11/07/2009 14:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θάνατος, πείνα και χάος στην επαρχία Xinjiang της ΚίναςΤα πτώματα είναι σκορπισμένα στους δρόμους και η πείνα και το χάος κυριαρχούν στην επαρχία Xinjiang της Κίνας. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της μεγαλύτερης κοινότητας των Ουιγούρων στην Ευρώπη που εδρεύει στο Μόναχο. Ευρισκόμενοι μάλιστα σε συνεχή επαφή με τους συμπατριώτες τους στη Κίνα, επιμένουν πως ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρουν οι επίσημες Κινεζικές αρχές.

 Περισσότεροι από 500 Ουιγούροι ζουν στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας και αυτό τους κάνει μέλη της μεγαλύτερης κοινότητας Ουιγούρων στην Ευρώπη. Ο Asgar Can είναι ο αντιπρόεδρος της Οργάνωσής τους (World Uighur Congress -WUC) που εδρεύει στο Μόναχο. «Εκτιμούμε πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ`ότι φαίνεται  καθώς διατηρούμε συνεχή  επαφή με τους συμπατριώτες μας» Ο Γραμματέας της Οργάνωσης Dolkun Isa συμπληρώνει πως «οι νεκροί πρέπει να ξεπερνούν τους 800» Θυμίζουμε πως η Κινεζική κυβέρνηση μιλάει για ένα σύνολο 160 περίπου νεκρών από τις ταραχές μέχρι στιγμής. Όπως λέει ο Dolkun Isa υπάρχουν αποκεφαλισμοί Ουιγούρων φοιτητών και μάλιστα 150 εργάτες δολοφονήθηκαν όταν ομάδες Κινέζων Χαν επιτέθηκαν σε εργοστάσιο τρακτέρ στη πόλη Urumqi. Απ`ότι γνωρίζουν τα στελέχη της Οργάνωσης της Γερμανίας, οι ταραχές συνεχίζονται στις πόλεις Kashgar, Aksu, Hotan και Karamay στις οποίες έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος ενώ έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση.Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ρίχνουν το φταίξιμο για την κλιμάκωση των επεισοδίων στο WUC (Παγκόσμιο Συνέδριο Ουιγούρων ) και κυρίως στην Πρόεδρο της Οργάνωσης στην Ουάσιγκτον την Rebiya Kadeer. ‘Όπως αναφέρει το Κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, «αυτή είναι η κύρια υπεύθυνη για την ανάφλεξη των βίαιων επεισοδίων σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχών». Η ίδια το αρνείται κατηγορηματικά και δηλώνει έκπληκτη για τις κατηγορίες λέει ο Asgar Can, ο οποίος και έχει καθημερινή επαφή μαζί της.

 Η Kadeer, σε πρόσφατο άρθρο της που δημοσίευσε η εφημερίδα Wall Street Journal, κατηγόρησε την Κινέζικη κυβέρνηση και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των Ουιγούρων και των Χαν. Παρότρυνε τις ΗΠΑ να αναλάβουν ν παίξουν κάποιον σημαντικότερο «ρόλο κλειδί» στο ζήτημα καταδικάζοντας τα βίαια επεισόδια και ανοίγοντας Προξενείο στη πόλη Urumqi με σκοπό την εκτόνωση της έντασης. Από την πλευρά της η Κίνα δείχνει να σκληραίνει περισσότερο τη στάση της. Ο επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος στη περιοχή, ο  Li Zhi, έχει απειλήσει με εκτελέσεις όσων η κυβέρνηση θεωρήσει ένοχους για τα πρωτοφανή επεισόδια. Η τελευταία βία επιτείνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κινέζικη κυβέρνηση στη προσπάθεια της να διαχειριστεί την ευαίσθητη ισορροπία στο στρατηγικά σημαντικό αυτό σημείο της αχανούς χώρας. Εδώ και πολύ καιρό οι Ουιγούροι προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση στην περιοχή Xinjiang που είναι η κύρια δεξαμενή των πετρελαικών αποθεμάτων της Κίνας καθώς και αυτών του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό ενθαρρύνει την εγκατάσταση των Χαν στην περιοχή με αποτέλεσμα οι γηγενείς Ουιγούροι να φοβούνται για την φυλετική και εθνική αλλοίωση της και να αισθάνονται παραγκωνισμένοι. Οι ταραχές όμως που έλαβαν χώρα αυτή την εβδομάδα είναι ότι χειρότερο έγινε ποτέ και σηματοδοτούν την πιθανότητα γενικής αστάθειας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

 Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ουιγούρων επιμένει πως ολόκληρη η περιφέρεια θα πρέπει να αυτονομηθεί. «Οι κάτοικοι θα πρέπει να αποφασίσουν από μόνοι τους» λέει ο Asgar Can. «προς το παρόν όμως είναι δύσκολο… αν και όποτε όμως το θελήσουν, η μορφή διακυβέρνησης θα είναι δημοκρατική και βασισμένη στο μοντέλο της δημοκρατίας του ανατολικού Τουρκιστάν  που υπήρχε μεταξύ 1944-49 οπότε και ενσωματώθηκε στη Λαική Δημοκρατία της Κίνας » Και προσθέτει «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ιδρύσουμε Ισλαμικό κράτος…»

 Strange Attractor

 Πηγές: Der Spiegel, Wall Street Journal.

 Δείτε και φωτογραφίες της θηριωδίας των Οϊγκούρων στην Κίνα (περιέχουν εικόνες βίας).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΒΟΚΑΗΣ avatar
  ΣΟΒΟΚΑΗΣ 13/07/2009 12:01:08

  Αλληλεγγύη στους Ουιγόρους. Να καταδικαστεί το στρατιωτικό καθεστως της Κίνας

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 17/07/2009 08:52:35

  Ναι, "πείνα και χάος στο Σινκιάνγκ"...
  Όπως και: "πείνα, ναρκωτικά, νέες μορφές φυματίωσης και ηπατίτιτδας στη Ρωσσία"
  Όπως και: "καταπίεση τής αρβανίτικης, βλάχικης, σαρακατσάνικης, τουρκικής και μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα".
  Όπως και: "έρμαιο της αριστεροαναρχικής τρομοκρατίας η Ελλάδα"
  Όπως και: "ένα εκατομμύριο οι Κοσοβάροι πρόσφυγες"
  Όπως και: "ο Σαντάμ έχει όπλα μαζικής καταστροφής, ίσως και την πυρηνική βόμβα".
  Όπως και: "η Βόρεια Κορέα αποτελεί απειλή για τη Δύση".

  Εγώ απλώς διαβλέπω τον δάκτυλο των φίλων μας των Αμερικανών που με την προσφιλή τους μέθοδο προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Κίνα, και κυρίως την περιοχή τής Κίνας από την οποία θα περάσουν οι αγωγοί αερίου και πετρελαίου από το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν προς τις μεγαλουπόλεις τής κινεζικής ανατολής. Γιατί μια Κεντρική Ασία που πουλάει ενέργεια στην Κίνα ξεφεύγει εντελώς από τη σφαίρα επιρροής τού κ. Yes We Can.

  Αν ποτέ προχωρήσει ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, να περιμένουμε τα ίδια και στη Θράκη.

  "Πείνα και χάος στο Σινκιάνγκ"... Σκατά και πέτρες έτρωγαν οι Ουιγούροι πριν τους προσαρτήσει η Κίνα. Η γλώσσα τους είναι επίσημη μειονοτική γλώσσα στην Κίνα, και όποιος κοιτάξει τα κινεζικά χαρτονομίσματα θα δει ότι ό,τι αναγράφεται πάνω τους στα κινέζικα αναγράφεται και στα ουιγουρικά. Για τόοοοση καταπίεση μιλάμε.

 3. ΣΚΥΛΟΣ ΤΡΩΕΙ ΣΚΥΛΟ avatar
  ΣΚΥΛΟΣ ΤΡΩΕΙ ΣΚΥΛΟ 16/09/2009 01:31:03

  Αν θεωρείται πως η Κίνα έχει μυστικές υπηρεσίες και σύστημα στ.%πολ. πληροφοριοδότησης στυλ Νέας Γουινέας,αλλάξτε πλανήτη.Για την ιστορία πίσω από τις ταραχές βρίσκονται οι ίδιοι οι Ουιγούροι,όταν σε ατύχημα σε μικτό εργοστάσιο σκοτώθηκαν δύο δικοί τους.Ε,...τόσο μίσιος υπάρχει,βάλε και τι χρειάζεται για έναν ισλαμικό πληθυσμό να εξαφανίσει τους γύρω του(βλέπε Τουρκία,Άιγυπτος,Πακιστάν,Μπαγκλαντές,Λίβανος,Αζερμπαιτζάν)και είσαι μέσα.Και μη ξεχνιόμαστε,πως οι πληροφορίες των Κινέζων δείχνουν αμερικάνικη επέμβαση στα Ουιγουρικά.Βλέπεις από τη μία η ΗΠΑ υποστηρίζουν μουσουλμάνους σε Κόσοβο-Βοζνία(όταν το 41-45 και 91-92 κάνανε τα κετροπά τους οι Κροάτες-μωαμεθανοί κανείς δε μίλαγε εε???εμ το πεντάγωνο μέχρι και τρόφιμα τους έστελνε πριν το 95,κάτι ξέρανε οι πούστηδες???),Καύκασο,Κύπρο
  ,αδιαφορούν για τη γενοκτονία-κακοποίηση χριστιανών(που είναι και γηγενείς και δεν έχουν πειράξει μύγα σε Άιγυπτο-Συρία-Πακιστάν-Μπαγκλανες-Α.Τιμόρ-Κουρδιστάν),αδιαφορούν όταν σε όμοιες περιπτώσεις όπου δυστυχώς οι ομοθρησκόι μας αμερικανοκίνητοι Γεωργιανοί επιβάλουν μία ίδιου τύπου "γενοκτονία" στους ομοθρησκούς μας Οσέτιους και η Αμερική κλαίει για την ακεραιότητα της Γεωργίας και κάνει τα αδύνατα-δυνατά ενάντια στους Οσέτιους(θυμάστε την αντιρωσική στάση που πήρε ο αναρχοαριστερός χώρος το 2008,μετά σου λένε φακ αμερικα,αφκα τη μάνα τους).Από την άλλη οι γιάνκηδες έχουν πάρει τη σημαία ενάντια στους "φανατικούς μουσουλμάνους"(δηαλδή οι μη φανατικοί ανέχονται αντιισλαμικές απόψεις????).Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για Αφγίκό,ιρακινό,ιρανικό,μαροκινό λαό και να μην πούμε ποια είναι η στάση τους έναντι στο Ισραήλ.Τώρα η Κίνα είναι καλή.Ξαφνικά επειδή με συμφέρουν οι συγγιρίες θα φωνάξω ΚΚΚ-Ελλάδα συμμαχία???Όχι,πάνω από το πτώμα μου.Ο μαρξισμός είναι τα ίδια(ελαφρώς καλύτερα) σκατά από το Ισλάμ,το νατιβισμό,τον εθνικισμό,και άλλα όμορφα και ωραία στα οποία σημειώνει επιτυχία το Ισλάμ.Όπως και η Ινδία με το κασμίρ,θα έπρεπε να τους το δώσει(όχι το ινδουιστικό νότο)να πάνε στο διάολο οι μουσουλμάνοι("πακιστανοί"),και να μη τους δίνει έτσι κανένα δικαίωμα(έτσι όταν κλάσουν σε λάθος μεριά-Αθήνα 2009-να τους γαμάει τη μάνα).Αλλά και στην Ινδία υποκρισία και μαλακία κυβερνάνε.Αναρωτιέμαι ποια είναι η στάση του ΚΚΕ για το θέμα Ουιγούρων-Κίνας??????Μια δήλωση ρε γαμώτο δε θα μας κάνεις Παπαρήγα,εσύ Κανέλη,ο Παπανδρέου???

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.