#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/08/2011 07:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα βοηθήσει τη παγκόσμια οικονομία η πτώση του Καντάφι;Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη διεξάγεται σταθερά από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου. Τώρα, και με την αναμενόμενη τελική νίκη των ανταρτών, και τη κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι, ποιες θα είναι άραγε οι επιπτώσεις στη παγκόσμια οικονομία;

Οι αντάρτες ελέγχουν περισσότερο  από το 80% της Λιβύης, και μάλλον θα χρειαστούν ρευστό. Ήδη, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έκαναν κάποια βήματα προκειμένου να αποδεσμευθούν οι παγωμένες καταθέσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και $100 δισ. του ίδιου του Καντάφι.

Η Ιταλία έχει ήδη κερδίσει. Σύμφωνα με το Sky News, η λιβυκή κυβέρνηση είχε στην ιδιοκτησία της μέσω διάφορων επενδυτικών funds, το 7.2% των μετοχών της ιταλικής τράπεζας UniCredit. Πρόκειται για μια τράπεζα που δεν τα πάει καθόλου καλά, με βάση τα τελευταία τεστ αντοχής. Επειδή όμως τα λιβυκά κεφάλαια ήταν δεσμευμένα, η τράπεζα βασίζονταν στο ότι ο μεγαλύτερος μέτοχός της δεν θα πουλούσε, και συνεπώς δεν θα έπεφταν κι άλλο οι τιμές των μετοχών της. Το συνολικό ποσό άξιζε περίπου €2,8 δισ τον Φεβρουάριο, ενώ σήμερα μόλις €1.2 δισ. Έτσι, μια παράπλευρη, ακούσια συνέπεια, ήταν και η ανακούφιση της UniCredit.

Ο James Saft του Reuters ισχυρίζεται  ότι η πτώση του Καντάφι έρχεται στη πιο κατάλληλη στιγμή. Θα μειώσει τις πιέσεις που ασκούνται στη τιμή του πετρελαίου. Η αλλαγή καθεστώτος θα σημάνει και μια πιο ενεργή επιδίωξη έρευνας και παραγωγής του. Η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται χαμηλές τιμές για την ενέργεια. Όμως η γενικότερη επίπτωση δεν θα είναι μεγάλη. Απλά, ίσως η ΕΚΤ να αντιστρέψει την καταστροφική πολιτική της, της αύξησης των επιτοκίων. Οι καταναλωτές θα βοηθηθούν, αλλά όχι οι τραπεζίτες. Στην Αμερική, δεν θα υπάρξουν κάποια εμφανή αποτελέσματα, αν και μπορεί να διευκολυνθεί η κεντρική τράπεζα, χαλαρώνοντας λίγο τις αυξήσεις στα επιτόκια.

Το Newser.com φιλοξένησε δηλώσεις του πάμπλουτου Donald Trump, ο οποίος είπε: «Είμαστε το ΝΑΤΟ. Στηρίζουμε το ΝΑΤΟ με όπλα και χρήματα. Τι κερδίζουμε; Γιατί να μην πάρουμε το πετρέλαιο; Γιατί να μην αποζημιωθούμε; Τον παλιό καλό καιρό, αν κέρδιζες τον πόλεμο, κέρδιζες και τα λάφυρα».

Η οικονομία θα επηρεαστεί από το που θα καταλήξει η λιβυκή περιουσία. Η χώρα διαθέτει τεράστια αποθέματα αερίου και πετρελαίου, αλλά είναι το μισό περίπου αυτών του Ιράκ και του Κουβέιτ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα περισσότερα λιβυκά κεφάλαια, ύψους $150 δισ βρίσκονται στην Ιταλία, και κάποια στο Λονδίνο.

Η λιβυκή επενδυτική αρχή άνοιξε παράρτημα στο Λονδίνο, αγοράζοντας βρετανικά ακίνητα. Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης έχει στα χέρια της 149 τόνους χρυσού.

Παρόλα αυτά, η Λιβύη δεν είχε εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα την καθιστούσαν μια δυναμική, υγιή, και ισορροπημένη οικονομία. Οι βιομηχανίες της είναι κρατικοποιημένες και λειτουργούν ως φέουδα. Η ανεργία των νέων είναι υψηλή, οι χρηματαγορές υπανάπτυκτες, και η γενική οικονομία στηρίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα ιδιαίτερα εύθραυστο, που θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και φροντίδα, για να γίνει σταθερό στο μέλλον.

Όπως λέει το MarketWatch, «όποιος προλάβει». Είναι μια νίκη για τους εκσυγχρονιστές, που ανοίγουν πλέον μια τεράστια παρθένα αγορά, δίπλα στην Ευρώπη. Οι χώρες της Β. Αφρικής είναι μεγάλες, διαθέτουν νεαρούς σε ηλικία πληθυσμούς, και έχουν βαθείς ιστορικούς δεσμούς με τα ευρωπαϊκά κράτη.

Όπως λένε οι αναλυτές «έχουμε να κερδίσουμε πολλά ως Ευρώπη, και όχι μόνο πετρέλαιο. Μια ολόκληρη νέα περιοχή ανθίζει. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί, αφού μπορεί να αναδυθούν κάποια νέα απολυταρχικά καθεστώτα, ο ισλαμικός εξτρεμισμός, κλπ. Αλλά αφού μπορεί να πετύχει η Τουρκία, τότε μπορεί και η Βόρειος Αφρική. Μέσα λοιπόν στη γενικότερη απαισιοδοξία της Ευρώπης, η ήττα του Καντάφι αποτελεί ευχάριστη είδηση».

 

Global Research

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=26181

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μ.Γ avatar
    Μ.Γ 26/08/2011 11:39:20

    Το μονο ερωτημα που δεν θετουν ολοι αυτοι οι "αναλυτες" ειναι εαν θα βοηθησει τον λαο της Λιβυης η πτωση του Κανταφι. Συμμοριες "επενδυτων-τοκογλυφων", "oικονομολογων-παπαγαλων", του μεγαλοαπατεωνα Donald Trumb, oλοι τους τρεχουν, γιατι βεβαια "εχουν να κερδισουν πολλα", παντοτε σε βαρος αλλων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.