10/11/2010 15:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θύελλα στην Αυστρία από δηλώσεις του Τούρκου πρεσβευτή

Τις... βάσεις για διπλωματικό επεισόδιο θέτει ο Τούρκος πρεσβευτής στη Βιέννη, ασκώντας πρωτοφανή σε δριμύτητα κριτική κατά της Αυστρίας και των πολιτών της. Ο Καντρί Ετσβέντ Τετσάν θεωρεί τις αυστριακές Αρχές για «γκετοποίηση» των Τούρκων, επιτίθεται στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι έπρεπε να ανήκει στην ακροδεξιά και λέει ότι οι πολίτες της Αυστρίας ενδιαφέρονται για ξένους πολιτισμούς μόνο στις διακοπές τους. Ο Τούρκος πρεσβευτής κλήθηκε για εξηγήσεις στο αυστριακό ΥΠΕΞ.

Ως απόλυτα άστοχες, απαράδεκτες και ασεβείς χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του Τούρκου πρεσβευτή ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Πρελ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του κόμματός του Φριτς Κάλτενεγκερ.

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, στηρίζοντας πλήρως την προερχόμενη από το κόμμα του υπουργό Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ, ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει άμεσα τον Καντρί Ετσβέντ Τετσάν για εξηγήσεις, ενώ από τον πρέσβη της Αυστρίας στην Άγκυρα ζητήθηκε να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του πρεσβευτή αναμένεται να ζητήσει και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ από τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Σπίντελεγκερ είχε πραγματοποιήσει μόλις τον περασμένο μήνα επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

«Οι Τούρκοι δεν θέλουν τίποτα από εσάς»

Με ασυνήθιστη για διπλωμάτη φρασεολογία, ο Τούρκος πρεσβευτής στη Βιέννη επιτίθεται τόσο κατά της επίσημης Αυστρίας, όσο και κατά των πολιτών της, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στη Βιέννη, όπως ΟΗΕ, ΟΠΕΚ και ΟΑΣΕ να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς, όπως σημειώνει, υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο στις οποίες οι ξένοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Αναφερόμενος στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ, ο Τούρκος πρεσβευτής αναφέρει πως βρίσκεται σε λάθος κόμμα (υπονοώντας προφανώς πως θα έπρεπε να ανήκει σε κόμμα της Ακροδεξιάς), πως της λείπει μια φιλελεύθερη και ανοικτή συμπεριφορά και πως αυτή θα πρέπει να πάψει να επεμβαίνει στη διαδικασία ενσωμάτωσης, καθώς όπως λέει από κάθε πρόβλημα που δίνεται στο υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει μια αστυνομική λύση.

Ανάλογα επιθετική είναι η τοποθέτηση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο θέμα της αντιμετώπισης των συμπατριωτών του στην Αυστρία. Ο Τετσάν καταγγέλλει τις αυστριακές Αρχές ως υπεύθυνες για τη δημιουργία «γκέτο» Τούρκων, ενώ κατηγορεί τις αυστριακές οικογένειες ότι, μη στέλνοντας τα παιδιά τους σε σχολεία με πλειοψηφία εθνικών μειονοτήτων, εξωθούν τους Τούρκους στην απομόνωση.

«Οι Τούρκοι είναι ευτυχισμένοι, δεν θέλουν τίποτε από εσάς, δεν θέλουν να τους μεταχειρίζεστε όπως ένα μικρόβιο» αναφέρει στη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως οι Αυστριακοί ενδιαφέρονται για ξένους πολιτισμούς μόνον κατά τις διακοπές τους.

Ο Τούρκος πρεσβευτής τονίζει ακόμη πως στο θέμα της μαντίλας δεν «πέφτει λόγος» στους Αυστριακούς, καθώς αυτή δεν αντιβαίνει στους νόμους και καθένας είναι ελεύθερος να τη φορά, ιδιαίτερα σε μια χώρα στην οποία επιτρέπεται ο γυμνισμός, ενώ απευθυνόμενος και στους συμπατριώτες του, τους καλεί να μάθουν τη γερμανική γλώσσα και να τηρούν τους νόμους.

Επίθεση μετά την αρνητική δημοσκόπηση

Η επίθεση του πρεσβευτή έρχεται δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στην οποία διαπιστώνεται η αμετάβλητη, σαφής απόρριψη από την πλειονότητα των Αυστριακών, και μάλιστα σε ποσοστό 69%, μιας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ποσοστό 69% των ερωτηθέντων απορρίπτει την τουρκική ένταξη και μόλις ένα 17% την υποστηρίζει. Οι νέοι μέχρι 25 ετών τοποθετούνται θετικότερα -το 23% υποστηρίζει την ένταξη και «μόνο» το 54% αντιτίθεται σε αυτήν. Στις ηλικίες άνω των 66 ετών τα ποσοστά αυτά είναι αντίστοιχα, 12% «υπέρ» και 79% «κατά» της ένταξης.

Σε αντίθεση με την αρνητική τοποθέτηση απέναντι στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ, η ίδια δημοσκόπηση διαπιστώνει την υποστήριξη του αυστριακού πληθυσμού στην ένταξη της Κροατίας σε ποσοστό 68% και της Ισλανδίας σε ποσοστό 62%, ενώ σχετικά αδιάφορα τοποθετούνται οι ερωτηθέντες στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ, με ένα ποσοστό 39% να την αποδέχονται και 37% να την απορρίπτουν.

Ο σκεπτικισμός και οι επιφυλάξεις των Αυστριακών απέναντι σε μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που μερικές φορές έχει περάσει το 80%, ώστε η Αυστρία να βρεθεί με τον τρόπο αυτό στην κορυφή του καταλόγου των χωρών των οποίων ο πληθυσμός αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. lazaros avatar
  lazaros 10/11/2010 15:31:44

  διπλωματια αλα τουρκα

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 10/11/2010 15:39:03

  Τους τη φυλάγανε από την εποχή των Αψβούργων.

 3. sauraki avatar
  sauraki 10/11/2010 15:48:56

  Αφού μιλούν και οι Τούρκοι για ξενοφοβία και φιλελευθερισμό, τα είδαμε όλα σε αυτήν τη ζωή....

 4. Αρράκις الراقص avatar
  Αρράκις الراقص 10/11/2010 16:06:58

  Η νίλα της Βιέννης δεν ξεχνιέται όσα χρόνια κι αν περάσουν

  • anonymous avatar
   anonymous @ Αρράκις الراقص 10/11/2010 18:08:02

   Και να σκεφτείς ότι τη νίλα της Βιέννης τη μαγείρεψε ο Μαυροκορδάτος ο εξ απορρήτων. Μέχρι τότε οι Σουλτανομητέρες ήταν Ελληνίδες μετά ήταν Γεωργιανές κλπ. και ξεκίνησε η παρακμή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τους υπονομεύσαμε από μέσα κι έπεσαν μόνο που η πτώση κράτησε αρκετά.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/11/2010 16:51:56

  εμένα, λοιπόν, μου αρέσει ο γυμνισμός, και ας έχει και μαντήλα από πάνω χαχαχα...

  • sotos avatar
   sotos @ archaeopteryx 10/11/2010 18:45:37

   Σωστος !

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/11/2010 11:51:58

  Δικό τους λάθος, δηλαδή του Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπούς που πήγε κάποτε να καταλάβει τη Βιέννη.
  Από τότε τους το φυλάνε μανιάτικο εκεί στο Γαλάζιο Δούναβη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.