18/02/2011 11:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα είναι η Πορτογαλία η πρώτη χώρα το 2011 που θα ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό ντόμινο;

Τα τελευταία 24ωρα η Πορτογαλία δέχεται ισχυρές πιέσεις και έμμεσες απειλές περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας. Πηγές της Ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters αργά το βράδι της Πέμπτης: "Οι χώρες μέλη της ΕΕ ανησυχούν για την ικανότητα της Πορτογαλίας να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και διαβλέπουν ότι η Λισσαβώνα θα αναγκαστεί να ζητήσει διάσωση τον Απρίλιο. Ένα σχέδιο διάσωσης για την Πορτογαλία είναι ήδη στα σκαριά από την πλευρά της ΕΕ. Θα ζητήσει τη βοήθεια πριν από τη Σύνοδο και θα απευθυνθεί μόνο στην ΕΕ, ή και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;" Ως τώρα οι Πορτογάλοι αρνούνται κατηγορηματικά τη λύση αυτή. "Η Πορτογαλία όμως πνίγεται  και δεν θα κατορθώσει να κρατηθεί ως το τέλος Μαρτίου, είναι κοινή πεποίθηση στις αγορές αλλά και στους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ" συμπλήρωσε με νόημα η πηγή...

dk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΜ avatar
  ΚΜ 18/02/2011 12:58:39

  Η Πορτογαλία έχει τα χάλια της (ανέκαθεν δυο σκαλιά φτωχότερη από μας και με μεγαλύτερες ανισότητες) παρόλο που διατηρεί ακόμα κάποια μικρή παραγωγική βάση στον δευτερογενή τομέα και δεν είναι τόσο υπερχρεωμένη όσο εμείς. Από έλλειμα φετινό, ίδια χάλια με μας σχεδόν...

  Τέλος πάντων, άν δεν ήταν ο Τζέφρυ, θα προηγούνταν άλλες χώρες (πιθανόν η Πορτογαλία) ως «πειραματόζωα» του ΔΝΤ κι εμείς θα γλιτώναμε τα χειρότερα. Όμως, οι Πορτογάλοι πολιτικοί, παρά τα άλλα τρωτά τους, υπήρξαν ομόφωνοι ως προς το ότι δεν χρειάζεται η χώρα τους καμιά διάσωση. Αντιθέτως, εμείς είχαμε το poverty tour και τις δηλώσεις περί Τιτανικού.

 2. RYaN avatar
  RYaN 18/02/2011 19:04:30

  Η Πορτογαλία είναι το κλειδί του μνημονίου. Αν πέσει, τότε μην περιμένετε το 2012 έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Από την άλλη αν αντέξει, τότε μπορεί και να καταφέρει η Ελλάδα την έκδοση ομολόγων με επιτόκιο κάτω από 7%.

  Και ένα ενημερωτικό: Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός περιλαμβάνει υποχρεωτικό δανεισμό από EFSF και IMF(ΔΝΤ). Δε μπορεί όποιος ζητήσει βοήθεια να επιλέξει μόνο το ένα, ή μόνο το άλλο. Το να καταφέρουν οι Πορτογάλοι να αλλάξουν από μόνοι τους τους όρους του μηχανισμού είναι σχεδόν αδύνατο.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ RYaN 18/02/2011 21:40:14

   Εγώ δεν πιστεύω ότι θα ενδώσουν. Ειδικά άμα λέμε για το διάστημα μέχρι το καλοκαίρι. Βλέπουν και την Ελλάδα και ξέρουν τί τους περιμένει σε τέτοια περίπτωση. Επίσης, η κοινή γνώμη κατανοεί και τον ρόλο της Γερμανίας. Στο δε πολιτικό σύστημα, υπάρχει (περιέργως) ομοφωνία και άν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει κάποιος πολιτικός αρχηγός χαβά και να προτείνει ένταξη σε αντίστοιχο «μνημόνιο», αυτός δεν θα ήταν ο πρωθυπουργός Σώκρατες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.