημερία. Καθώς η Ινδία γυρίζει σελίδα, λέει ένας ξένος διπλωμάτης, «ο Μόντι θα μπορούσε να αποδειχθεί η καλύτερη ή η χειρότερη επιλογή».

http://www.csmonitor.com/World/Asia-South-Central/2014/0516/Why-Modi-matters

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.