«Θα πρέπει να παραμείνει μέλος της ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο;»
28/05/2015 16:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Θα πρέπει να παραμείνει μέλος της ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο;»

Οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθούν να αποφασίσουν εάν η χώρα τους θα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που καθορίζει τους όρους για το δημοψήφισμα «εντός/εκτός». Θα πρέπει να παραμείνει μέλος της ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο;» θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στα ψηφοδέλτια, όταν η δημοσκόπηση πραγματοποιηθεί, είτε το 2016 είτε το 2017.

Παρόλο που το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Λόρδων, το νομοσχέδιο, το οποίο εκδόθηκε από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου την Πέμπτη (28 Μαΐου) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσει με διακομματική στήριξη.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα εγκριθούν τροπολογίες στο ερώτημα, κάποια συνέχεια ή διατάξεις για τις προεκλογικές δαπάνες.

Οι Εργατικοί και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θέλουν οι 16χρονοι και οι 17χρονοι να έχουν το δικαίωμα ψήφου, υποστηρίζοντας ότι το δημοψήφισμα θα είναι ένα γεγονός που αφορά τις ζωές τους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι οι νέοι ψηφοφόροι είναι πιο φιλοευρωπαίοι. Από την πλευρά του, ο ηγέτης του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, ανησυχεί για τους αυστηρούς κανόνες που υπάρχουν στις προεκλογικές δαπάνες για να αποτραπεί η επανάληψη αυτού που συνέβη στο δημοψήφισμα του 1975 για την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ): καθώς τα ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι υποστήριξαν την ένταξη στην ΕΟΚ το 1975, οι δαπάνες ήταν πολύ περισσότερος στην προεκλογική εκστρατεία από αυτές του «όχι».

Το Εργατικό κόμμα, το οποίο δέχτηκε άσχημο πλήγμα στις γενικές εκλογές αυτού του μήνα, στις οποίες κατέβηκε υποστηρίζοντας τη μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΕΕ, υποστηρίζει τώρα μια δημοσκόπηση η οποία, όπως υποστηρίζει, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό για να μειωθεί η αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι το δημοψήφισμα πρέπει να διεξαχθεί πριν από το τέλος του 2017, αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης σχετικά με το βέλτιστο χρόνο. Το γραφείο του Κάμερον έχει ανακινήσει την προοπτική διεξαγωγής του τον Μάιο του 2016, την ίδια ημέρα με τις εκλογές στα κοινοβούλια της Σκωτίας και της Ουαλίας, με την αιτιολογία ότι αυτό θα ενισχύσει την προσέλευση, και σε μια προσπάθεια να εξαργυρώσει την τρέχουσα δημοτικότητα του πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν -και ένας πιθανός αντικαταστάτης του Κάμερον στο μέλλον- πιστεύεται ότι ευνοεί μια μεταγενέστερη ημερομηνία για να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη διαδικασία εκ νέου διαπραγμάτευσης σχετικά με τις αρμοδιότητες της ΕΕ. Ο Κάμερον θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και των Κάτω Χωρών αυτή την εβδομάδα για να παρουσιάσει τις απαιτήσεις του. Θέλει να εξασφαλίσει εγγυήσεις ότι οι άνεργοι μετανάστες της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές και να εμποδίσει τους μετανάστες που εργάζονται από τη διεκδίκηση παροχών πριν από τα τέσσερα χρόνια. Θέλει επίσης περισσότερες αλλαγές, όπως την βρετανική εξαίρεση από παραπομπές στη Συνθήκη της ΕΕ για την «όλο και στενότερη ένωση». Και ζητά διαβεβαιώσεις ότι η ευρωζώνη δεν θα είναι σε θέση να επιβάλει τη θέλησή της στις εννέα κυβερνήσεις εκτός της ευρωζώνης κατά τη διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στην ενιαία αγορά.

Σε μια συνέντευξη στο BBC την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι «βέβαιη ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ίσως και μετά τη διάρκεια του χειμώνα θα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε ένα σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων».

euobserver.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.