#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/01/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα φέρει την άνοιξη στην Αίγυπτο η νίκη των Ισλαμιστών;Η αραβική άνοιξη σηματοδότησε μια διάρρηξη με το παρελθόν, και την ανάδυση μιας νέας πολιτικής σκηνής στην Μ. Ανατολή. Όπως είχε προβλεφθεί, οι εκλογές της Αιγύπτου σημαδεύτηκαν από την νίκη των Ισλαμιστών. Οργανώσεις με βαθιές ρίζες στην κοινωνία, με το κύρος της χρόνιας αντιπολίτευσης, υπερασπιζόμενες τις συντηρητικές θρησκευτικές αξίες της πλειοψηφίας του πληθυσμού, μπόρεσαν και προσέλκυσαν ψήφους, θεωρούμενες ως η πιο κατάλληλη νέα  μορφή κυβέρνησης.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία ήταν η εκλογική επιτυχία του κόμματος των Σαλαφιστών al-Nour. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το που οφείλεται η άνοδος αυτή, εκτός και αν αποτελεί κάποιου είδους ψήφο διαμαρτυρίας.

Όπως και να έχει, η νίκη των Ισλαμιστών θέτει εν αμφιβόλω την δημοκρατικοποίηση της αιγυπτιακής πολιτικής σκηνής. Και για πολλούς στη Δύση, επιβεβαιώθηκε η άποψη ότι η δημοκρατία δεν συμβαδίζει με το Ισλάμ.

Έτσι, υπάρχουν πια δυο αντικρουόμενες εικόνες της αραβικής κοινωνίας: Από τη μια πλευρά η νεολαία που θέλει δημοκρατία και ελευθερία, αλλά που είναι άπειρη και αποτελεί μειοψηφία, και από την άλλη οι Ισλαμιστές, συντηρητικοί, παραδοσιακοί, και αγχωμένοι με το ενδεχόμενο αταξίας.

Οι δυο αυτές ομάδες δεν είναι απαραίτητα σε σύγκρουση. Οι αραβικές κοινωνίες είναι πολύπλοκες. Αυτό που συμβαίνει είναι μια εξέλιξη την οποία κάποιοι αποκαλούν «μετά-Ισλαμισμό», μέσα από την οποία σημειώνονται κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές, που είναι και αποσταθεροποιητικές, αλλά και μη αναστρέψιμες.

Πολλοί θεωρούν ότι η δημοκρατία μπορεί να υπάρξει μόνο στα πλαίσια ενός κοσμικού καθεστώτος. Επίσης ότι οι δημοκράτες είναι εξ ορισμού και φιλελεύθεροι. Ιστορικά όμως αυτό δεν ισχύει. Ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας στην Αμερική έγινε για λόγους προστασίας του θρησκεύματος από πλευράς κράτους, και όχι επειδή οι ιδρυτές των ΗΠΑ ήταν κοσμικοί.

Στην Ευρώπη, η χριστιανοδημοκρατία αναπτύχθηκε, όχι επειδή η εκκλησία προωθούσε την κοσμικότητα, αλλά επειδή έτσι θα μπορούσε να διατηρήσει την πολιτική της επιρροή.

Τέλος, τα σύγχρονα λαϊκίστικα κινήματα της Ευρώπης, ταυτίζονται με την θρησκεία, ζητώντας όπως η χριστιανική ταυτότητα εγγραφεί στο Σύνταγμα της ΕΕ.

Οι Ισλαμιστές του αραβικού κόσμου απεχθάνονται την κοσμικότητα, τις δυτικές αξίες, και τον ατομισμό. Παντού προσπαθούν να ταυτίσουν την θρησκεία με την εθνική ταυτότητα, και παντού ακολουθούν συντηρητικές πολιτικές, εκτός από την οικονομία.

Οι Ισλαμιστές μπορούν όμως να είναι και δημοκράτες. Σήμερα μπαίνουν σε εντελώς νέα χωράφια. Έγινε μια επανάσταση, και το καθεστώς που προέκυψε δεν είναι το ίδιο με αυτό που ανατράπηκε, αλλά έγιναν εκλογές και υπάρχει κοινοβούλιο.  Έτσι, τα ισλαμικά κόμματα θα πρέπει να λειτουργούν μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει η νομιμοποίηση από πλευράς του λαού.

Το αιγυπτιακό εκλογικό σώμα δεν είναι επαναστατικό. Είναι συντηρητικό. Θέλει την τάξη. Θέλει ηγεσία που θα στρώσει την οικονομία, και θα επιβεβαιώσει τις θρησκευτικές αξίες, αλλά δεν θέλει ούτε χαλιφάτο, ούτε κάποιο ισλαμικό καθεστώς. Η μουσουλμανική αδελφότητα το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, και επειδή δεν μπορεί να επιβληθεί δια της βίας, προσπαθεί να κερδίσει ψήφους.

Σε αντίθεση με το Ιράν, η αιγυπτιακή μουσουλμανική αδελφότητα δεν μπορεί να ορίσει τι θέλει το Ισλάμ. Η θρησκευτική αρένα είναι πλουραλιστική, και υπόκειται σε δημοκρατικές πιέσεις.

Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να δημιουργηθεί κάποιο σώμα ή όργανο, που θα καθορίζει την «ισλαμικότητα» των νόμων. Και αν ναι, τότε ποιοι θα το απαρτίζουν; Θα υπάρχει κυριαρχία του νόμου της Σαρίας, θα υπάρχουν ποινές σωματικής βίας, όταν παραβιάζονται οι θρησκευτικοί κανόνες; Θα επιτρέπεται σε Μουσουλμάνους να προσηλυτίζονται στον Χριστιανισμό;

Οι Ισλαμιστές δεν συμπαθούν το Ισραήλ, και σε αυτό ταυτίζονται με την γενικότερη αραβική κοινή γνώμη. Δεν είναι όμως κάτι για το οποίο θα ξεκινούσαν πόλεμο. Έχουν αποδεχτεί τους γεωστρατηγικούς τους περιορισμούς. Εξάλλου, η φροντίδα με την οποία η μουσουλμανική αδελφότητα προσεγγίζει τους διπλωμάτες της Δύσης, αποδεικνύει την αποδοχή εκ μέρους της της ισχύουσας στρατηγικής πραγματικότητας.

Οι Ισλαμιστές της Αιγύπτου δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις. Ειδικά όσον αφορά στο Ιράν. Οι Σαουδάραβες παίζουν σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στηρίζοντας τους Σαλαφιστές, και το Κατάρ από την πλευρά του υποστηρίζει παντοιοτρόπως την μουσουλμανική αδελφότητα.

Σήμερα, η μεγάλη σύγκρουση που αναφύεται δεν είναι μεταξύ του μουσουλμανικού  κόσμου και της Δύσης, αλλά μεταξύ των συντηρητικών Σουνιτών και της Σιιτικής ημισελήνου γύρω από το Ιράν, με υπόβαθρο την «ανίερη» συμμαχία της Σ. Αραβίας με το Ισραήλ.

Σε τελική ανάλυση, η νίκη των Ισλαμιστών αποτελεί μέρος της γενικότερης ομαλοποίησης του αραβικού κόσμου, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

 

Του  Olivier Roy
The New Statesman
http://www.newstatesman.com/middle-east/2012/01/arab-egypt-iran-muslim

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 28/01/2012 10:51:01

  "η νίκη των Ισλαμιστών αποτελεί μέρος της γενικότερης ομαλοποίησης του αραβικού κόσμου"

  Καλά ,τελικά ΕΙΝΑΙ κουτόφραγκοι οι κουτόφραγκοι!

  Τις φάτσες στη φωτογραφίες δεν τις βλέπουν? Πράμα που φαίνεται...

  ΟΙ Ισραηλινοί είναι οι μόνοι Δυτικοί που ξέρουν καλά τη Μ.Ανατολή , και τραβάνε τα μαλιά τους με τη δήθεν "Αραβική 'Ανοιξη"! Τυχαίο? Δε νομίζω!

  • Γιώργoς Αχαιός avatar
   Γιώργoς Αχαιός @ ΣΤΕΛΙΟΣ 28/01/2012 13:10:41

   Στέλιο, επειδή είμαι φατσιστής θα συμφωνήσω μαζί σου. Αυτές οι φάτσες δεν με πείθουν...
   Όσο για τους Εβραίους, έχω να πω ότι θα τους καταλαβαίναμε καλύτερα εμείς οι έλληνες, αν ζούσαμε σε ένα κράτος μόλις 20.000 τχλμ, μικρότερο δηλαδή από την πελοπόννησο, με έρημο και κατεχόμενα μέσα, με 10 εκ. κατοίκους εκ των οποίων μόνο τα 5 εκ εβραικής καταγωγής, με άλλα 2 εκ ίσραηλίτες πολίτες αραβικής καταγωγής και άλλα 2 εκ τρελαμένους που ο καθένας τους μπορεί να ζωστεί με εκρηκτικά και να σκάσει στην καφετέρια που πίνεις καφέ...
   Και με ολόκληρο τον αραβο-τουρκο-ισλαμικό κόσμο να περιβάλλει αυτό το κράτος απειλητικά από παντού με σχεδόν 300 εκ κατοίκους...
   Και να λένε οι άραβες, που αν προσθέσεις τα εδάφη που κατέχουν όλες οι αραβικές χώρες, μπορεί να βγάζουν την δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Ρωσσία επικράτεια, ότι όχι το Ισραήλ δεν πρέπει να υπάρχει. Έχουμε όλα όσα έχουμε αλλά θέλουμε και αυτήν τη χεσιά τόπο...

 2. Μπέμπης avatar
  Μπέμπης 28/01/2012 12:02:59

  Η Γαλλία είναι πανθομολογουμένως η μητέρα-πατρίδα τής σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας δυτικού τύπου. Από το 1789 που έγινε η Γαλλική Επανάσταση, χρειάστηκε ένας αιώνας μέχρι η δημοκρατία να σταθεροποιηθεί στη Γαλλία το 1870, με την ίδρυση τής Τρίτης Δημοκρατίας, μετά την ήττα κατά τον Γαλλο-πρωσσικό πόλεμο και την αποπομπή τού Ναπολέοντα τού Τρίτου.

  Ας αφήσει η Δύση και την Αίγυπτο να βρει τον δικό της δρόμο της προς τη δημοκρατία, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και επεμβάσεις, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι η Αίγυπτος δεν θα είναι μια κανονική δημοκρατία πριν το 2100.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Μπέμπης 28/01/2012 12:14:32

   Ανόμοια πράγματα Μπέμπη!

   Αν η Γαλλική Επανάσταση , αντί για τη λατρεία του “Υπερτάτου Όντος” (και το κονκορδάτο αργότερα) είχε καθιερώσει το…Ισλάμ, η σημερινή Γαλλία όχι μόνο σύγχρονη δημοκρατία δεν θα ήταν ,αλλά θα έκανε τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να μοιάζουν με …Σουηδία!

  • Γιώργoς Αχαιός avatar
   Γιώργoς Αχαιός @ Μπέμπης 28/01/2012 12:58:08

   Πατρίδα του σύγχρονου κοινοβουλευτικού συστήματος είναι η Αγγλία κι όχι η Γαλλία. Αυτό είναι τελείως ξεκάθαρο.
   Η Γαλλική επανάσταση δεν κατέληξε σε κάποιο αξιόπιστο κοινοβουλευτικό σύστημα αλλά στην γαλλική αυτοκρατορία υπό τον Ναπολέοντα, που με την σειρά της οδήγησε στην επάνοδο των βουρβώνων στον θρόνο, μετά ξανά του ναπολέοντα μετά ξανά της βασιλείας, μετά.....

   Για το άλλο που λες να τους αφήσουμε να βρούνε τον δρόμο τους μπορεί να χεις και δίκιο μπορέι και όχι.

   • Μπέμπης avatar
    Μπέμπης @ Γιώργoς Αχαιός 28/01/2012 14:56:28

    Γιώργο Αχαιέ, η Αγγλία βρήκε μια μεσοβέζικη λύση με ολίγον δημοκρατία και ολίγον αριστοκρατία. Όσο υπάρχει η Βουλή των Λόρδων, με τους σαλεμένους γαλαζοαίματους τιτλοφόρους κληρονόμους και τους επισκόπους να ψηφίζουν για το μέλλον τής Αγγλίας, όσο υπάρχει ο θεσμός τής βασιλείας με τον εκάστοτε μονάρχη να είναι και αρχηγός τού θρησκεύματος, όσο δεν υπάρχει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία αλλά μόνο στην ενοικίαση για 99 χρόνια, η Αγγλία θα βρίσκεται ακόμη στην προ-επαναστατική, προ-δημοκρατική, φεουδαρχική περίοδο τής ιστορίας τής Ευρώπης. Η Αγγλία ήταν η πρώτη χώρα που έκανε το βήμα προς τη δημοκρατία, αλλά έμεινε στο πρώτο βήμα. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που έ φ τ α σ ε στη δημοκρατία. Η Αγγλία είναι τόσο πίσω πια, παγωμένη στο "μετέωρο βήμα" της, που την ξεπέρασαν ακόμη και οι πρώην κομμουνιστικές δικτατορίες τής Ανατολικής Ευρώπης.

    Στέλιο, ας αφήσει η Δύση την Αίγυπτο στην ησυχία της, όπως ΔΕΝ άφησε καμμία αραβική χώρα, ούτε το Ιράν, και το 2100 θα δούμε ποιος θα έχει κράτος δικαίου με παροχές και τροφή για όλο τον κόσμο και ποιος θα ψωμολυσσά.

    Όσο για το Ισραήλ, θεωρείς ότι η αντίδραση των Αράβων ήταν άδικη; Λέω "ήταν", γιατί σήμερα όλοι δέχονται την ύπαρξη τού Ισραήλ. Επειδή πριν από 2.500 χρόνια ζούσαν Έλληνες στη Σικελία, δικαιούμαστε οι Έλληνες να πάμε στη Σικελία, να εγκατασταθούμε εκεί και να διώξουμε τους Σικελούς με φωτιά και με τσεκούρι; Και μετά να διαμαρτυρόμαστε αν η Ιταλία εκστρατεύσει εναντίον μας;

    • μεταρρυθμιστής avatar
     μεταρρυθμιστής @ Μπέμπης 28/01/2012 15:23:52

     Μια χαρά τα γράφει ο Γιώργος Αχαιός. Το Ισραήλ αποτελεί μικροσκοπική νησίδα ελευθερίας, δημοκρατίας και σταθερότητας μπροστά στο ατελείωτο μάγμα βαρβαρότητας που εκτινάσσει το ισλαμικό ηφαίστειο της Μ.Ανατολής. Μην ξεχνάς οτι οι Άραβες είναι οι επήλυδες στη γη των Εβραίων κι όχι το αντίστροφο, όπως νομίζουν ακόμα οι περισσότεροι αραβόπληκτοι συμπολίτες μας.

     • Μπέμπης avatar
      Μπέμπης @ μεταρρυθμιστής 28/01/2012 15:59:01

      Μεταρρυθμιστή, το 1948, όταν το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του, ο πληθυσμός τής μέχρι τότε βρεττανικής Παλαιστίνης ήταν 68% αραβικός και 32% εβραϊκός. Υπερασπίζεσαι ένα κράτος που με πολιτικές εθνοκάθαρσης μετέτρεψε αυτό το 68% σε 16% μέσα σε ελάχιστα χρόνια.
      Τώρα, αν είναι να πάμε πίσω στην ιστορία, και αν υποτεθεί ότι η Αγία Γραφή είναι ιστορία και όχι μυθολογία, είναι προφανές ότι όταν ο Μωυσής τού Ναυή πέρασε τον Ιορδάνη μαζί με τον λαό τού Ισραήλ, βρήκε και τότε μια χώρα πυκνοκατοικημένη από μη εβραϊκούς λαούς (Χαναναίους, Φιλισταίους, Αμαληκίτες, κλπ), τους οποίους έσφαξε μέχρι να μην αφήσει ρουθούνι.

     • μεταρρυθμιστής avatar
      μεταρρυθμιστής @ Μπέμπης 28/01/2012 16:19:21

      Οι Αραβες έχασαν 4 μεγάλους πολέμους μέχρι τώρα και πολλούς μικρότερους από τους Εβραίους κι αντί να το βουλώσουν και ν'αποδεχθούν την ήττα τους συνεχώς έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να καταστρέψουν το Ισραήλ.
      Οι Άραβες στο Ισραήλ έχουν το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο μεταξύ όλων των Αράβων στην περιοχή, φαντάζομαι το γνωρίζεις.Επίσης ποια εθνοκάθαρση αναφέρεις; Εθνοκάθαρση , όπου το θύμα αυξάνεται και πληθύνεται και φτιάχνει " σβέρκο", για να δαγκώσει τον υποτιθέμενο " θύτη" , πρώτη φορά βλέπω.Τέλος, λες να είναι λόγω της "εθνοκάθαρσης" που όταν ο Λίμπερμαν πρότεινε στους Άραβες του Ισραήλ να ενωθούν με το νέο παλαιστινιακό κράτος , εκείνοι αντέδρασαν έντονα και δήλωσαν οτι επιθυμούν να είναι Ισραηλινοί πολίτες;

     • Agni avatar
      Agni @ μεταρρυθμιστής 28/01/2012 16:04:50

      Ποια δημοκρατία?ποια ελευθερία? εκπροσωπεί πια η Δύση?ούτε εκλογές δεν μας αφήνουν να κάνουμε..Αντίθετα χώρες με ανεξάρτητη πολιτική απολαμβάνουν απίστευτη ποιότητα ελευθεριών και δικαιωμάτων Νορβηγία,Βραζιλία,Ινδονησία,Αργεντινή κ.α,Δεν θα σχολιάσω κάν την απαγόρευση της συμμετοχής μειονοτικών κομμάτων που νομοθετήθηκε πρόσφατα και θα ισχύει απο την επόμενη κνεσσέτ,δεν θα σχολιάσω καν την ποινικοπόιηση του αριστερού σιωνισμού,του φιλελεύθερου μετα-σιωνισμού,και τους υποχρεωτικούς όρκους πίστης,την απόλυτη περιθωριοποίηση απο την κοινωνική οικονομική και πολιτική ζωή των υπερορθόδοξων,των Σεφαρδείμ και των Μιζραχίμ,της πραγματικότατες εικόνες βαρβαρότητας και ολέθρου που δεν συμβαίνουν πουθενά αλλου στη γη κλπ..Τι είναι ένδειξη δημοκρατίας το ακίνδυνο "φεστιβάλ υπερηφάνειας"?για τα μάτια του κόσμου?και εδώ έγινε αλλα λίγες μέρες μετά όταν ο κόσμος βγήκε να διαμαρτυρηθεί για σοβαρούς λόγους τον έπνιξαν στα χημικα,ένα καρναβάλι,ενα πάρτυ,ένας ποδοσφαιρικός αγώνας η ένα θέαμα ενδεικτικό της δημοκρατικότητας μιας κοινωνίας?δεν νομίζω μάλλον το αντίθετο ισχύει..Αφελής δεν μπορεί να είσαι,μεταρρυθμιστής δεν είσαι σίγουρα,ορθόδοξος νεοσυντηριτικός είσαι που αναπαράγει την κασσέτα(η μονη δημοκρατία στη μέση ανατολή λες και ο Λίβανος ή η Τουρκία που είναι εκατομμύρια φορές πιο δημοκρατικές χώρες κολλάνε μπρίκια είτε μας αρέσει είτε όχι..) και αυτές είναι απλά οι εντελώς υποκειμενικές και σχετικές θέσεις σου που προσπαθεις να παρουσιάσεις ως αντικειμενικές αναπαράγοντας κενά σημαίνοντα που δεν έχουν σχέση με τα φαινόμενα καθεαυτά..Ακου δημοκρατία και ο Καντάφι αμεσοdημοκρατικό ονόμαζε το καθεστώς του σημαίνει οτι είχε καμμία σχέση με τη δημοκρατία?οτι θέλουμε λέμε μου φαίνεται..

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Μπέμπης 29/01/2012 21:53:45

     Είναι συνηθισμένο στις μέρες μας οι οπαδοί του ιδεαλιστή και ιδεοληπτικού σφαγέα Ροβεσπιέρρου να υποστηρίζουν τον ισλαμισμό. Η Γαλλική Επανάσταση άνοιξε τον δρόμο για όλους τους ολοκληρωτισμούς και τα μαζικά εγκλήματα του 20ού αιώνα, στο όνομα κάποιας υψηλής ιδέας που είχε σχέση με την ουτοπία της απόλυτης καθαρότητας (φυλετική ή κοινωνική).
     Οπαδοί όλων των ολοκληρωτισμών ενωθείτε!

 3. ΙΑΣΩΝ avatar
  ΙΑΣΩΝ 28/01/2012 13:11:51

  Ας πάει ο κος Roy στο Πακισταν με την γυναίκα του και την κόρη του να του διδάξουν δημοκρατία επι του πρακτέου.

 4. Agni avatar
  Agni 28/01/2012 13:51:03

  Ο τύπος είναι πολυ γνωστός οριενταλιστής,και ποντάρει και εύχεται εθνο-θρησκευτικές συρράξεις εμφυλίους και αιματοχυσίες,αλλα ξεχνάει δυο βασικά πράγματα α)οτι δεν υπάρχουν δύο αλλα απειρα μικρα Ισλάμ,με το σαλαφικό το πιο επικίνδυνο και αποκλειστικά υπεύθηνο για κάθε μορφής ακρότητα στη Μέση Ανατολή,αυτό βέβαια δεν λέγεται όχι μονο γιατί η Σαουδική Αραβία είνα υποτελές κράτος ο΄ποτε ας πέφτουν τα χέρια και τα κεφάλια βροχή καθε παρασκεύη μεταξύ ξέφρενων πανηγυρισμών,και δεύτερον γιατί η εικόνα γενίκευσης "πουλάει" επειδή αυτή η επικίνδυνη υποσέκτα δεν ανέχεται τίποτα διαφορετικό όμως δεν σημαίνει οτι είναι έτσι όλος ο κόσμος..β)ΔΕΝ είμαστε όλοι το ίδιο πράγμα και ευτυχώς,αλλίώς δεν θα υπήρχε νόημα, κάθε λαός πρέπει να προσδιορίζεται όπως αυτός επιθυμεί..Μόνο η δυτική χριστιανική παράδοση φέρει δομικά την εκκοσμίκευση,σε καμμία μα καμμία άλλη κουλτούρα πέραν της Γαλλικής και κατα προέκταση της Ηπειρωτικής Προτεσταντικής στο σύνολο της δεν δίνεται τόσο βάρος η δεν υπάρχει καν κάποια αρχετυπική συμπεριφορά ανάλογη του "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω",οπου έχουμε δυισμό και απόλυτο διαχωρισμό μεταξύ θρησκευτικού νόμου και κοσμικού γίγνεσθαι,βέβαια το οτι αλλού δεν υπήρξε αυτή η υπεροχή του κοσμικού νόμου,δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση λιγότερη δημοκρατία,λιγότερο φιλελευθερισμό και λιγότερη ανεκτικότητα,ειναι λάθος λοιπόν αυτές τις υπέρτατες(για εμένα) μεθόδους λειτουργίας της κοινωνίας να τις διεκδικέι αποκλειστικά η εκκοσμίκευση που στο κάτω κάτω μας χάρισε απλόχερα και κάτι ξεγυρισμένους ναζισμούς,κεμαλισμούς,κομμουνισμούς και δικτατορίες κάθε μορφής και λογής.Πχ υπήρξε κάτι καλύτερο απο την κλασσική αρχαία Αθήνα?τι μας διδάσκουν σχετικά οι τραγωδίες?Δεν αψηφά η Αντιγόνη τον αυταρχικό κοσμικό νόμο για χάρη του Θεικού?ένα χαρακτηριστικό μοτιβο,σε ολόκληρη την μη-φιλοσοφική γραμματεία..Οπότε η έμφαση δεν πρέπει να δίνεται στην εκκοσμίκευση,την οποία χόρτασαν εξάλλου,αλλα στην ηγεμονική επικράτηση των πιο φιλελεύθερων,ανθρωπιστικών και ανεκτικών σεκτών πχ αυτές που προέρχονται απο Σουφικά τάγματα,σε βάρος του Σαλαφισμού,ο οποίος εξάλλου είναι ένα πολύ σύγχρονο σχετικά φαινόμενο και αργά η γρήγορα θα εξαφανιστεί,το να αφεθούν όλες αυτές οι κοινωνίες μόνες τους χωρίς καμμία παρέμβαση πια είναι ο μόνος τρόπος οι κοινωνίες να αποβάλλουν το αντικοινωνικό αυτό φαινόμενο δια παντός.Το ζήτημα είναι μήπως κερδοσκοπούν κάποιοι απο αυτό?μήπως τους βολέυει αυτή η νοσηρότητα και η υπανθρωπία?μήπως ποντάρουν μάλιστα στην αποσταθεροποίηση εν δυνάμει πανίσχυρων κρατών που προκαλεί αυτό?πχ Καύκασος,Λιβύη,Συρία,Ιράκ,Κίνα,Βοσνία,Κεντρική Ασία,Ινδονησία και αλλού?μήπως βολεύει μέσα στην αμάθεια και τη σύγχηση του δυτικού ανθρώπου η αρρώστια ενός πολύ συγκεκριμένου μειοψηφικού φαινομένου να παρουσιάζεται ως γενική τάση,με αποτέλεσμα να νοηματοδοτείται η γραφικότερη του Ταμπάκη και του Κάτμαν θεωρία της σύγκρουσης των πολιτισμών και να υποκαθιστά της τιτάνιες προσπάθειες για τον διάλογο των πολιτισμών που προωθησαν σθεναρά τόσο η φιλελεύθερη κυβέρνηση Χαταμί στο Ιράν όσο και η Ρωσία,η Μαλαισία,η Ινδία η Ινδονησία και οι εκκλησίες της Λατινικής Αμερικής?

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 28/01/2012 19:02:40

  Ισλάμ και άνοιξη είναι αδιάσπαστα δεμένα από την εποχή του Προφήτη.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Δημήτρης 29/01/2012 21:56:00

   Aν πιστεύεις τα παραπάνω και αν δέχεσαι τον παιδεραστή, φαντασιόπληκτο και πολεμοχαρή Μωάμεθ ως "προφήτη", καλύτερα να αλλάξεις όνομα και να πάρεις ένα που θα σου ταιριάζει καλύτερα (Αχμέτ, Μεχμέτ, κλπ).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.