Θα σταματήσει την παραγωγή πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων το σκάνδαλο της Volkswagen;
23/09/2015 12:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα σταματήσει την παραγωγή πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων το σκάνδαλο της Volkswagen;

Το σκάνδαλο της Volkswagen θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του πετρελαιοκινητήρα, θεωρούν πολλοί εμπειρογνώμονες, καθώς οι επιπτώσεις από την πλαστογράφηση των στοιχείων για την εκπομπή ρύπων από την επιχείρηση έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και συσσωρεύουν περαιτέρω πίεση στον διευθύνοντα σύμβουλό της. Ενώ η Volkswagen παραδέχτηκε ότι οι πλαστές μετρήσεις των εκπομπών θα μπορούσαν να επηρεάσουν μέχρι και 11 εκατ. οχήματα σε όλο τον κόσμο, οι αναλυτές αναφέρουν ότι το χάσμα μεταξύ των ολοένα και πιο αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών και της πραγματικής απόδοσης των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων θα μπορούσε να γεφυρωθεί πολύ δύσκολα.

Ο επενδυτικός οίκος Bernstein είπε ότι το σκάνδαλο «πιθανώς σημαίνει» και το τέλος του πετρελαίου, μετά από αρκετές δεκαετίες προώθησης του καυσίμου από τις ευρωπαϊκές αρχές, με το σκεπτικό ότι παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τη βενζίνη. Περισσότερα από τα μισά νέα αυτοκίνητα που πωλούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη λειτουργούν με κινητήρες ντίζελ, καθιστώντας πιο έντονο τον αντίκτυπο από τις στημένες μετρήσεις ρύπων στις ΗΠΑ, και ενδεχομένως και αλλού, κατά τα τελευταία έξι χρόνια.

«Η κίνηση κατά της VW πρόκειται να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση της πτώσης του μεριδίου αγοράς των ντιζελοκίνητων στην Ευρώπη και πιθανόν να σταματήσει στις ΗΠΑ» αναφέρει ο οίκος Bernstein σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Στην πραγματικότητα, οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι πλέον πολύ πιο συντηρητικές σχετικά με το τι επιτρέπουν και οι πολύ σκληρές δοκιμές στον πραγματικό κόσμο μπορεί να αποδειχθούν είτε πολύ δύσκολες, είτε πολύ ακριβές». Οι αναλυτές προέβλεψαν επίσης ότι οι αποκαλύψεις για τις πλαστές μετρήσεις της Volkswagen σε πέντε αμερικάνικα πετρελαιοκίνητα μοντέλα θα οδηγήσουν σε αλλαγές στην ηγεσία του μεγαλύτερου κατασκευαστή αυτοκινήτων στον κόσμο.

Το εποπτικό συμβούλιο της VW φέρεται να συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης, για να συζητήσει την συνεχή ηγεσία του Martin Winterkorn στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης μέχρι το 2018. Ωστόσο, το Reuters υποστήριξε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης. Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο, με τις καναδικές αρχές να ακολουθούν. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια ποινική έρευνα.

Ο Winterkorn εξέδωσε μια δεύτερη απολογία για τις πρακτικές της εταιρείας την Τρίτη, παράλληλα με την είδηση ότι η εταιρεία δέσμευσε 6,5 δις ευρώ για να πληρώσει τα επακόλουθα του σκανδάλου. Σύμφωνα με την Clean Air Act, την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρεία έως και 37.500 δολ. για κάθε αυτοκίνητο που παραβίασε τα πρότυπα - που σημαίνει ότι το συνολικό τίμημα για μισό εκατομμύριο μη συμμορφούμενα αυτοκίνητα θα μπορούσε να φτάσει και τα 18 δις δολ.

«Σε αυτό το σημείο, δεν έχω τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις» είπε ο Winterkorn. «Αλλά είμαστε στη διαδικασία της ανηλεούς διερεύνησης του θέματος και για το σκοπό αυτό όλα θα τεθούν επί τάπητος τόσο γρήγορα, διεξοδικά και με τον πιο διάφανο τρόπο». Ωστόσο, η εταιρεία χαρακτήρισε «ανοησίες» τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο ότι ο Matthias Müller, το αφεντικό της Porsche, θα αντικαταστήσει τον Winterkorn ως διευθύνων σύμβουλος.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν άλλο 20% την Τρίτη, φτάνοντας τις απώλειες μέσα στην εβδομάδα στο 35%. «Δεν βλέπουμε κανένα τέλος σε αυτό το λουτρό αίματος, εκτός εάν υπάρχει αλλαγή στην κεφαλή της VW και πλήρης συνεργασία με τις αρχές. Μερικά κεφάλια πρέπει να πέσουν για να αρχίσουν πάλι οι επενδυτές να αγοράζουν VW» δήλωσε ο Vincenzo Longo, της IG Group στο Μιλάνο. Οι αρχές σε όλο τον κόσμο πλέον ελέγχουν λεπτομερώς τις πρακτικές δοκιμών τους. Η Νότια Κορέα δεσμεύτηκε να διερευνήσει τρία μοντέλα της VW, ενώ στη Βρετανία ο υπουργός Μεταφορών Patrick McLoughlin ακολούθησε την έκκληση της Γαλλίας για μια ενωμένη ευρωπαϊκή έρευνα. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και πιέζουμε για την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για περισσότερο ακριβείς δοκιμές, οι οποίες αντανακλούν την οδήγηση στο δρόμο», είπε.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε ότι θα ξεκινήσει μια ποινική έρευνα. Σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών και Εμπόρων Μηχανοκίνητων, οι ευρωπαϊκές δοκιμές διεξάγονται σε κρατικές εγκαταστάσεις και πολύ σύντομα θα ενταχθούν στον πραγματικό κόσμο της οδήγησης καθώς και σε εργαστηριακές μετρήσεις. Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος έχει την τάση να βασίζονται σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τους ίδιους τους κατασκευαστές.

telegraph.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΜ avatar
  ΚΜ 23/09/2015 16:36:46

  Οι αμερικανοί κατασκευαστές υπολείπονται των ευρωπαίων στην κούρσα της τεχνογνωσίας στο πεδίο των πετρελαιοκινητήρων. Αντιθέτως, έχουν το τεχνολογικό προβάδισμα στην ηλεκτροκίνηση (Τέσλα). Κανέναν δεν πρέπει να εκπλήξει τυχόν απόπειρα των αμερικάνων να «σκοτώσουν» την αγορά πετρελαιοκίνητων ΙΧ, μέσω της αξιοποίησης του σκανδάλου. Και εύχομαι να το κάνουν, για να πληγεί ο μέσος Γερμανός.

  • Χρονογράφημα avatar
   Χρονογράφημα @ ΚΜ 23/09/2015 16:43:20

   Εγώ πάλι, κινδυνεύω να πω, σαν κάποιον παλιό πρωθυπουργό μας: "ευχαριστώ τους Αμερικανούς!"

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΚΜ 23/09/2015 17:24:52

   Θα πληγεί όμως κι ο μέσος Έλληνας που θα προτιμούσε ένα μικρό πετρελαιοκίνητο για περιορισμό των εξόδων των καυσίμων. Μην ξεχνάμε ότι η ηλεκτροκίνηση αργεί πολύ ακόμη για να γίνει τιμολογιακά προσιτή στον μέσο Έλληνα καταναλωτή...

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 24/09/2015 08:33:12

    Λειτουργούν πράγματι οι πνευματικοί νόμοι. ... Ελληνίδα στο Michigan αποκάλυψε το σκάνδαλο που θα πλήξει την οικονομία της Γερμανίας. Ακολουθούν και άλλες "Βαβυλωνιες".Ας είμαστε παρατηρητικοι και στον μικρόκοσμο μας γιατί και εκεί λειτουργούν οι πνευματικοί νομοι για να κάνουν καλύτερους όσους παρακολουθουμε και διδάσκονται. ΥΓ Κυθηριε χρόνια πολλά για σήμερα, η Μυρτιδιωτισσα να σας φυλαει στην όμορφη αυτή άκρη της Ελλάδας μας.

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ρηνα 25/09/2015 07:12:54

     Σε ευχαριστώ πάρα πολύ αγαπητή μου Ρήνα,η Μυρτιδιώτισσά μας να είναι βοήθεια σε όλο τον κόσμο και να σκεπάζει την Πατρίδα μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.