#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/02/2013 13:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα επιβιώσει η κυβέρνηση Ραχόι από το υποτιθέμενο σκάνδαλο;Είναι μια θύελλα που κάποιοι πολιτικοί δεν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν. Αλλά ο  ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα του (PP) φαίνονται αποφασισμένοι να υπερνικήσουν το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων, ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν διπλούς λογαριασμούς, προκειμένου να αποφύγουν τους νόμους για τη χρηματοδότηση του κόμματος και να πληρώσουν κάποια ανώτερα μέλη του κόμματος με έξτρα μετρητά που δεν γνωρίζουμε αν δήλωναν ή όχι στην εφορία. Η ενοχή δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί σίγουρη, αλλά οι Ισπανοί αξίζουν μια κατάλληλη εξήγηση.
Η αντίδραση μέχρι στιγμής υπήρξε η άρνηση και η σπασμωδική επιθετικότητα. Η Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, γενική γραμματέας του κόμματος, απειλεί να μηνύσει την El País και άλλα μέσα ενημέρωσης, που επαναλαμβάνουν τους ισχυρισμούς.

Οι ισχυρισμοί όμως συνοδεύονται από αντίγραφα των χειρόγραφων, με λεπτομέρειες που περιλαμβάνουν λογαριασμούς 7,5 εκατ. ευρώ οι οποίοι φέρεται να κρατήθηκαν κρυφοί από τις αρχές εδώ και μια δεκαετία. Το κόμμα θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για το αντίθετο, αφού όλα τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την ιστορία.

Οι αποκαλύψεις για τους υποτιθέμενους διπλούς λογαριασμούς δεν ξεκίνησαν στην El País, η οποία δημοσίευσε τα έγγραφα στις 31 Ιανουαρίου. Η El Mundo, που κανονικά δεν θεωρείται εναντίον του Λαϊκού Κόμματος, είχε ήδη παρουσιάσει ρεπορτάζ στο οποίο πέντε πρώην ανώτερα στελέχη του κόμματος είχαν επιβεβαιώσει στην εφημερίδα πως είχαν λάβει στο χέρι τακτικές πληρωμές σε μετρητά. Ο πρώην βουλευτής του PP, Χόρχε Τρίας Σανιέρ, στη συνέχεια, επιβεβαίωσε την είδηση.

Η Κοσπεδάλ ισχυρίζεται ότι οι λογαριασμοί είναι ψευδείς. Ωστόσο, ορισμένες καταχωρήσεις είναι σαφώς αληθινές. Ο Πιο Γκαρσία Εσκουδέρο, πρώην πρόεδρος της γερουσίας, για παράδειγμα, έχει επιβεβαιώσει ότι έλαβε δάνειο πέντε εκατομμυρίων πεσέτα για να επισκευάσει το σπίτι του μετά από μια τρομοκρατική επίθεση. Τι γίνεται λοιπόν με τις πληρωμές στο όνομα της κυρίας Κοσπεδάλ; Ή εκείνους στο όνομα του Ραχόι και άλλων μεγάλων στελεχών; Έλαβαν τα χρήματα; Ήταν σε μετρητά; Τα δήλωσαν στην εφορία; Και γνώριζαν ή υποψιάστηκαν ότι τα χρήματα προήλθαν από δωρεές προφανώς μυστικές που (τουλάχιστον σύμφωνα με την El País) παραβίαζαν τους νόμους περί χρηματοδότησης των κομμάτων;

Αυτά τα ερωτήματα θα είναι αρκετά δύσκολο να απαντηθούν, ακόμη και αν ο Ραχόι, ο οποίος σύμφωνα με την El País έλαβε 250.000 ευρώ, δεν ζητούσε από τους απλούς Ισπανούς να κάνουν θυσίες, καθώς η κυβέρνησή του επιβάλλει λιτότητα και περικοπές δαπανών. Η Κοσπεδάλ είναι ο περιφερειακός πρόεδρος της Castilla La Mancha, όπου έχουν γίνει πολύ σκληρές περικοπές. Καθώς οι Ισπανοί περιμένουν άλλη μια χρονιά λιτότητας, ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας, δεν θέλουν να δουν τους πολιτικούς τους σε έναν σκάνδαλο εξουσίας.

Το PP διαμαρτύρεται. «Ποτέ δεν έχω λάβει ή δεν μοίραζα μαύρο χρήμα», δήλωσε ο Ραχόι σε ομιλία του στις 2 Φεβρουαρίου. Αλλά οι Ισπανοί δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι το ΡΡ είναι αθώο μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Θέλουν αποδείξεις. Οι υποσχέσεις του Ραχόι για «μέγιστη διαφάνεια» θα πρέπει να είναι απτές.

Ο μόνος άνθρωπος που το PP κακολογεί ευχαρίστως είναι ο Λουίς Μπάρθενας, πρώην ταμίας κόμματος, ο οποίος (σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες χειρογράφων) έγραψε τις εγγραφές των λογαριασμών. Ο Μπάρθενας αρνείται επίσης ότι γνώριζε οτιδήποτε για τα έγγραφα. Όμως, δικαστικές έρευνες ανακάλυψαν πρόσφατα έναν λογαριασμό με 22 εκατ. ευρώ στην Ελβετία. Και ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι εκμεταλλεύτηκε μια φορολογική ρύθμιση της κυβέρνησης πέρυσι και πλήρωσε μόλις το 10% σε φόρους. Όταν οι δικαστικές έρευνες άρχισαν να στοχεύουν τον Μπάρθενας, ο Ραχόι υποστήριξε ότι το κόμμα ήταν το θύμα μιας σκοτεινής και επικίνδυνης συνωμοσίας. Η Κοσπεδάλ είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα μετά τη δημοσίευση των εγγράφων στην  El País. Αυτή η δικαιολογία έχει αρχίσει να ξεθωριάζει.

economist

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Arisitidis D. avatar
  Arisitidis D. 05/02/2013 14:03:51

  To συντηρητικό πουλόβερ που έφερε την κρίση αρχίζει να ξηλώνεται. Επεται συνέχεια στην Ιταλία και βλέπουμε...

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 05/02/2013 14:08:57

  Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται. Όλο και κάποιο σκάνδαλο του Ραχόι θα μπορούσε να βρεθεί ή να εφευρεθεί. Η εύθραστη σταθεροποίηση της ευρωζώνης κινδυνεύει από πολιτικής πλευράς. Άντεξε οικονομικά η Ευρώπη, θα αντέξει άραγε και πολιτικά; Θα δείξει. Η αυτοκρατορία δεν είναι ευκαταφρόνητη, πάντως αποδείχθηκε ότι δεν είναι πανίσχυρη. Δεν είναι βέβαιο ότι θα νικήσει.

 3. cp avatar
  cp 05/02/2013 15:53:08

  Πάρτε για παράδειγμα εδώ στην χώρα μας.Πότε θα ακουστεί η πιο εκκωφαντική βόμβα ? Οταν διαπιστώσουν οι 500 πλουσιότεροι ότι δεν χωράνε στον νέο παράδεισο .Θα μπούν οι 50! Τότε θα γίνει φακελοπόλεμος από τους χορηγούς άλα ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ !! Δεν θα έχουμε βόμβες με εκρηκτική ύλη αλλά αποδείξεις καταθέσεων , έγγραφα κτλ.Τότε ο Αλεξ θα παρουσιαστεί ως ο Αρχάγγελος της Κάθαρσης με την τρομερή ρομφαία .
  Ο τυροπιτάς της γειτονιάς μου ΔΥΟ (2) χρόνια μου έλεγε ότι η ΝΔ και ο ΚΚ ξόδεψαν δόλια 120 δις ! Ενώ ο ΓΑΠ έπρεπε να τα αλλάξει όλα .
  Το ίδιο παραμύθι θα ακούσουμε συντόμως ,με άλλους πρωταγωνιστές....

 4. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 05/02/2013 20:46:48

  Δεν ξερω για τα σκανδαλα του, καταλαβαινω οτι ειναι στην εξουσια μονο 2 χρονια αλλα...

  Το δημ.χρεος της Ισπανιας απο 36,1% το 2008 έχει παει στο 69,3% απο τις μινι ανακεφαλαιοποιησεις (σαν τον νομο Αλογοσκουφη για οποιον θυμαται) και συντομα θα ξεπερασει της Γερμανιας (80%) παροτι δεν θα μετρηθει στο δημ.χρεος η official ανακεφαλαιοποιηση ενω οι τραπεζες θα παραμεινουν στα χερια εκεινων που τις εσκασαν. Το δημ.ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ του 2008 (1,9%) εγινε ελλειμμα 11,2% και εχει πεσει μονο στο 9,4% και ειναι πολυ δυσκολο να το μειωσει. Απο οπου κι αν το δεις, η Ισπανια διαλυθηκε ολοσχερως. Θα χρειαστει τεραστιες αυξησεις φορων, πληρης διαλυση των συστηματων υγειας/παιδειας/προνοιας για να μειωσει το ελλειμμα κατω του 3% ενω η ανταγωνιστικοτητα των ισπανικων αγαθων εχει βουτηξει στο υπογειο -20. Μειωσεις μισθων τουλαχιστον 20% (με την προϋποθεση οτι θα περασουν στις τιμες) μπορει καπως να σωσει την κατασταση, αλλα αν το ευρω βρισκεται πανω απο τα 1,2USD οσο σε ποσοστο ειναι αυτο το παραπανω θα πρεπει να ειναι σε προσθετη μειωση μισθων. Τι να κανουμε, ομως; Δεν σας αρεσε η πεσετα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.