#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/01/2011 18:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα είναι αυτός, ο επόμενος ηγέτης της Αιγύπτου;Όπως και οι διαδηλωτές που ανέτρεψαν το καθεστώς της Τυνησίας, έτσι και οι (κυρίως) νεαροί διαδηλωτές της Αιγύπτου, που έχουν φέρει τη χώρα τους στα πρόθυρα επανάστασης, στερούνται κάτι πολύ σημαντικού: μιας  ισχυρής προσωπικότητας που θα αναλάβει την ηγεσία του κινήματος τους.

Το κενό αυτό, δεν έχει καν καταφέρει να το καλύψει ακόμη και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που αποτελεί την πιο αξιόπιστη αντιπολιτευτική δύναμη στη χώρα. Η Αδελφότητα άρχισε να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες με τρεις ημέρες καθυστέρηση, και όλοι όσοι ανησυχούν για μια κυριαρχία των ισλαμιστών θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη δήλωση του εκπροσώπου της οργάνωσης, που είπε στην εφημερίδα Guardian: «Δεν σπρώχνουμε το κίνημα, αλλά κινούμαστε μαζί του. Δεν θέλουμε να ηγηθούμε, απλά να συμμετάσχουμε σε αυτό».

Συνεπώς, το σκηνικό είναι έτοιμο να δεχθεί κάποια προσωπικότητα βαρέων βαρών, που να αναλάβει τον αγώνα για την αλλαγή. Και όλα δείχνουν πως η προσωπικότητα αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τον Mohamed ElBaradei.

Η Δύση τον γνωρίζει ως τον πρώην επικεφαλή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), του οργάνου που είναι υπεύθυνο για τη παρακολούθηση της παγκόσμιας εξάπλωσης των πυρηνικών. Η προσφορά του στην υπηρεσία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να βραβευτεί, από κοινού με την IAEA , με το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη, το 2005.

Από το 2008, οπότε και αποχώρησε από την IAEA, ο ElBaradei είναι απασχολημένος με την οργάνωση της αντιπολίτευσης εναντίον της  30χρονης προεδρίας του Mubarak. Πέρσι μάλιστα ίδρυσε την Εθνική Ένωση Αλλαγής, ένα κίνημα που ενώνει τις διάφορες ακέφαλες και διάσπαρτες αντιπολιτευτικές ομάδες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με την ελπίδα πως θα υπάρξει μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία.

Μιλώντας στη Βιέννη, πριν από μερικές ημέρες,  ο ElBaradei ξεκαθάρισε πως έχει σκοπό του να ηγηθεί της αλλαγής. «Αν οι άνθρωποι, ειδικά οι νέοι, με θέλουν να ηγηθώ της μετάβασης, δεν θα τους το αρνηθώ. Η προτεραιότητά μου είναι … να δω ένα νέο καθεστώς, και μια νέα Αίγυπτο, μέσα από μια ειρηνική αλλαγή. Η συμβουλή μου προς τη κυβέρνηση είναι να ακούσει το λαό, και να μη χρησιμοποιήσει βία. Δεν υπάρχει επιστροφή».

Αμέσως μόλις επέστρεψε στην Αίγυπτο, ο ElBaradei τέθηκε υπό κράτηση, όμως πρόλαβε και δήλωσε στα ΜΜΕ πως η Αίγυπτος παραμένει αποκλεισμένη από ένα καθεστώς που βρίσκεται στα τελευταία του.

Είναι πολύ δύσκολο για τον 82χρονο πρόεδρο Hosni Mubarak, που δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, να επιβιώσει του κύματος της λαϊκής οργής που κατακλύζει τη χώρα του. Και όπως συνέβη και στην Τυνησία νωρίτερα, ακούγεται πως ο (θεωρούμενος ως διάδοχος του),  γιος του Gamal εγκατέλειψε τη χώρα.

S.A.- First Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 29/01/2011 18:40:24

  οτι πει ο θειος σαμ

 2. φωτεινη avatar
  φωτεινη 29/01/2011 18:49:26

  στην αιγυπτο παραντει,στην τουρκια γκιουλεν,σε μας ποιος?

  • ApoTel avatar
   ApoTel @ φωτεινη 29/01/2011 19:57:00

   Εμείς έχουμε ήδη τον GAP. Καλύτερος δεν υπάρχει για τα συμφέροντά τους

 3. sawas avatar
  sawas 29/01/2011 18:51:10

  Αν δεν ειναι τι κανουμε?

  Αν ανεβουν στην εξουσια οι Αδελφοι, ξεχνα την ΑΟΖ με την Αιγυπτο

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/01/2011 18:56:02

  Stratfor:

  Egypt’s former air force chief and minister for civil aviation, Ahmed Shafiq, has been designated the new prime minister by Egyptian President Hosni Mubarak and tasked to form the next Cabinet, Al Jazeera reported Jan. 29. The announcement comes shortly after Egyptian intelligence chief Omar Suleiman was appointed vice president, a position that has been vacant for the past 30 years.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 29/01/2011 19:11:42

  DUBAI, United Arab Emirates 6/21/2008 on Al-Arabiya television:
  Mohamed ElBaradei, the U.N. Nuclear Agency Chief's warning follows Israeli military exercises: «Bomb Iran and face the Middle East «Ball of Fire!»
  ~MSNBC World News-Mideast/n Africa

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/01/2011 19:27:50

  Statfor:

  The Egyptian police are no longer patrolling the Rafah border crossing into Gaza. Hamas armed men are entering into Egypt and are closely collaborating with the Muslim Brotherhood. The MB has fully engaged itself in the demonstrations, and they are unsatisfied with the dismissal of the Cabinet. They are insisting on a new Cabinet that does not include members of the ruling National Democratic Party.

  Security forces in plainclothes are engaged in destroying public property in order to give the impression that many protesters represent a public menace. The MB is meanwhile forming people’s committees to protect public property and also to coordinate demonstrators’ activities, including supplying them with food, beverages and first aid.

 7. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 29/01/2011 19:42:29

  @archaeopteryx με έχεις μπερδέψει. Μπήκα στη σελίδα σου αλλά θέλω 2-3 μέρες διάβασμα να βγάλω άκρη. Θα χάσω και το μεροκάματο.
  Μπορείς να μου εξηγήσεις πως βγαίνει κερδισμένη η Ρωσία από όλες αυτές τις ταραχές?

  Συμφωνώ με τον sawas
  "Αν ανεβουν στην εξουσια οι Αδελφοι, ξεχνα την ΑΟΖ με την Αιγυπτο"

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 29/01/2011 20:17:52

   χα! Εγώ μπάινω στην σελίδα μου και μπερδεύουμαι.

   Θα σου πω.

   Η Ρωσία θέλει να πουλάει ενέργεια στην Ευρώπη. Η Αμερική (και ίσως η Γερμανία) δεν θέλουν εξάρτηση γιατί φοβούνται τον εκβιασμό (οι Ευρωπαίοι) και την υπερδυνάμωση της Ρωσίας από τα πολλά λεφτά (οι Αμερικανοί).

   Ποιά είναι η εναλλακτική λύση της Ευρώπης; Ναμπούκο, Αίγυπτος, Αίγυπτος Αίγυπτος. Βγάζεις την Αίγυπτο από την τροφοδοσία της Ευρώπης, που αλλού θα πάει; στον θείο Ιβάν.

   Τον ρόλο της Γερμανίας δεν πολυκαταλαβαίνω σε όλα αυτά. Τους βλέπω πονηρούς και δίπορτους. Και εάν ο Ερντογάν είναι το μοντελο της Χαμάς, να δεις πως ανεβαίνει το κασέ της Τουρκίας στην Ευρώπη!

   Δεν ασχολούμαι με τέτοια στην ιστοσελίδα μου μόνο με τις Μπιρμπιλοδουλειές.

   • lampros avatar
    lampros @ archaeopteryx 30/01/2011 13:30:38

    Γεωπολιτική, η «επιστήμη» του Έλληνα στον καφενέ.

 8. φωτεινη avatar
  φωτεινη 29/01/2011 20:03:49

  κι εγω καθε φορα που μπαινω βγαινω παντα πιο μπερδεμενη.εν οιδα οτι ουδεν οιδα.τουλαχιστον κερδιζω σε αυτογνωσια.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ φωτεινη 29/01/2011 20:24:01

   Σημειώσεις κρατάω. Και ενώ ένα είναι το βασικό θέμα, παίζουν και άλλα περιφερειακά. Αλλά με βοηθάει να έχω σαφείς απόψεις για μερικά από τα πράγματα που με τρώνε... και εγώ εν οίδα οτι ουδέν οίδα (π.χ., τι ρόλο παίζει η Γερμανία σε όλα αυτά, βλέπουμε την έκρηξη ή την μεθοδευμένη εκτόνωση, κλπ)

 9. φωτεινη avatar
  φωτεινη 29/01/2011 20:05:56

  εδω αποκαλουν το μουμπαρακ ραις.λετε να σημαινει κατι?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.