#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/05/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα μπορέσει ο Oλάντ να σώσει την Ευρώπη;Η μόνη φοβία που θα πρέπει να έχει η Ευρώπη… είναι ένας πληθωρισμός της τάξης του 3%. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία καλούνται οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουν, μετά την καταψήφιση της λιτότητας από την Γαλλία και την Ελλάδα. Εδώ παίζεται το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η τοποθέτηση του François Hollande υπέρ μιας υψηλής φορολόγησης (75%) δυσαρεστεί τους συντηρητικούς. Το ίδιο και η εμμονή του με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε γενικά πλαίσια, η δεδηλωμένη του αντίθεση στην γερμανική λιτότητα, έχει ήδη προκαλέσει αβεβαιότητα για το μέλλον του ευρώ. Μάλιστα, το περιοδικό Economist, τον χαρακτήρισε ως «επικίνδυνο». Ας ελπίσουμε πως είναι όντως έτσι, διότι αλλιώς το ευρώ μοιάζει καταδικασμένο.

Πριν συζητήσουμε τις οικονομικές συνέπειες της νίκης του  Hollande, ας ανακεφαλαιώσουμε την οικονομική κρίση. Πρώτον, η Νότιος Ευρώπη δεν είναι ανταγωνιστική. Δεύτερον, χρωστάει πολλά. Το πρώτο οφείλεται στην οικονομική άνθηση, και το δεύτερο στην οικονομική κατάρρευση.

Τα καλά χρόνια, τα κεφάλαια έρεαν προς την Νότιο Ευρώπη. Τα ημερομίσθια ανέβαιναν, σε σχέση με αυτά της Γερμανίας. Όταν ήρθε η κρίση, αυτό τελείωσε. Οι οικονομίες του Νότου κατέρρευσαν, τα ελλείμματα διογκώθηκαν, όπως και τα δημόσια χρέη.

Οι ευρωκράτες δεν μπόρεσαν να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Η γερμανική συνταγή της ταυτόχρονης μείωσης των ημερομισθίων, και της περικοπής των προϋπολογισμών, δεν συνιστά λύση. Είναι μια καταδικασμένη πράξη. Τα χαμηλότερα μεροκάματα δυσχεραίνουν την αποπληρωμή των δανείων. Αυτό ισχύει και για τα νοικοκυριά, και για τα κράτη.

Η λιτότητα χειροτέρεψε τα βάσανα της Νότιας Ευρώπης, η οποία ξόδευε περισσότερα από όσα εξοικονομούσε. Για αυτό και οι θρήνοι για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις του François Hollande είναι σε λάθος κατεύθυνση. Η Νότιος Ευρώπη σίγουρα θα πρέπει να αναδιοργανώσει την αγορά εργασία της, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη. Τουλάχιστον όσο τα μεροκάματα παραμένουν κουτσουρεμένα.

Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Η Γερμανία θα πρέπει να ρίξει νερό στο κρασί της. Τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας των Νότιων δεν θα ήταν τόσο ανυπέρβλητα, αν η Γερμανία αύξανε λίγο τα ημερομίσθιά της. Και το πρόβλημα χρέους των νότιων χωρών, δεν θα ήταν τόσο αποκρουστικό, αν οι οικονομίες τους σημείωναν μια κάποια ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί λίγο παραπάνω πληθωρισμό και περισσότερες δαπάνες.

Η επικινδυνότητα του  Hollande έγκειται εκεί ακριβώς: ότι πιέζει το Βερολίνο να κάνει τα παραπάνω αναφερόμενα. Βέβαια, παρά την επιμονή του σε μια αναμόρφωση του δημοσιονομικού συμφώνου, τίποτα δεν θα αλλάξει, αν δεν εκδοθούν ευρωομόλογα. Η πραγματική μάχη δηλαδή, έχει να κάνει με την ΕΚΤ, ή μάλλον με την Bundesbank, που είναι η κυρίαρχη δύναμη πίσω από την ΕΚΤ. Παρά την απουσία πληθωρισμού, η Bundesbank συνεχίζει να εμμένει στην αντιπληθωριστική της πολιτική, σε έναν σχεδόν άρρωστο βαθμό.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann πιστεύει πως τα υψηλά επιτόκια βοηθούν τις μεταρρυθμίσεις στον Νότο. Επιμένει πως αν πέσουν τα δανειακά κόστη, τότε οι χώρες του Νότου θα αγνοήσουν τις γερμανικές προειδοποιήσεις για δημοσιονομική πειθαρχία. Η Bundesbank δεν βλέπει την ευρωκρίση ως μια υπαρξιακή για το ευρώ κρίση, αλλά ως μια μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσει την Ευρώπη κατ εικόνα και καθ ομοίωση…

Ο Hollande θα πρέπει να τσακίσει την   Bundesbank, ή αυτή τον Hollande. Προς τιμήν του, ο νέος πρόεδρος το έχει ήδη διακηρύξει. Θέλει την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια, και να αρχίσει να δανείζει απ ευθείας τα κράτη. Η γερμανική κεντρική τράπεζα αντιδρά, αλλά όσο περνάει ο καιρός τόσο απομονώνεται πολιτικά. Η πανευρωπαϊκή αντίθεση στην λιτότητα δεν επιτρέπει πλέον στην Merkel να στηρίζει την  Bundesbank. Έτσι, υπάρχει μια ελπίδα, ο Hollande να μπορέσει να ταρακουνήσει την ΕΚΤ, σε δράση.

Βέβαια, ο Weidmann και η παρέα του δεν θα πέσουν αμαχητί. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η ΕΚΤ θα αφήσει τα σπρέντς και τις τράπεζες της Γαλλίας να υποστούν πιέσεις, έτσι ώστε να συμμορφωθεί ο Hollande. Αυτό άλλωστε έκαναν και με την Ελλάδα, αλλά και με την Ιταλία. Αν λοιπόν το κάνουν και με την Γαλλία, και  ο Hollande υποχωρήσει, τότε το μέλλον της Ευρώπης θα είναι κάτι σαν το ελληνικό!

Όταν τα συμβατικά πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις, τότε ο κόσμος στρέφεται προς τους εξτρεμιστές. Αυτό συνέβη προχτές στην Ελλάδα. Το Πασόκ και η ΝΔ κατέρρευσαν. Νικητές αναδείχθηκαν τα άκρα (όπως και ένα νεοναζιστικό κόμμα). Τα δυο μεγάλα κόμματα δεν είχαν πολλές επιλογές απέναντι στη λιτότητα. Αν η χώρα αποχωρούσε από την ευρωζώνη, θα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ υπέρ-πληθωρισμού, και υπέρ-λιτότητας. Για το εκλογικό σώμα όμως, τα κόμματα αυτά φταίνε για όλα τα δεινά.

Η Ευρώπη, δηλαδή η Γερμανία, χρειάζεται ένα σχέδιο, με το οποίο δεν θα γονατίσει η Ν. Ευρώπη. Θυμόσαστε το γερμανικό Σχέδιο Μάρσαλ που προόριζε το Βερολίνο για την Ευρώπη; Αλλιώς, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την άνοδο ακραίων κομμάτων, αντίθετων στα πάντα. Η υπόλοιπη Νότιος Ευρώπη ακολουθεί κατά πόδας την Ελλάδα, σε κάποια απόσταση. Ο πολιτικός σεισμός έρχεται και προς τα εκεί. Τα περισσότερα κράτη εξεδίωξαν ήδη από την κυβέρνηση τα μεγάλα  παραδοσιακά κόμματα. Οι φανατικοί περιμένουν στην γωνία. Αυτή είναι η πραγματική απειλή για το ευρώ.

Η γερμανική συνταγή απέτυχε παταγωδώς. Η λιτότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία στραγγαλίζουν την Νότια Ευρώπη. Η λιτότητα δεν είναι λύση. Οι μεταρρυθμίσεις και ο χαμηλός πληθωρισμός μπορεί να φέρουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη, αλλά μακροπρόθεσμα, το ευρώ θα είναι ήδη νεκρό! Η Ευρώπη θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται τους επόμενους πέντε μήνες, και όχι τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Ευρώπη ξαναζεί το 1933. Όταν ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ  ο Franklin Roosevelt, αγνόησε τους αρχιερείς της οικονομικής ορθοδοξίας. Το ίδιο πρέπει να κάνει τώρα και ο Hollande. Δεν είναι σίγουρο αν έχει το θάρρος να το κάνει, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει και κανένας άλλος.

theatlantic.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Θείος avatar
    Ο Θείος 10/05/2012 12:25:01

    Σήμερα η Bundesbank κάνει απότομη στροφή. Αποδέχεται αυξημένο πληθωρισμό στη Γερμανία, μεγαλύτερο από το μέσο Ευρωπαικό όρο.
    Η εξέλιξη προκαλεί ήδη θύελλα συζητήσεων μεταξύ των οικονομολόγων.
    h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/inflation-bundesbank-erlaubt-hoehere-teuerung-loehne-sollen-steigen-a-832358.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.