20/05/2012 14:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θέσπιση ευρωομολόγου θα προτείνει ο Ολάντ στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ

Προτάσεις για την ανάπτυξη, περιλαμβανομένης της θέσπισης ευρωομολόγου, θα υποβάλλει ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην επικείμενη άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του κατά την ολοκλήρωση της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των μελών της Ομάδας των Οκτώ G8 στο Καμπ Ντέιβιντ, ανέφερε ότι θα κάνει τις προτάσεις του στους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη σύνοδο της 23ης Μαΐου.

«Μέσα σε αυτό το πακέτο των προτάσεων θα είναι τα ευρωομόλογα και δεν θα είμαι ο μόνος που θα τα προτείνω. Έλαβα επιβεβαίωση γι΄ αυτό στη [σύνοδο της ] G8», εξήγησε.

Στις προτάσεις του, όπως είπε, θα περιλαμβάνεται επίσης η «αύξηση των κεφαλαίων» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ .
Η κίνηση μοιάζει να εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του νέου προέδρου της Γαλλίας να πείσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ να υιοθετήσουν πολιτικές με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι θα πιέσει το Βερολίνο να άρει το βέτο του στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων και στο να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει απευθείας σε κυβερνήσεις.

Και οι δύο αυτές ιδέες θεωρούνται «κόκκινες γραμμές» για την κεντροδεξιά γερμανική κυβέρνηση, αν και η Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει την έκδοση ευρωομολόγων ως μακροπρόθεσμη προοπτική εάν η Ευρώπη κάνει βήματα προς μια στενότερη πολιτική και δημοσιονομική ολοκλήρωση.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για την ανάπτυξη, αλλά οι δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Δεν υπάρχει ουδείς λόγος να νομίζει κανείς ότι οποιαδήποτε χώρα απομονώθηκε», επισήμανε ο Ολάντ ερωτηθείς εάν η Μέρκελ περιθωριοποιήθηκε στη σύνοδο.

«Εάν θέλουμε να πάμε μπροστά θα πρέπει να το κάνουμε με όλους όσοι μετρούν στην Ευρώπη, τη Γερμανία φυσικά, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η μείωση των ελλειμμάτων και η ανάπτυξη είναι «οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Πηγές: ΑΠΕ - MΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/05/2012 14:30:51

  High noon, ο Φρανσουά πήρε νέα πυρομαχικά από το Κάμπ Νταίηβιντ.
  Αλλά δεν θα "τραβήξουν".
  Έχει και ένα ακόμη σημείο ο Ολλάντ: Να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες ο μηχανισμός EFSF (η ο μόνιμος ESM), χωρίς παρεμβολή των εθνικών ΤΧΣ και εγγραφή του βάρους στα εθνικά χρέη. Αλλά αυτό χρειάζεται τροποποίηση των όρων λειτουργιας του Μηχανισμού διάσωσης, δηλαδή να ξαναπεράσει από τα κοινοβούλια. Θα πάρει χρόνο. Μέχρι τότε;

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/05/2012 14:58:19

  h**p://www.antinews.gr/2012/05/20/162181/#comment-981443

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/05/2012 15:08:27

  Έχουμε και άλλη Γ/Γ κόντρα:
  Ο Hollande δεν δέχεται τον Schäuble ως επικεφαλής του Eurogroup.
  Κατά πληροφορίες του spiegel, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι "μόνον πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποδεχθει Γερμανό ως επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης". Το συζητά μόνον άν παραιτηθεί από την υπουργική του θέση στη Γερμανία.
  http://www.zeit.de/politik/deutschland/2012-05/schaeuble-hollande-eurogruppe

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.